Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 10 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν στην πόλη
Για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις, φεστιβάλ, μουσικές παραστάσεις και προβολές με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.
Digital Concert Hall: Απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο Ινστιτούτο Goethe
To Goethe-Institut Athen εγκαινιάζει τον Φεβρουάριο το Digital Concert Hall στην Ελλάδα. Στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου θα παρουσιαστούν σε απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου επιλεγμένες συναυλίες της φημισμένης ορχήστρας υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων. Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται το Digital Concert Hall με τον Daniel Harding να διευθύνει Debussy, Ligeti, Sibelius και Britten. Στη συναυλία αυτή ο μαέστρος, ο οποίος αντικαθιστά τον Kirill Petrenko, διευθύνει το Atmosphères και το Lontano, δύο από τα βασικά έργα του Ligeti. Οι λαμπερές ηχητικές επιφάνειες των έργων αυτών είναι χαρακτηριστικές του ύφους του, και στο πρόγραμμα αυτό αντικατοπτρίζονται από τρία ακόμη έργα που έχουν ως «θέμα» τη θάλασσα: το εκθαμβωτικό συμφωνικό ποίημα Oceanides του Sibelius, τα ατμοσφαιρικά Four Sea Interludes from Peter Grimes του Britten και το La Mer του Debussy.
11/2, 19:45-22:00
Ινστιτούτο Goethe – Ομήρου 14-16, Αθήνα
Από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, η κλασική μουσική θα συναντήσει τις εικαστικές τέχνες, καθώς το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και το Ωδείο Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια ακόμα φορά για την πραγματοποίηση τριών ρεσιτάλ από νέους διπλωματούχους του Ωδείου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Με άξονα τη συνύπαρξη των Τεχνών καθώς και την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, στόχος του Ιδρύματος και του Ωδείου Αθηνών, που εγκαινίασαν τη συνεργασία τους τον Δεκέμβριο, είναι να παρέχουν κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε επιλεγμένους απόφοιτους των εξεταστικών περιόδων Ιανουαρίου και Ιουνίου του Ωδείου να εμπλουτίζουν με τη δεξιοτεχνία τους στη μουσική έναν χώρο αφιερωμένο στις εικαστικές τέχνες. Τέσσερις νέοι διπλωματούχοι που διακρίθηκαν στη χειμερινή εξεταστική περίοδο του Ωδείου θα παρουσιάσουν έργα μεγάλων κλασικών συνθετών. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου η Στυλιανή Μπράλιου θα παρουσιαστεί με ένα ρεσιτάλ βιολιού, ενώ ο κύκλος θα κλείσει με ρεσιτάλ κλαρινέτου την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, από τους Αντώνη Ντουραχάνη και Ευαγγελία Νικολούζου.
11/2 και 12/2, 20:00
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης εδώ
Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή – Ερατοσθένους 13, Αθήνα
Το συμπόσιο “Μανώλης Καλομοίρης: 60 Χρόνια μετά” στη Μουσική Βιβλιοθήκη Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”
Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), η Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Μανώλης Καλομοίρης“, διοργανώνει ένα διήμερο συμπόσιο που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”. Διακεκριμένοι μουσικολόγοι, ερευνητές και προσωπικότητες του ευρύτερου μουσικού χώρου που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με τον Καλομοίρη, θα μιλήσουν γύρω από θέματα που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη δράση και προσφορά του στη μουσική ζωή της Ελλάδας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, όπως και ευρύτερα ζητήματα αισθητικής αλλά και προβληματισμούς σχετικά με την έκφραση της ελληνικότητας στη μουσική. Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο και στη μνήμη του Christoph Stroux (1931-2013), πρώτου διευθυντή της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του.
11/2, από τις 10:00 έως τις 21:10
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του διήμερου εδώ
Μουσική Βιβλιοθήκη Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη” – Πέτρου Κόκκαλη 1, Αθήνα
Από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο, ο θίασος της Δραματικής Σχολής Τράγκα θα παρουσιάζει τις “Βάκχες” του Ευρυπίδη, σε σκηνοθεσία Θάνου Περιστέρη στο Θέατρο Έναστρον. Υπόθεση: Λένε πως η κόρη του Κάδμου, η Σεμέλη, γέννησε παιδί του Δία. Πως κεραυνώθηκε θέλοντας να δει την θεϊκή μορφή του. Στάχτη έγινε, λένε. Κι από τη στάχτη της πήρε ο Δίας το έμβρυο, το έραψε στο μηρό του, απ’ όπου γεννήθηκε ο Διόνυσος… Λένε πως μεγάλωσε δίπλα στην Ινώ και κατόπιν με τις νύμφες του όρου Νύσα. Λένε πως ίδρυσε πόλεις και διαδίδει την τέχνη της οινοποιίας. Λένε πως έχει ακολουθία… Λένε πως είναι κατακτητής… Λένε πως έρχεται…Έρχεται; Σσσς! Θα ακούσει ο Πενθέας!
