MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ/ΣΙΝΕΜΑ

Dr. Strangelove: 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για την ιδιοφυή ταινία του Stanley Kubrick

Η ταινία “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα το 1964 κι εμείς συγκεντρώσαμε 10 facts που μπορεί να μη ξέρετε.

Φωτεινή Νικολίτσα | 29.01.2023

Σαν σήμερα, στις 29 Ιανουαρίου 1964, έκανε πρεμιέρα η σατυρική μαύρη κωμωδία του Stanley Kubrick με τίτλο “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” ή απλώς “Dr. Strangelove” ή στα ελληνικά “S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα”. Προτάθηκε για 4 Όσκαρ και πλέον θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες τόσο στην φιλμογραφία του Kubrick, όσο και γενικότερα.

Η θεματική της ταινίας αφορά τον φόβο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης για μια επικείμενη πυρηνική καταστροφή, την οποία σατυρίζει με έναν εξαιρετικά εφευρετικό τρόπο. Ακολουθούν 10 πληροφορίες για την ταινία που ίσως να μη γνωρίζατε.

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για το “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick

1. Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, έγιναν διάφορες αλλαγές στην πολιτική για να διασφαλιστεί ότι όσα συμβαίνουν στην ταινία, δε θα συμβούν και στην πραγματικότητα.

2. Το δεύτερο φωτογραφικό συνεργείο, καθώς τραβούσε εναέριες λήψεις πάνω από την Γροιλανδία, κατέγραψε μια μυστική αμερικανική στρατιωτική βάση, στην οποία αναγκάστηκαν να προσγειωθούν καθώς του θεώρησαν Σοβιετικούς κατασκόπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑUntold Film Festival: Μια νέα γιορτή του ελληνικού σινεμά καταφθάνει στον Κινηματογράφο Τριανόν12.09.2018

3. Ο Kubrick ζήτησε να βάλουν πράσινο τραπεζομάντηλο στο τραπέζι του War Room για να δίνει την αίσθηση στους ηθοποιούς ότι παίζουν μια παρτίδα πόκερ στην οποία διακυβεύεται η μοίρα όλου του πλανήτη.

"Dr. Strangelove" του Stanley Kubrick

“Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick

4. Είναι η τελευταία ασπρόμαυρη ταινία του Stanley Kubrick.

5. Στο War Room υπάρχει ένα τραπέζι με φαγητά καθώς γυρίστηκε μια σκηνή όπου οι Αμερικανοί παίζουν τουρτοπόλεμο με τους Ρώσους για το τέλος της ταινίας. Τελικά, η σκηνή δεν χρησιμοποιήθηκε γιατί ο Kubrick θεώρησε πως είχε ύφος φαρσοκωμωδίας που εναντιωνόταν στο υπόλοιπο σατυρικό ύφος της ταινίας. Άλλος ένας λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκε είναι επειδή οι ηθοποιοί γελάνε κατά τη διάρκεια της σκηνής. Η μοναδική φορά που η σκηνή συμπεριλήφθηκε σε δημόσια προβολή ήταν το 1999, μετά το θάνατο του Kubrick, στο National Film Theatre του Λονδίνου.

Φωτογραφία του διάσημου φωτογράφου Arthur Fellig από τη σκηνή του τουρτοπόλεμου που δεν μπήκε ποτέ στην ταινία.

Φωτογραφία του διάσημου φωτογράφου Arthur Fellig από τη σκηνή του τουρτοπόλεμου που δεν μπήκε ποτέ στην ταινία.

6. Ο Peter Sellers έγινε ο πρώτος ηθοποιός που προτάθηκε για ένα Όσκαρ για ταινία στην οποία έπαιξε τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες -τον Group Capt. Lionel Mandrake, τον President Merkin Muffley και τον Dr. Strangelove.

7. O σπουδαίος φωτογράφος Arthur Fellig ή γνωστός με το ψευδώνυμο “Weegee”, βρέθηκε στα γυρίσματα της ταινίας για να τραβήξει στατικές φωτογραφίες και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του Peter Sellers για να δημιουργήσει τη φωνή του Dr. Strangelove. Συγκεκριμένα, ηχογραφούσε συζητήσεις που έκαναν για να μπορέσει να πετύχει την ψηλή φωνή του με την βαριά ξενόφερτη προφορά.

8. Οι περισσότερες ατάκες που λέει ο Peter Sellers είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ατάκα του Dr. Strangelove στην τελευταία σκηνή όταν σηκώνεται από την αναπηρική καρέκλα και λέει “Mein Fuhrer! I can walk”, έχοντας κάνει ήδη τον ναζιστικό χαιρετισμό. “Ο Peter είπε πως δεν μπορούσε να υποσχεθεί ότι θα κάνει το ίδιο πράγμα δύο φορές. Και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα πάνω από δύο, τρεις φορές. Οπότε την ημέρα που κάναμε την σεκάνς…είχα βάλει τρεις κάμερες στη σειρά κι αυτός ήρθε και…κανείς δεν ήξερε τι θα κάνει, ούτε ο ίδιος” δήλωσε ο Kubrick.

9. O Dr. Strangelove πάσχει από το Alien Hand Syndrome (AHS), κατά το οποίο τα άκρα δρουν από μόνα τους χωρίς να ελέγχονται από το άτομο. Μάλιστα, το σύνδρομο ονομάζεται πια και Dr. Strangelove syndrome”, μετά από απόφαση των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Aberdeen, οι οποίοι το αναγνώρισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNetflix: Αυτές είναι οι 10 πιο προβεβλημένες ταινίες στην ιστορία του12.09.2018

10. Η συγκεκριμένη ταινία είναι η μοναδική που προτάθηκε εκείνη τη χρονιά για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αλλά δεν κέρδισε σε καμία κατηγορία. Επίσης, είναι η ταινία με τις περισσότερες λέξεις στον τίτλο της -13 για την ακρίβεια- στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, συμπεριλαμβανομένων των υποψήφιων και των νικητών.

Περισσότερα από Σαν σήμερα