MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
24
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Μία σύγχρονη τραγωδία με πρωταγωνιστές Έλληνες πολιτικούς ή άλλος ένας αντιπερισπασμός;”: Η Διεθνής Αρχή ICCIRA για το ΠΔ 85/2022

Η Διεθνής Ρυθμιστική Αρχή Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών μεταφέρει εκτός συνόρων τον αγώνα των Ελλήνων καλλιτεχνών, εν όψει του προεδρικού διατάγματος, που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές.

Monopoli Team

Εδώ και μερικές εβδομάδες αναταραχή έχει προκαλέσει το προεδρικό διάταγμα 85/2022, που εν μία νυκτί απαξίωσε τα πτυχία των καλλιτεχνικών σπουδών, εξισώνοντας τις τριετείς καλλιτεχνικές σπουδές με απολυτήρια Λυκείου, υποβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο σπουδών των καλλιτεχνών και κατ’ επέκταση τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν διαμαρτυρίες -την Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μαζικές απεργίες στον καλλιτεχνικό κλάδο- ενώ δραματικές σχολές, όπως αυτή του Εθνικού Θεάτρου βρίσκονται υπό κατάληψη. Πριν από μία εβδομάδα, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου δήλωσε ρητά ότι αν δεν τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα θα παραιτηθούν όλοι οι καθηγητές της σχολής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αγώνας των καλλιτεχνών έχει γνωρίσει μεγάλο κύμα υποστήριξης, εντός και εκτός συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ρυθμιστική Αρχή Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών μεταφέρει εκτός συνόρων τον αγώνα των Ελλήνων καλλιτεχνών.

“Η νέα νομοθεσία επηρεάσει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, προωθώντας τον ιδιωτικό τομέα και δημιουργώντας νέες ανισότητες και ανισορροπίες στον κόσμο της τέχνης” αναφέρει η Αρχή, μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Υπουργός Παιδείας το 2022, τις οποίες επίσης στήριξε η κυβέρνηση.

“Μέσα από τις διαμαρτυρίες τους, οι καλλιτέχνες θέλουν να ρίξουν φως στον ενδεχόμενο αντίκτυπο στις καριέρες τους και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος που αφορά τις τέχνες. Η νομοθεσία περιορίζει την ικανότητά τους να διδάσκουν, προκαλώντας περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία στην Ελλάδα” γράφει η ICCIRA, που επισημαίνει ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι γεμάτη “παραθυράκια”, που χειραγωγούνται ανάλογα με τις πολιτικές απαιτήσεις.

“Μία ενωμένη Ακαδημία Τεχνών θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Η διαμόρφωση μίας Σχολής Τεχνών στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα ενιαίο πρόγραμμα καλλιτεχνικών σπουδών” συνεχίζει η αρχή, καταλήγοντας ότι “η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει την διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του πολιτισμού και των δαπανών στις τέχνες και τον πολιτισμό, με το να παρουσιάζει δημόσια τα δεδομένα των πραγματικών δαπανών”.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ανακοίνωση, καθώς και τα αιτήματά των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Περισσότερα από Επίκαιρα