Τσάνα μασάλα ή αλλιώς ινδική ρεβιθάδα από το food blog Vegan Times
Ινδική ρεβιθάδα. Ένα πιάτο με πλούσια γεύση, έντονα χρώματα και αρώματα Ανατολής. Με μπαχαρικά που αναδεικνύουν τη γήινη γεύση των ρεβιθιών, τα οποία παραμένουν οι πρωταγωνιστές του πιάτου.
- 2 κ.σ. σπιτικό ζωμό λαχανικών ή νερό
- 2 κ.γ. σπόροι κύμινου
- 1 ξύλο κανέλας
- 5 φύλλα δάφνης
- 5 λοβοί ή 1 κ.γ. κάρδαμο
- 5 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
- 5 κόκκοι πιπέρι μαύρο (προαιρετικά)
- 2 κρεμμύδια μεγάλα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1⁄4 κούπα τζίντζερ τριμμένο
- 2⁄3 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
- 1 κ.γ. σκόρδο λιωμένο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 3 κ.σ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
- 4 ντομάτες
- 2 πατάτες (προαιρετικά)
- 500 γρ. ρεβίθια βρασμένα
- 2 1⁄2 κ.σ. γιαούρτι σόγιας (προαιρετικά)
- 1 λεμόνι, τον χυμό του
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. νερό ή ζωμό λαχανικών και σωτάρουμε τους σπόρους του κύμινου, την κανέλα, τη δάφνη, το κάρδαμο, το γαρίφαλο, και το μαύρο πιπέρι.
Μετά από 30” προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, καθώς και το μισό τζίντζερ κομμένο ζουλιέν (μακρόστενα κομμάτια). Προσθέτουμε το αλάτι για να βοηθήσουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν και τα αφήνουμε να σωταριστούν για 2′ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε 1⁄2 κ.γ. ζάχαρη για να καραμελώσουν.
Χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το τριμμένο τζίντζερ και το λιωμένο σκόρδο. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά σε σκόνη (κύμινο, κόλιανδρο, κουρκουμά, τσίλι), τις ντομάτες τις οποίες έχουμε περασει από το multi, λίγα φύλλα κόλιανδρου και ανακατεύουμε καλά. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1′.
Προσθέτουμε τις πατάτες τις οποίες έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα μας να ψηθεί για 2′.
Προσθέτουμε τα ρεβίθια, λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το προσαρμόζουμε αν χρειάζεται. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για άλλα 5′ και μετά προσθέτουμε λίγο vegan γιαούρτι μαζί με το υπόλοιπο τζίντζερ και τα φύλλα κόλιανδρου.
Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για άλλα 8′-10′ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε λίγο λεμόνι αν χρειάζεται.
Το σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή ινδικό ψωμί naan και φρέσκια σαλάτα και το απολαμβάνουμε!
Ανακαλύψτε περισσότερα μυστικά και ακόμη περισσότερες συνταγές του food blog Vegan Times εδώ.