MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Αγάλματα αρχαίων Ελλήνων θεών βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών

Αγάλματα 2.000 ετών που απεικονίζουν τον Ηρακλή, τον Διόνυσο και τον Έρωτα, ανακάλυψαν σε ανασκαφές στους Αιζανούς στην Τουρκία.

Κεφαλή από άγαλμα του θεού Έρωτα, Kütahya Dumlupınar University, Πηγή: Twitter /
Κεφαλή από άγαλμα του θεού Έρωτα, Kütahya Dumlupınar University, Πηγή: Twitter / @DPUBASIN
Monopoli Team

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Kütahya Dumlupınar της Τουρκίας έφεραν στο φως μια σειρά από αγάλματα που απεικονίζουν Έλληνες θεούς, στην αρχαία πόλη των Αιζανών, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τα περισσότερα ευρήματα μόνο ένα αποτελεί ολοκληρωμένο άγαλμα, το οποίο ανήκει σε έναν -από τους πολλούς αγνώστους σε εμάς- ήρωα των Αιζανών, και έχει ύψος δύο μέτρα. Μόνο μερικά κομμάτια λείπουν και αυτά από την περιοχή του ποδιού και του βάθρου.

Τα υπόλοιπα ευρήματα είναι κατά κύριο λόγο κεφαλές, που μάλλον αποτελούν κομμάτια ολόκληρων αγαλμάτων, τα οποία ωστόσο δεν έχουν βρεθεί. Τα κεφάλια ανήκουν στον Διόνυσο, τον Ηρακλή και τον Έρωτα.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, Dr. Gökhan Coşkun, ανέφερε στην ανακοίνωση ότι ήλπιζε πως το κεφάλι αυτό του Ηρακλή θα άνηκε σε ένα ακέφαλο άγαλμα του Ηρακλή που είχε ανακαλύψει η ομάδα του πριν από ένα χρόνο. Δυστυχώς, δεν ταίριαζε, ωστόσο η ερευνητική ομάδα αναζητά τα χαμένα κομμάτια εκείνου και δύο ακόμα διαφορετικών αγαλμάτων.

Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστήμιου Kütahya Dumlupınar ανέλαβαν τις ανασκαφές των Αιζανών το 2021 και από τότε έχουν κάνει μερικές πολύ εντυπωσιακές ανακαλύψεις, όπως κομμάτια αγαλμάτων που απεικονίζουν την Αφροδίτη, τον Ηρακλή και τον Διόνυσο. Ξεκίνησαν επίσης τις ανασκαφές στα ερείπια από μία αρχαία γέφυρα.

Οι Αιζανοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη δυτική Ανατολία, εκεί που είναι τώρα το Τσαβνταρχισάρ. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή αποτέλεσε σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο, ενώ υπήρξε κατά κάποιον τρόπο ένα είδος… πρώιμου χρηματιστηρίου. Μάλιστα, θεωρείται ότι υπήρξε βασίλειο του θρυλικού βασιλιά Μίδα, του βασιλιά των Βεβρύκων που πάλεψε τις Αμαζόνες, Μύγδων, και του Γορδία.

Η ελληνική παρουσία στην πόλη ήταν έντονη, γι’ αυτό και παρ’ όλο που μιλούσαν διαφορετική γλώσσα και είχαν διαφορετικούς θεούς και ήρωες, πολλά είναι τα αγάλματα Ελλήνων ηρώων που έχουν ανακαλυφθεί εκεί.

Από εκείνη την περίοδο έχουν σωθεί αρκετά κτίρια και μνημεία. Μεταξύ αυτών ένας Ναός του Δίας, που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ένα είδος θεάτρου-σταδίου και το λεγόμενο Μάκελλο των Αιζανών, που είναι χαραγμένο με το Έδικτο του Διοκλητιανού. Σήμερα, η πόλη βρίσκεται ανάμεσα στα μνημεία που έχουν υποβληθεί για εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑνασκόπηση 2022: Τα διεθνή γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα την χρονιά που «φεύγει»12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα