Η καθιστική ζωή αποτελούσε ανέκαθεν “εχθρό” της σωστής στάσης του σώματος και της καλής υγείας αυχένα και πλάτης. Τις τελευταίες δεκαετίες, μάλιστα, με τη ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας και τις αμέτρητες ώρες που περνάμε καθισμένοι μπροστά από μία οθόνη, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Οι ευκολίες που προσφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καταλήγουν να είναι επιβαρυντικές για την πλάτη και τον αυχένας μας, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμφανίζει χρόνιους πόνους και προβλήματα σε αυτά τα σημεία. Μιλώντας με τον γυμναστή Αναστάσιο Χαμπέρη, βρίσκουμε μικρές, γρήγορες λύσεις για τη βελτίωση της υγείας της σπονδυλικής μας στήλης.
Από μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο, με το οποίο, αργότερα, ασχολήθηκα και επαγγελματικά, αλλά το σταμάτησα για να ακολουθήσω τις σπουδές μου -επίσης στο κομμάτι της γυμναστικής. Αφού αποφοίτησα, άρχισα να εργάζομαι σε μία αλυσίδα γυμναστηρίων σαν γυμναστής και το 2006 δημιούργησα, εδώ στην Ελλάδα, τους δικούς μου χώρους στο κομμάτι της προσωπικής εκγύμνασης.
Η γυμναστική ωφελεί με διάφορους τρόπους την καθημερινότητά μας. Αρχικά, μάς βοηθάει να αποκτήσουμε ευεξία και, αν δεν έχουμε μυϊκά προβλήματα, μπορούμε να έχουμε μία πρόληψη ως προς αυτό το κομμάτι. Εάν, τώρα, έχουμε προβλήματα, η γυμναστική βοηθάει στην αποκατάστασή τους. Όσον αφορά, πιο συγκεκριμένα, στην υγεία της σπονδυλικής στήλης, η ένταξη της γυμναστικής στη ζωή μας συμβάλλει στο να μην αποκτήσουμε κακή στάση σώματος, ή στο να βελτιώσουμε μία ήδη κακή στάση.
Εγώ το ονομάζω “νάρθηκα της καθημερινότητας“. Όλα αυτά τα προβλήματα, λοιπόν, δημιουργούνται λόγω της κακής στάσης που έχουμε. Σαν να βάζουμε το σώμα μας σε έναν “νάρθηκα”, ο οποίος μας ακολουθεί, σχεδόν, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το σώμα μας υιοθετεί αυτή τη λάθος στάση και δημιουργεί εκείνους τους πόνους που νιώθουμε -οι οποίοι, συνήθως, είναι μυϊκοί- και μπορεί να είναι από παροδικοί έως χρόνιοι. Αυτό το φαινόμενο, μάλιστα, ξεκινάει από πολύ νεαρή ηλικία, ακόμα και από το σχολείο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε μία τέτοια κατάσταση;Το κομμάτι της πρόληψης αφορά το να μάθουμε πώς θα πρέπει να στεκόμαστε και πώς θα πρέπει να καθόμαστε.
Εάν και εφόσον έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα, θα πρέπει να γίνει μία ανάλυση από ειδικό. Να διαπιστώσουμε, δηλαδή, πού υπάρχουν τα προβλήματα αυτά και μετά να δουλέψουμε επάνω σε αυτό το κομμάτι, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη στάση μας και τις συνήθειές μας και να αποφύγουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα χρειαστούμε αποκατάσταση.
Η πρόληψη, μάλιστα, καλό είναι να ξεκινήσει από τη σχολική ηλικία. Η σχολική τσάντα θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τα απαραίτητα βιβλία, να μην κουβαλούν, δηλαδή, τα παιδιά μεγάλο βάρος στην πλάτη τους. Πέρα από αυτό, καλό είναι τα παιδιά να ασχολούνται με κάποιο άθλημα, για να έχουν μία επιπλέον άσκηση μέσα στην καθημερινότητά τους.
Αρχικά θα πρέπει να σηκωνόμαστε ανά διαστήματα -περίπου κάθε μισή ώρα- από την καρέκλα που καθόμαστε και να κινούμαστε λιγάκι στον χώρο -για τουλάχιστον ένα λεπτό- για να “ξεμουδιάσουμε”. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, “σπάμε” αυτή την αλυσίδα του “νάρθηκα της καθημερινότητας”. Η ίδια τακτική πρέπει να ακολουθείται και από τα παιδιά κατά το διάβασμά τους. Σαν ασκήσεις, τώρα, προτείνονται ασκήσεις που χαλαρώνουν τους μυς μας, δηλαδή διατάσεις.
Κάθε διάταση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και να έχει μία ένταση 8 στα 10.
Αν, δηλαδή, το 10 είναι το όριο του πόνου κατά τη διάταση, εμείς πρέπει να νιώθουμε μία πίεση της κλίμακας 7 με 8.
Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει συνολικά 2 με 3 λεπτά.
Από εκεί και πέρα, καλό είναι να γίνει μία ενδυνάμωση των μυών που έχουν αυτή την ανάγκη -3 φορές της εβδομάδα, από 40 λεπτά, αρκούν για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση- οπότε θα πρέπει να ακολουθείται ένα πρόγραμμα από έναν ειδικό. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε, πως, αν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε γυμναστική, καλό θα είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα μας καθοδηγήσει να είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, ώστε να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο και να βοηθήσει ουσιαστικά στην αποκατάστασή μας, χωρίς να μας προκαλέσει κάποιο επιπλέον πρόβλημα.
Εσάς που μπορεί να σας βρει κάποιος που σκέφτεται να ξεκινήσει γυμναστική;Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μαζί μας, έχουμε τον χώρο μας στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, Κλεομένους 2 (co St. George Lycabettus Lifestyle Hotel) και μπορεί να μας βρει, επίσης, τηλεφωνικά στο 6949473118 ή στο 2107416000 και στο Instagram στο tasos_champeris_powerplace.
Γεννήθηκε στη Γερμανια και ξεκίνησε τη γυμναστική από πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας ακολούθησε την κλίση του αυτή και ακαδημαϊκά, σπουδάζοντας στη Γυμναστική Ακαδημία του Πανεπιστημίου TU Darmstadt, όπου έκανε, επίσης, 2 μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό. Πλέον, εργάζεται σαν γυμναστής στο κομμάτι της πρόληψης και αποκατάστασης από το 2000.