Οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου απαντούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τη δική τους απάντηση στην ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85 που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σπουδών, δίνουν με νέα ανακοίνωση οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου που συνεχίζουν την κατάληψή τους.
Αρχικά, ένα post στο Facebook από το προσωπικό προφίλ του πρωθυπουργού δεν ισούται ούτε με κάποια υπουργική απόφαση, ούτε με κάποια πρόταση νομοσχεδίου. Ως Σπουδάστριες/ες ζητάμε επίσημες αποφάσεις που θα εκπληρώνουν τα αιτήματά μας.
Αναφορικά με το περιεχόμενο όμως του παρόντος κειμένου τίθενται εύλογα ερωτήματα και συγκεκριμένες διαφωνίες σχετικά με το ΠΔ και την διαβάθμιση των πτυχίων μας από τη στιγμή που δεν αναφέρεται κανενός είδους τροποποίηση του Διατάγματος με την επιστροφή του Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).
Ο Πρωθυπουργός αναγγέλλει τη σύσταση διυπουργικών ομάδων εργασίας που θα βρουν τις λύσεις στο πρόβλημα δεκαετιών που αντιμετωπίζει η καλλιτεχνική εκπαίδευση. Δεν αναφέρεται όμως το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους και ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν ως προς την επίλυση του. Εμείς σε αυτό υπογραμμίζουμε ότι το μείζον και τρέχον πρόβλημα με τη διαβάθμιση και την παροχή του Τ.Ε. στα πτυχία μας μπορεί να λυθεί ήδη από την υπάρχουσα κυβέρνηση μέσω τροπολογίας χωρίς τη σύσταση των ομάδων αυτών.
Αρκεί η πολιτική βούληση. Αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα, ο Κ. Μητσοτάκης από τη μια διαβεβαιώνει πως το Π.Δ. δεν θίγει τα ακαδημαικά, επαγγελματικά και μισθολογικά μας δικαιώματα και από την άλλη ανακοινώνει την δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης -που θα μας εξαιρέσει από το Προεδρικό Διάταγμα (!)- με σκοπό την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του κλάδου. Δεν μπορούμε παρά να δούμε το εμφανές παραδοξο.
Από τη μία ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν αλλάζει τίποτα και από την άλλη προτίθεται να το “τροποποιήσει” ως ένδειξη καλής θέλησης, χωρίς μάλιστα να μας ενημερώνει για το ποια είναι αυτή η νομοθετική ρύθμιση που αναφέρει. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η απόσυρση του Διατάγματος για τους καλλιτέχνες, αλλά η επίλυση του προβλήματος της διαβάθμισης.
Ακόμα και αν αποσυρθεί όντως το Διάταγμα, εμείς θα παραμείνουμε στη συνθήκη των αδιαβάθμιστων πτυχίων μας όπως αυτή υπάρχει από το 2003. Και για αυτό απαιτούμε την επιστροφή των πτυχίων μας στη βαθμίδα Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) όπως και ίσχυε μέχρι τότε. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει τις τρεις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης του. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι γεμάτες αοριστίες.
Τι σημαίνει “προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων” όταν δεν προχωράει σε καμία απολύτως απόφαση; Ποια είναι τελικά αυτή η “άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο”; Τέλος, δεσμεύεται για δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025 (χωρίς φυσικά να διασαφηνίζει το πως θα γίνουν αυτές, σε ποιο πλαίσιο και αν αυτό θα είναι σε νέα Πανεπιστήμια ή στα ήδη υπάρχοντα Πανεπιστήμια).
Αυτό απαντάει επομένως μόνο θεωρητικά και εν μέρει σε ένα από τα αιτήματα μας. Δεν παρουσιάζει κανένα σαφές πλάνο ή κάποια συγκεκριμένη απόφαση ίδρυσης νέων ανωτάτων καλλιτεχνικών τμημάτων. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι το σύνθετο έργο της αναδιάρθρωσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης θα ολοκληρωθεί κατά την “επόμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας”. Δηλαδή αν δεν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, τότε θα έχουμε μείνει χωρίς καμία υπουργική απόφαση;
Περιμένουμε άμεσα την επίσημη απόφαση των κυβερνητικών φορέων για αυτό το Πανεπιστήμιο. Περιμένουμε και τις αντίστοιχες αποφάσεις για όλα μας τα αιτήματα που αφορούν την εξαιρετικά επείγουσα παροχή του Τ.Ε. μέχρι τις 08/02/23 (καταληκτική ημερομηνία παραίτησης των καθηγητών μας και της απώλειας του ακαδημαϊκού έτους για τους σπουδαστές της Σχολής μας) – αλλά και την σίτιση, τη στέγαση και τις υπόλοιπες φοιτητικές παροχές στις Ανώτερες κρατικές σχολές και την περαιτέρω στελέχωση τους (αιτήματα, όπως και άλλα, για τα οποία ο πρωθυπουργός δεν έκανε καν λόγο).
Δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα με συγκεκριμένα αιτήματα και περιμένουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις. Τα όποια Facebook posts που υπονοούν ότι τα όποια προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης θα λυθούν στην επόμενη τετραετία, δεν μας καλύπτουν και δεν μας σταματούν από τις διεκδικήσεις μας. Ο αγώνας μας δεν θα γίνει βορά στο προεκλογικό παιχνίδι κανενός.
Επαναλαμβάνουμε τα αιτήματα μας:1) Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά,
2) Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,
3) Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας,
4) Την ΆΜΕΣΗ ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης Με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα,
5) Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους – μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης – είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης. (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.)
Η Κατάληψη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου.
*Όσον αφορά το ΑΣΕΠ παραπέμπουμε στο κείμενο του Σωματείου στον Χώρο του Χορού το οποίο μας καλύπτει και το υπογραμμίζουμε. “Ναι, οι καλλιτέχνες δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ αλλά οι προκηρύξεις διέπονται από τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Το οποιοδήποτε δε ειδικό μισθολόγιο δεν θα κατοχυρώσει την κατηγορία ΤΕ που είναι το ανυποχώρητο αίτημά μας. Για μία ακόμη φορά μένουμε με την απορία, γιατί ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται και αυτός περίπλοκες νομικές ακροβασίες που θα παρακάμπτουν το ΠΔ και δεν το τροποποιεί απλώς ώστε να εντάξει τις ειδικότητές μας στο ΤΕ; Τι ή ποιος τον εμποδίζει να κάνει αυτό το τόσο απλό, που θα έδινε οριστική λύση σε μέρος των χρόνιων προβλημάτων μας;”