Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου, από την Παιδική Σκηνή «Ονειροπόληση» στο Θέατρο Βρετάνια
Η αριστουργηματική κωμωδία καταστάσεων του Μολιέρου, «Ο Φιλάργυρος», παρουσιάζεται από την Παιδική Σκηνή «Ονειροπόληση», στο Θέατρο Βρετάνια, σε σκηνοθεσία – διασκευή για παιδιά της Τούλας Ζαχαριουδάκη.
H παιδική σκηνή Ονειροπόληση παρουσιάζει στο Θέατρο Βρετάνια την καινούρια χρονιά, ένα έργο από τα καλύτερα της κλασσικής λογοτεχνίας, το «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, σε παιδική διασκευή.
Ο «Φιλάργυρος» είναι μία εκπληκτική κωμωδία καταστάσεων με σαφές μήνυμα κατά της απληστίας και του εγωισμού που βγαίνει αβίαστα μέσα από απρόοπτα, κωμικές καταστάσεις, ενώ παράλληλα εξαίρει την δύναμη της αγάπης, της αλήθειας, της καλοσύνης και εξυμνεί την αξία της οικογένειας.
Είναι ένα έργο διαχρονικό, διασκεδαστικό, πάντα επίκαιρο γεμάτο περιπέτεια, δράση, σπουδαία συναισθήματα, έντονα αληθινές καταστάσεις και κωμικές σκηνές.
Λίγα λόγια για το έργοΤο έργο εκτυλίσσεται στο Παρίσι στο σπίτι του κυρίου Αρπαγκόν, ο οποίος είναι ένας πλούσιος άνθρωπος ιδιαίτερα φιλοχρήματος, καχύποπτος… δεν εμπιστεύεται κανέναν… υποψιάζεται τους πάντες … ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Όλη του η συμπεριφορά δημιουργεί συγκρούσεις – κωμικές – με τους γύρω του και βέβαια αυτός που ουσιαστικά δεν περνάει καλά, είναι ο ίδιος, γιατί δεν μπορεί να χαρεί με ότι καλό συμβαίνει στη ζωή του.
Σημαντικούς ρόλους στο έργο έχουν τα παιδιά του, τα οποία ευτυχώς δεν ασπάζονται τις απόψεις του, ο οικονόμος, οι υπηρέτες του, η Μαριάννα αλλά και η κυρία Φροσύνη που αναστατώνει τους πάντες και δίνει λύσεις όπου χρειαστεί.
Ο Φιλάργυρος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι στο Παλαί Ρουαγιάλ το 1668. Από τότε παίζεται συνεχώς σε πολλά θέατρα σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Βασίζεται δε στην κωμωδία του Πλαύτου «Η χύτρα με το χρυσάφι».
Το έργο είναι πλούσιο σε συναισθήματα, πλαισιωμένο με μουσική, χορό και τραγούδια. Θα συναρπάσει τα παιδιά, θα τα κάνει να διασκεδάσουν, να ονειρευτούν, να συγκινηθούν, να γελάσουν, να περάσουν όμορφα…Μετά από πολλές περιπέτειες και πολύ γέλιο, όλα έχουν ένα απρόσμενα ευτυχισμένο τέλος.
Η σκηνοθετική γραμμή έλαβε υπ’ όψιν και σεβάστηκε διακριτικά τους κανόνες της εκπαιδευτικής διαπαιδαγώγησης.