Ο Βιβάλντι και το καρναβάλι της Βενετίας: Μουσικοθεατρικό αναλόγιο για όλη την οικογένεια στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
Μία ιδιαίτερη αποκριάτικη εκδήλωση, ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο για όλη την οικογένεια, με τίτλο “Ο Βιβάλντι και το καρναβάλι της Βενετίας” παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη.
Μία ιδιαίτερη αποκριάτικη εκδήλωση, ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο για όλη την οικογένεια, με τίτλο “Ο Βιβάλντι και το καρναβάλι της Βενετίας” παρουσιάζεται την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη.
Λίγα λόγια για την παράστασηΈνα μουσικοθεατρικό αναλόγιο, μια ιστορία αληθινή, ντυμένη με μουσική δράση και βασισμένη σε ένα πρωτότυπο ημερολόγιο. Ένα δρώμενο που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, με φόντο τις Απόκριες στη Βενετία την εποχή του Βιβάλντι.
Στο μοναστήρι της Πιετά, ο Αντόνιο Βιβάλντι ήταν ο δάσκαλος μουσικής. Είχε ξεχωρίσει τα πιο χαρισματικά παιδιά, με τα οποία δημιούργησε μια χορωδία και μια μικρή ορχήστρα. Η μικρή Λουκρητία είχε ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή. Έπαιζε βιολί σαν άγγελος και τραγουδούσε σαν νεράιδα. Η φήμη της έφτασε στα κοσμικά παλάτια της Βενετίας και όλοι την καλούσαν να τραγουδήσει.
Ήταν Απόκριες όταν ένας Βενετσιάνος ευγενής κάλεσε την χορωδία και την ορχήστρα στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Ο Βιβάλντι συνόδευσε τα παιδιά. Η μικρή Λουκρητία χάθηκε στα στενά της Βενετίας καθώς έβλεπε για πρώτη φορά όλες αυτές τις μεταμφιέσεις και τρόμαξε με τις μάσκες κάθε λογής….κόκκινες, χρυσές, άσπρες, μαύρες, ωραίες, αστείες κι εκείνες με τη μορφή πουλιών και άλλων ζώων.
Οι νεαροί μουσικοί θα ερμηνεύσουν έργα Βιβάλντι και άλλων μουσικών της εποχής, υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Μιχαλόπουλου, ενώ η Μάγδα Μαυρογιάννη θα διηγηθεί το ημερολόγιο της Λουκρητίας και θα αναλάβει την ατμόσφαιρα του δρώμενου.
Μια συνθέτη παράσταση-συναυλία με εορταστικό σκηνικό χαρακτήρα, στολές, μάσκες και έντονο το χρώμα του Καρναβαλιού.
Η Μάγδα Μαυρογιάννη σπούδασε μουσική και θέατρο στο Εθνικό Ωδείο, την Ecole Normale και το Conservatoire d’Art Dramatique, στο Παρίσι. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον T. Suzuki στη Ν. Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της με τη Γαλλική ταινία «Celles qu’on a pas eu». Έπαιξε στο Theatre Nationale de Chaillot με τον Antoine Vittez. Συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία, ερμηνεύοντας δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς: Αντουάν Βιτέζ, Φρανσίς Υστέρ, Μπρούνο Μπαγιέν, Ζαν Κλωντ Μπριαλύ, Μυλέν Ντεμονζώ, Μισέλ Ομών. Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ, ενώ μετέφρασε για το θέατρο. Δίδαξε κλασσικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Δημιούργησε τη Θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ», ανέβασε τα έργα της Sakura, Black story, Αδάμ και Χαλιμά, Δίδυμες. Επίσης δημιούργησε το «Classic Music Box», δηλαδή μουσικά αναλόγια, τα οποία γράφει, αφηγείται και συνδυάζει με κλασσική μουσική, έχοντας στο πλευρό της εκλεκτούς μουσικούς, που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι: Λυρική Σκηνή, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Παρνασσός, Salle Cortot, Cite de la musique.
Λίγα λόγια για τη Μαρία ΜιχαλοπούλουΗ Μαρία Μιχαλοπούλου είναι καθηγήτρια πιάνου, μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων. Σπούδασε στην Academy of Music, Dance and Fine Arts της Φιλιππούπολης της Βουλγαρίας με ειδικότητα στη μουσική παιδαγωγική. Είναι πτυχιούχος αρμονίας, αντίστιξης, φυγής (φούγκα) καθώς και διπλωματούχος πιάνου έχοντας ως καθηγητές τους: Eleonora Osvepian, George Ganev, Aline Artignan, Halleker, Borislava Taneva, Alain Leferre, John Rutter, Eric Whitacre, Elena Kassarova, Penka Mynceva, Δημήτριο Κανάρη, Κωνσταντίνο Πατσαντζόπουλο. Μετεκπαιδεύτηκε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα προγράμματα μουσικοκινητικής αγωγής και ιστορίας της φιλοσοφίας και φιλοσοφίας της επιστήμης και είναι τελειόφοιτη στο τμήμα διδασκαλίας-διεύθυνσης χορωδίας του ωδείου Αθηνών στην τάξη του Δημήτρη Μπουζάνη. Εργάστηκε ως μουσικός και ως υπεύθυνη του τμήματος εκμάθησης μουσικών οργάνων στο δημοτικό σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (2000–2007). Έχει συμμετάσχει σε εκπομπές παραδοσιακής μουσικής και σε παιδικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης. Από το 2012 έχει τη μόνιμη στήλη «Μουσικοπροτάσεις» στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο». Είναι συνεργάτης του «London College of Music Examinations» καθώς και των εκδόσεων «Cambia». Από το 2013 είναι συνεργάτης των Ι.Ε.Κ. Όμηρος και Ξυνή. Έχει διακριθεί ως μαέστρος και έχει βραβευτεί για την προσφορά της στη μουσική εκπαίδευση. Τα τμήματα χορωδιών «Καλλιτεχνήματα» (προ-παιδικό, παιδικό, ενηλίκων) που ίδρυσε η ίδια έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Την ίδια χρονική περίοδο σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, εν όψη της επετείου των 200 χρόνων της επαναστάσεως του 1821, σε συγγραφή και απαγγελία κείμενων της Μάγδας Μαυρογιάννη, παρουσιάστηκε η βιντεοσκοπημένη συναυλία και ο δίσκος «Γυναίκες του ’21». Από το Σεπτέμβριο του 2022 επιμελείται και παρουσιάζει την παιδική τηλεοπτική εκπομπή Καλλιτεχνήματα στο Pemptousia Tv.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- «Ανοιχτό Βιβλίο» με τον Γιάννη Σαρακατσάνη: Νέα εκπομπή αφιερωμένη στο βιβλίο κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ3
- Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη: Κώστας Μακεδόνας και Φωτεινή Βελεσιώτου μάς ταξίδεψαν σε «Ακρογιαλιές δειλινά»
- Ποινές και νέα μέτρα για αλκοόλ σε ανηλίκους – Επαναποινικοποίηση σε βαθμό πλημμελήμματος