MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Χανιά: Με αέρα στα «Ανοιχτά Πανιά» τους…

Λίγο πριν ανοίξει πανιά για την τρίτη του διοργάνωση, το καλλιτεχνικό φεστιβάλ του Δήμου Χανίων κάνει έναν απολογισμό όσων κατάφερε μέχρι σήμερα και οραματίζεται το αύριο εκπαιδεύοντας διαρκώς το κοινό του μέσα από πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία.

KEIMENO: Σπύρος Κακουριώτης | 15.02.2023

Μία ημέρα πριν ανοίξουν και επισήμως πανιά για την τρίτη τους έκδοση, τα «Ανοιχτά Πανιά», το καλλιτεχνικό φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων, θέλησαν να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας τους, παρουσιάζοντας στο αθηναϊκό (και το πανελλήνιο) κοινό όσα κατάφεραν μέχρι σήμερα. Κι όπως φάνηκε, δεν είναι και λίγα…

Τα «Ανοιχτά Πανιά», που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από τον Δήμο Χανίων το 2021, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και εγκλεισμών, είναι ένας εξαμηνιαίος κύκλος εκδηλώσεων, από Ιούλιο μέχρι και Δεκέμβριο, που θεσμοθετήθηκε με στόχο να αποτελέσει «ένα πεδίο για παραγωγή πολιτιστικών γεγονότων τοπικά, με ώσμωση  ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών, εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και ανάδειξη εμβληματικών χώρων και κοινοτήτων».

«Τα Ανοιχτά Πανιά να γίνουν Ανοιχτά Χανιά»

Με αυτά τα λόγια συνόψισε την ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτού του μακράς διάρκειας φεστιβάλ ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότησή του ανέρχεται σχεδόν στο 25% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου για τον πολιτισμό. «Είναι μια επένδυση που τα Χανιά έχουν ανάγκη», τόνισε, προκειμένου «να υπάρχει το αντίβαρο του πολιτισμού που διατηρεί και την πολυπολιτισμική ταυτότητα που η πόλη έχει κατακτήσει ανά τους αιώνες».

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια τα «Ανοιχτά Πανιά» παρουσίασαν 30 παραγωγές, οι οποίες δημιουργήθηκαν επιτόπου και συνοδεύονταν από εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 337 καλλιτέχνες, σε πάνω από 50 χώρους ή τοποθεσίες της πόλης, ενώ ορισμένες παρουσιάστηκαν και εκτός νομού ή εκτός Κρήτης. Το σύνολο των θεατών ανήλθε σε 12.000 περίπου, ενώ άλλοι 1.350 κάτοικοι συμμετείχαν στα σχετικά εργαστήρια, όλα με ελεύθερη είσοδο. Ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ «να γίνουν μια ανάγκη όχι μόνο της καλλιτεχνικής κοινότητας, αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε τα Ανοιχτά Πανιά τελικά να γίνουν Ανοιχτά Χανιά», κατέληξε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης.

@Michalis Gonalakis

«Φτιάχνουμε το κοινό του αύριο»

Μιλώντας εκ μέρους της συνδιοργανώτριας, Περιφέρειας Κρήτης, ο ειδικός σύμβουλος Πολιτισμού, Δημήτρης Μιχελογιάννης, έκανε λόγο για το «ευρύτερο πολιτιστικό οικοσύστημα που έχει αναπτυχτεί στην περιοχή», με εμβληματικά σημεία το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη, το συγκρότημα των ενετικών Νεωρίων, η μελέτη για την ανάπλαση των οποίων προχωρεί.

Πεισμένος ότι μέσα από αυτές τις δράσεις «φτιάχνουμε το κοινό του αύριο», ο Γιάννης Γιαννακάκης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και μουσικός ο ίδιος, τόνισε ότι ο σχεδιασμός για τα «Ανοιχτά Πανιά» ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, με στόχο «ένα φεστιβάλ το οποίο να μην βασίζεται σε μετακλήσεις ξένων παραγωγών, αλλά από τα Χανιά να ξεκινάει κάτι καινούργιο, που να είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Τα Ανοιχτά Πανιά θέλουμε να είναι μία φιλόξενη γωνιά, μια ανοιχτή αγκαλιά πολιτισμού, όπου οι καλλιτέχνες να μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους χωρίς περιορισμούς».

@Michalis Gonalakis

Πέντε άξονες

Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, Μυρτώ Λάβδα, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίος οργανώνεται το Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» και αφορούν:

την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία που αξιοποιεί τοπικό και υπερτοπικό δυναμικό,
την πόλη των Χανίων, που αποτελεί αναφορά και αφετηρία της καλλιτεχνικής δημιουργίας,
την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων στην παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου,
τα εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στη διαμόρφωση του κοινού, και
την αναζωογόνηση χώρων, με διάχυση των δράσεων σε πολλούς τόπους της πόλης, αλλά και της ενδοχώρας της.

@Michalis Gonalakis

Την επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, αποτελούν ο εικαστικός Νίκος Αρβανίτης, η ιστορικός τέχνης Μαρία Βασιλάκη, ο ποιητής Γιάννης Δούκας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Έφη Θεοδώρου, ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης, η χορογράφος Σεσίλ Μικρούτσικου και ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσικό Φεστιβάλ Χίου: Χειμερινή έκδοση με διεθνούς φήμης σύνολα και παράλληλες δράσεις12.09.2018

Στη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» συνεργάζονται ακόμη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Ι. Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Μουσείο Τυπογραφίας, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, η Συναγωγή Ετζ Χαγίμ και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Περισσότερα από Art & Culture