Επιτάφιος Θρήνος- Εννέα παραλλαγές: Έκθεση του Γιάννη Κονταράτου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
H έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Κονταράτου, «Επιτάφιος Θρήνος- Εννέα παραλλαγές», μια σύγχρονη ματιά πάνω στο θέμα της απώλειας και του πένθους, αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου (1956-2023), παρουσιάζεται, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
H έκθεση «Επιτάφιος Θρήνος- Εννέα παραλλαγές» του Γιάννη Κονταράτου, η οποία παρουσιάζεται από την 1η Μαρτίου 2023, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου (1956-2023), Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ (2014-2023), ως ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης στην αγάπη του για τη Βιβλιοθήκη και τους ανθρώπους της και στην πολύτιμη προσφορά του. Κανείς δεν φανταζόταν, όταν αποφασίστηκε η έκθεση, ότι αυτός ο θρήνος θα ήταν και για εκείνον.
Η σειρά «Επιτάφιος Θρήνος – Εννέα παραλλαγές» του Γιάννη Κονταράτου αποτελείται από ισάριθμες συνθέσεις που παρουσιάζονται σε ζεύγη πινάκων μεγάλου μεγέθους και σχεδίων μεσαίου μεγέθους. Τα έργα δημιουργήθηκαν την τριετία 2019-2021 και εμπνέονται από το φρέσκο που ζωγράφισε ο Τζόττο (περ. 1267-1337) στο Παρεκκλήσιο της Αρένας στην Πάδοβα, αλλά και στο σχέδιο που έφτιαξε ο Eνγκρ (1780-1867) λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του το 1867, αντιγράφοντας μια αναπαραγωγή του προηγούμενου, που απόκειται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.
Ο Γιάννης Κονταράτος επέλεξε, από τη σχετική θρησκευτική εικονογραφία, δύο ή τρεις μόνο από τις γυναικείες μορφές που καλύπτουν ή σκύβουν πάνω από το αποκαθηλωμένο σώμα του Χριστού και τις ενέταξε σε ενιαίο χρωματικό φόντο, σε διαφορετικές κάθε φορά θέσεις, με αποσπασματικά αποτυπωμένα μέλη του Νεκρού ανάμεσά τους. Μεταθέτοντας τη σκηνή από το συνηθισμένο πλαίσιο αναφοράς της, προσπάθησε να διατηρήσει τον θρησκευτικό χαρακτήρα της, επαναπροσεγγίζοντας με σημερινή και προσωπική ματιά το θέμα της απώλειας και του πένθους. Όσο εκκοσμισκευμένη πάντως και αν είναι η εκδοχή του Επιτάφιου Θρήνου που παρουσιάζει ο Γιάννης Κονταράτος διαπνέεται με έντονο τρόπο από το αίσθημα της ιερότητας.
Ο Γιάννης Κονταράτος γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1987-1992). Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έχει εκδώσει τη μελέτη Η θεωρία του William Blake για την τέχνη και η σημασία του εικαστικού του έργου για την κατανόησή της (Νήσος, Αθήνα 2013), και έχει επιμεληθεί το βιβλίο Philip Guston. Ο ζωγράφος στην Εδέμ. Κείμενα, ομιλίες, συνεντεύξεις (ΑΣΚΤ, Αθήνα 2014).