Ελεύθερη είσοδος, απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 6945777570
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
11/2, 20:00
Θέατρο Έναστρον – Δεληγιάννη 19, Εξάρχεια
Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών δεκαετιών ζωής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, ένας από τους σημαντικότερους αρχειακούς φορείς στη χώρα μας, διοργανώνουν ένα πολυμορφικό Φεστιβάλ Ιστορίας στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία «Ο Φωτογράφος των Γονιών μου» στις 17:00, όπου θα συζητήσει ο φωτογράφος Σπύρος Στάβερης, η θεωρητικός κριτικών σπουδών και τέχνης Πάτυ Βαρδάμη, ο Κωστής Καρπόζηλος, η συντονίστρια Αρχείου Αλβανικής Μετανάστευσης του ΑΣΚΙ Ιλιρίντα Μουσαράι, ο καλλιτέχνης-ακτιβιστής Μαρλένο Νίκα και ο κοινωνικός επιστήμονας-ακτιβιστής Ερβίν Σέχου, ενώ την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 12:00 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα δικό του τεκμήριο στο εργαστήριο μεταξοτυπίας με την ομάδα Λούπες ή να ακολουθήσει τον ιστορικό περίπατο “Από τον Τρούμαν στον Βενιζέλο, διαμάχες και προσδοκίες για τον δημόσιο χώρο στην Αθήνα του Ψυχρού Πολέμου”, τον οποίο συντονίζουν η ιστορικός Ελένη Κούκη και η δρ. τεχνών και ανθρωπιστικών επιστημών Πηνελόπη Πετσίνη, με σημείο συνάντησης το Άγαλμα Τρούμαν.
11/2, 17:00
12/2, 12:00
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων – Πάρκο Ελευθερίας
Για τον περίπατο σημείο συνάντησης: Άγαλμα Τρούμαν – Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42
[relart 1]
Aπό την έναρξη του Τριώδιου μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, “Οι Γιορτές των Απόκρεω” επιστρέφουν με καθημερινές εκδηλώσεις στον Δήμο Καλλιθέας, μετά από δύο χρόνια υγειονομικών απαγορεύσεων. Παρέλαση μεταμφιεσμένων, Τσικνοπέμπτη, πάρτι, Κούλουμα, θεατρικές παραστάσεις, καντάδες στους δρόμους της πόλης, παραστάσεις θεάτρου σκιών, face painting, εμψυχωτές-διασκεδαστές για τα παιδιά, δράσεις των δομών και των Εργαστηρίων του Δήμου και πολλά άλλα πάντα με ελεύθερη είσοδο. Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου συγκεκριμένα, το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας θα φιλοξενήσει την παράσταση “Γίναμε ΘΕΑτρο” σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλαθά. Υπόθεση: Στη μετά κορωνοϊό εποχή, ο εγκλωβισμός, οι φοβίες, η παραπληροφόρηση, ο θυμός και οι τοξικές σχέσεις, αλλά και οι σύγχρονες εκδοχές του έρωτα και της μοναξιάς, σατιρίζονται μέσα από εμπνευσμένα κείμενα σημαντικών συγγραφέων αλλά και μέσα από γρήγορες εναλλαγές σκηνών που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των θεατών, αφού στην διάρκεια της παράστασης θα αναγνωρίσουν κάπου και κομμάτια του δικού τους εαυτού. Επιπλέον, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, θα φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο και η παράσταση “Ανθισμένες Μανόλιες” του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Καλλιθέας, σε σκηνοθεσία, διασκευή και μουσική επένδυση του Γιώργου Γαλάντη. Υπόθεση: Σε μια μικρή πόλη της Πολιτείας της Λουιζιάνα, η Τρούβη Τζόουνς διατηρεί κομμωτήριο στο γκαράζ του σπιτιού τους. Η περιορισμένη και σταθερή πελατεία έχει κάνει στέκι το κομμωτήριο όχι μόνο για λόγους καλλωπισμού αλλά και κοινωνικής συνεύρεσης
11/2 και 12/2, 20:00
Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας – Κρέμου 123 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα
Επιπλέον Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 9570001
Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίριδα προβολή του ντοκιμαντέρ “Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.” της Εύας Στεφανή. Υπόθεση: Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας στη διάρκεια δώδεκα χρόνων. Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει, σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπα μας για το σεξ, την γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
12/2, 20:00 – προκράτηση θέσεων εδώ
Κινηματογράφος Ίριδα – Ακαδημίας 55, Αθήνα
Η προκράτηση θέσεων ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχει και αριθμός δωρεάν εισιτηρίων στην είσοδο.
Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίριδα το masterclass “eXtended Reality & Cinema” της Ρένιας Παπαθανασίου, το οποίο θα προσπαθήσει απαντήσει στο ερώτημα: Τί είναι οι τεχνολογίες XR και τί σχέση έχουν ή μπορούν να έχουν με τον κινηματογράφο; Στο masterclass θα παρουσιαστούν επιπλέον οι βασικές έννοιες της εκτεταμένης πραγματικότητας (XR) και οι τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη διαδικασία της προπαραγωγής όσο και στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ και χωρικών αφηγήσεων. Θα συζητηθεί το μέλλον τους και ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν τη διανομή ενός κινηματογραφικού έργου και το μεταφέρουν έξω από τις παραδοσιακές κινηματογραφικές αίθουσες.
12/2, 16:30
Κινηματογράφος Ίριδα – Ακαδημίας 55, Αθήνα
Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 11:30, η συγγραφέας Σοφία Δάρτζαλη θα παρουσιάσει το βιβλίο της “Έχεις Λίγο Χρόνο” των Εκδόσεων Μεταίχμιο στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Μίμης Βασιλόπουλος”. Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της λογοτεχνίας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από τη συγγραφέα μια διαφορετική ιστορία γεμάτη στιγμές, λεπτά, ώρες και χρόνια, πολλά κου-κου, αγάπη, τέλος και αρχή, για έναν μικρό κούκο που ζει μέσα σ’ ένα ρολόι τοίχου και να την δουν να ζωντανεύει, φτιάχνοντας τον δικό τους κούκο.
11/2, 11:30
Παιδική Βιβλιοθήκη “Μίμης Βασιλόπουλος” – Σόλωνος 6, Χαλάνδρι
Για παιδιά από 5 ετών
Οι κήποι του παλατιού που διαμορφώθηκαν από τη βασίλισσα Αμαλία στα τέλη της δεκαετίας του 1830 –σήμερα γνωστοί ως Εθνικός Κήπος– είναι το πρώτο διακοσμητικό πάρκο και ταυτόχρονα ο πρώτος βοτανικός κήπος στη σύγχρονη Ελλάδα. Ενώ πολλά έχουν γραφτεί για την ιστορία αυτού του μέρους, οι αναφορές γύρω από την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα είναι ελάχιστες. Στο πλαίσιο της εγκατάστασης Atlas of Mediterranean Liquidity του Ινστιτούτου Γκαίτε, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο, με σκοπό να παρουσιαστούν όλα αυτά τα στοιχεία βιοποικιλότητας που προσδίδουν στο πάρκο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα της φυσικής ιστορίας, όπως τα μνημειώδη μακρόβια δέντρα, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ως τα σημαντικότερα φυσικά «hotspots» της ορνιθοπανίδας της πόλης λόγω της συνεχούς υγρασίας χάρη στην ύδρευση, όπως και τα τεχνητά υδάτινα στοιχεία ψυχαγωγίας με παλιά υδατορέματα, σιντριβάνια και λίμνες με καθαρό, διαυγές νερό, ενώ θα παρουσιαστούν και οι διαδραστικοί χάρτες οι οποίοι παρακινούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη διερεύνηση του νερού ως φυσικού πόρου τόσο στην αστική περιοχή της Αθήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης, κορυφαίος γεωγράφος και βιολόγος στον τομέα των εσωτερικών υδάτων στην Ελλάδα, θα ηγηθεί και θα συντονίσει αυτή την ειδική «αποστολή εξερεύνησης» της βιοποικιλότητας του Εθνικού Κήπου.
11/2, 11:00
Δήλωση συμμετοχής στο e-mail: [email protected]
Σημείο Συνάντησης: Εθνικός Κήπος, Πλατεία Αριστοτέλη Βαλαωρίτου (είσοδος Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας, απέναντι από το Ξενοδοχείο Αμαλία)
Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.