MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα καλλιτεχνικά σωματεία απορρίπτουν το προσχέδιο ΚΥΑ της κυβέρνησης

Οι πρώτες αντιδράσεις των σωματείων σε μια «προχειρογραμμένη» ΚΥΑ που, όπως λένε, κρύβει νέες παγίδες παρά θεραπεύει ανισότητες.

author-image Στέλλα Χαραμή

Το βράδυ της Παρασκευής, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση των καλλιτεχνικών σωματείων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του, εστάλη το προσχέδιο μιας κοινής υπουργικής απόφασης – κι όχι μιας τροποποίησης του ΠΔ 85/2022, όπως ήταν η αρχική δέσμευση.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού συνόδευε την αποστολή του προσχεδίου στους καλλιτέχνες με μια ενημερωτική επιστολή, σύμφωνα με την οποία εφαρμόζεται «ρύθμιση για την θεραπεία χρόνιων μισθολογικών ανισοτήτων και στρεβλώσεων που αντιμετωπίζουν οι απασχολούμενοι καλλιτέχνες στο Δημόσιο».

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:

• Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
• H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές- εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
• Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Δεν άργησαν να υπάρξουν πλήθος ανεπίσημων αντιδράσεων, τόσο για την φύση της ρύθμισης (ΚΥΑ) όσο και για την ‘παράλειψη’ αναφοράς στην διαβάθμιση των σπουδών. Υπενθυμίζουμε πως το πάγιο αίτημα των καλλιτεχνών είναι το πτυχίο των δραματικών σχολών ν’ αναγνωρίζεται, όπως μέχρι σήμερα, ως Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ, το απόγευμα της Κυριακής κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, διευκρινίζοντας τα σοβαρά κενά της κυβερνητικής πρότασης, τονίζοντας πως «δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα του αγώνα μας που είναι η, επιτέλους, αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών μας μέσω της ένταξής μας στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου. Δεν είμαστε δύο ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ). Αν η Κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής των energy/food/fuel/tourism passes θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη. Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για δικαιώματα. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. Για την αξιοπρέπεια μας».

Στην ανακοίνωση το ΣΕΗ, εξηγεί αναλυτικά πως ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» της προτεινόμενης ΚΥΑ. Συγκεκριμένα, λένε πως:

• Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε επαγγελματική κατηγορία, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού. Με την «ντρίπλα» που προτείνουν, να ονομαστούν οι θέσεις ως “καλλιτεχνικού έργου”, το μόνο που προσφέρουν είναι μια οριζόντια μισθολογική αναβάθμιση, η οποία εξασφαλίζεται, όμως, για οποιονδήποτε προσληφθεί για το “έργο” αυτό (πχ. ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. ). Δηλαδή, όλοι συλλήβδην οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης ανώτερων και αναγνωρισμένων από τον νόμο και το Σύνταγμα σχολών, οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ / ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμα και εμπειρικοί καλλιτέχνες – χωρίς καν πτυχίο ή δίπλωμα σχετικό με τα καλλιτεχνικά – αν προσληφθούν για ΕΡΓΟ (ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ.) θα αμείβονται με τον ίδιο μισθό. Έτσι, λοιπόν, δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ΑΝΩΤΕΡΩΝ σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου.

• Παράλληλα, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, όπως ζητάμε τόσο καιρό. Έτσι, το ΔΕ που δίνει το ΠΔ 85/2022 στις οργανικές (αορίστου χρόνου) θέσεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο θα συνεχίσουν να είναι ΔΕ.

• Αυτό, φυσικά, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Πώς θα προκηρύσσονται οι θέσεις; Θα προκηρύσσονται ως ΔΕ και θα αμείβονται ισότιμα με ΤΕ; Κι είμαστε βέβαιοι πως αυτό δεν θα δημιουργεί λόγο για συνεχείς ενστάσεις και συνεχείς αποκλεισμούς;

Το ΣΕΗ καλεί την κυβέρνηση να δείξει πολιτική βούληση, παραπέμποντας στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου που θα γίνει εκτάκτως αύριο Τρίτη, με την απεργία διαρκείας να είναι στο τραπέζι.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού

Την ίδια ώρα, το ΣΕΧΩΧΟ, το Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού, σε ανακοίνωση του τονίζει πως η ΚΥΑ, όχι μόνο δεν θεραπεύει, όπως υπόσχεται αλλά ανοίγει «την κερκόπορτα νέων προβλημάτων και ανισοτήτων».

Επίσης, κατηγορούν τα συναρμόδια υπουργεία ότι τους προώθησαν μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, δηλαδ΄ξ κατώτερη νομικής ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος και άρα ευάλωτη σε προσφυγές. Και από το ΣΕΧΩΧΟ υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν κατοχυρώνει επαγγελματικά σε ΤΕ τους απόφοιτους των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, αλλά ούτε τους εντάσσει σε κάποια νέα αντίστοιχη κατηγορία. «Κατά συνέπεια, δεν έχουμε ούτε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς ούτε διαχωρισμό των ανωτέρων σχολών από τη μεταλυκειακή εκπαίδευση». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης δε, αναφέρεται πως «η προτεινόμενη ΚΥΑ προσπαθεί να εξαγοράσει τα δικαιώματα ενός ολόκληρου κλάδου με μια μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ καλλιτεχνών που θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο». Προαναγγέλουν, ήδη, 48 απεργία – η οποία λογικά θα συμπέσει με αυτή του ΣΕΗ – και επιμένουν στα αρχικά και πάγια αιτήματα τους.

Η ανακοίνωση των σπουδαστών

Σε ανακοίνωση προέβησαν και οι σπουδαστές των καταλήψεων των κτηρίων του Εθνικού Θέατρου, που έχουν συμπληρώσει 58 ημέρες αποχής από τις σπουδές τους. «Δεν ζητήσαμε τίποτα παραπάνω από αυτό που ήδη το Σύνταγμα προβλέπει για τον κλάδο μας. Τασσόμαστε υπέρ της ανώτατης δωρεάν εκπαίδευσης. Δεν ζητάμε ούτε την ανωτατοποίηση μας ούτε την υποβάθμιση κανενός. Μόνο την προστασία των δικών μας κόπων» σημειώνουν εμμένοντας και αυτοί στην άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 και στην άμεση αποκατάσταση της Ανώτερης τριτοβάθμιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, δηλαδή όλων των εποπτευομένων από το ΥΠΠΟΑ καλλιτεχνικών σχολών, ως κατώτερη της πανεπιστημιακής (ΠΕ) και ανώτερης της μεταλυκειακής (ΔΕ).

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται κρίσιμες τόσο για τις αποφάσεις κινητοποιήσεων όσο και για το αν θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Περισσότερα από Επίκαιρα