MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι Φίλοι της Μουσικής έγιναν 70… και το γιορτάζουν

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του κοινωφελούς σωματείου που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και με την ευκαιρία της επετείου διοργανώνονται εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

KEIMENO: Σπύρος Κακουριώτης | 25.01.2023

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, του κοινωφελούς σωματείου που βρίσκεται πίσω από τη σύλληψη της ιδέας αλλά και από τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η ίδρυσή του ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της λυρικής τραγουδίστριας Αλεξάνδρας Τριάντη και του βουλευτή και μετέπειτα υπουργού Λάμπρου Ευταξία, γύρω από τους οποίους συσπειρώθηκαν μέλη της «καλής κοινωνίας» της Αθήνας, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα κέντρου για τη στέγαση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.

Μέχρι την πραγματοποίηση της πρώτης τέτοιας εκδήλωσης, το 1991, όταν εγκαινιάστηκε το Μέγαρο Μουσικής, η πορεία θα είναι μακρά και πολλές φορές επίπονη. Τους δύο ιδρυτές θα διαδεχθεί στο τιμόνι του Συλλόγου ο Χρήστος Λαμπράκης, που θα ρίξει όλο του το βάρος προκειμένου να εξασφαλιστεί γενναία κρατική χρηματοδότησηώστε να αποπερατωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η λειτουργία του Μεγάρου.

Νίκος Πιμπλής, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, λοιπόν, «είναι ένα με το Μέγαρο» όπως τόνισε ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ, Νίκος Πιμπλής, κατά την παρουσίαση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 70χρονα του Συλλόγου, ο οποίος, όπως επισήμανε ο νυν πρόεδρός του ΣΦΜ, Πάνος Δημαράς, χάρη στην έντονη δράση των μελών του, έχει καταστεί «σημαντικός φορέας πολιτισμού».

Πάνος Δημαράς, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Παρουσιάζοντας τους θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι εκδηλώσεις, ο διευθυντής του Συλλόγου, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, σημείωσε ότι αυτές θα χαρακτηρίζονται από ποικιλομορφία και θα αφορούν τη μουσική δημιουργία, την έρευνα και, τέλος, την επικοινωνία, με την εντονότερη παρουσία του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναβίωση συναυλίας του Δημήτρη Μητρόπουλου

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων κατέχει η αναβίωση της συναυλίας που δόθηκε το 1955 από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης υπό τον Δημήτρη Μητρόπουλο, υπέρ των σκοπών του Συλλόγου. Η Αθήνα συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα της περιοδείας της Ορχήστρας και οι εισπράξεις διατέθηκαν στο σύνολό τους για την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής. Ήταν τα πρώτα χρήματα τα οποία εισπράχθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό…

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023 σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που ερμήνευσε το 1955 ο Δημήτρης Μητρόπουλος (με έργα Βέρντι, Μπραμς, Σκαλκώτα και Μπετόβεν).

Δημήτρης Μητρόπουλος

70 νέα έργα σε μια βραδιά!

Μια ακόμη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2023, όπου τελειόφοιτοι πιανίστες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα ερμηνεύσουν 70 πιανιστικές μινιατούρες διάρκειας ενός λεπτού. Τα λιλιπούτεια αυτά έργα δημιουργήθηκαν μετά από πρόσκληση, ώστε να συγκεντρωθούν 70 έργα ισάριθμων συνθετών, όσα και τα χρόνια του Συλλόγου.

Ακόμη, η διεθνούς φήμης υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση θα προσφέρει masterclass λυρικού τραγουδιού σε επιλεγμένους σπουδαστές, οι οποίοι στη συνέχεια θα ερμηνεύσουν το συγκεκριμένο ρεπερτόριο σε δύο συναυλίες στους χώρους του Συλλόγου (22-25 Μαΐου 2023), ενώ η Camerata Junior, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, μετατρέπεται σε συμφωνική, καθώς θα προστεθεί τμήμα νέων μουσικών στα πνευστά, με αποτέλεσμα η ορχήστρα να διευρύνει το ρεπερτόριο και τις δυνατότητές της.

Camerata Junior

Έρευνα για τον πολιτισμό

Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2023, θα παρουσιαστεί εξειδικευμένη έρευνα του οργανισμού διαΝΕΟσις, που επιμελείται ο Χρήστος Καρράς, η οποία επιχειρεί να χαρτογραφήσει, για πρώτη φορά, το πεδίο του πολιτισμού στην Ελλάδα. Μέσα από τη συστηματική αποτύπωση της ελληνικής πολιτιστικής ζωής, κατανεμημένης σε οκτώ διαφορετικούς τομείς, επιχειρείται να διερευνηθούν ζητήματα αιχμής και επικαιρότητας που αφορούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας.

Εκδόσεις και έκθεση

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, προγραμματίζεται η ανατύπωση της συλλογής μελετημάτων του Rainer Maria Rilke, «Κείμενα για τη μουσική», σε συνεργασία με τις εκδόσεις Περισπωμένη. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα κείμενα μουσικής ποιητικής του Ρίλκε: «Σημειώσεις για τη μελωδία των πραγμάτων», «Σημειώσεις πάνω στη Γέννηση της Τραγωδίας του Νίτσε» και «Αρχέγονη βοή».

Ακόμη, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» ετοιμάζει μια μουσικολογική ηλεκτρονική έκδοση με πρωτότυπα κείμενα των μουσικολόγων που ερεύνησαν και μελέτησαν το αρχειακό υλικό και τις συλλογές της, καθώς και του επιστημονικού προσωπικού του Συλλόγου. Τέλος, στο φουαγιέ της εισόδου του Μεγάρου θα φιλοξενηθεί μικρή έκθεση με φωτογραφίες και άλλα αναμνηστικά από την 70χρονη ιστορία του Συλλόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα. 1896-1922: Ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού και φωτογραφική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού12.09.2018

Εκτός των τειχών του Μεγάρου

Επιδιώκοντας την απεύθυνση σε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο και νεανικότερο κοινό, θα πραγματοποιηθούν και θα κυκλοφορήσουν την άνοιξη του 2023 σε μορφή podcast επτά συζητήσεις για τη μουσική, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84. Με τη διευθύντριά του, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, και τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη συζητούν επτά πρόσωπα του δημόσιου βίου που δεν είναι μουσικοί (πολιτικοί, αθλητές, ηθοποιοί κ.ά.)

Ακόμη με χορηγία της Θεοδώρας Βαλεντή και της Marni Films δημιουργήθηκε ταινία animation που αποτυπώνει μερικά από τα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Συλλόγου.

Περισσότερα από Art & Culture