Σαν σήμερα 6 Μαρτίου πέθανε η θρυλική Μελίνα Μερκούρη
Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε η απόλυτη Ελληνίδα σταρ με διεθνή ακτινοβολία. Χαρισματική ηθοποιός με ισχυρή προσωπικότητα, δεν έγινε γνωστή μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως πολιτικός με τον αγώνα της κατά της χούντας, αλλά και με τις παρεμβάσεις της ως υπουργός Πολιτισμού για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Υπήρξε ένας άνθρωπος με διεθνή ακτινοβολία και έγινε γνωστή στα διεθνή Μέσα ως «η τελευταία Ελληνίδα Θεά». Εδωσε «μάχη» για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον τόπο που ανήκουν ενώ όλος ο κόσμος (και όχι μόνο η Ελλάδα) την ήξερε με το μικρό της όνομα. Κυρίες και κύριοι, σαν σήμερα, 6 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο η Μελίνα Μερκούρη.
Η Μαρία-Αμαλία (Μελίνα) Μερκούρη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1920 στην Αθήνα, από πολιτική οικογένεια. Τη βάφτισαν Αμαλία – Μαρία, αλλά δεν τη φώναξαν έτσι, ποτέ. Το όνομα που θα χρησιμοποιούσαν σε όλη της τη ζωή, και με το οποίο έγινε πασίγνωστη, ήταν το «Μελίνα» -όπως «μέλι». Οχι ότι χρειαζόταν το επίθετο για να συστηθεί. Ήταν η Μελίνα όλων των Ελλήνων.
Ήταν κόρη του στρατιωτικού και πολιτικού Σταμάτη Μερκούρη, ενώ υπήρξε η αγαπημένη εγγονή του γιατρού και πολιτικού, Σπύρου Μερκούρη, του μακροβιότερου δημάρχου Αθηναίων. Παράλληλα, θείος της ήταν ο Γεώργιος Μερκούρης, επιφανής εκπρόσωπος του εθνικοσοσιαλισμού (ναζισμού) στην Ελλάδα, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Ατίθασο πλάσμα η νεαρή Μελίνα, παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία το κατά πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηματία Παναγή Χαροκόπο με τον οποίο χώρισε το 1962. Στην Κατοχή, συνδέθηκε ερωτικά με τον μαυραγορίτη και δωσίλογο Φειδία Γιαδικιάρογλου, μια σχέση για την οποία απολογήθηκε αρκετές φορές. Κατηγορήθηκε ότι ζούσε πλουσιοπάροχα, ενώ ο λαός λιμοκτονούσε. Η ίδια, θα παραδεχθεί ότι αντλούσε χρήματα από τους δύο πάμπλουτους άντρες της και τα διοχέτευε στην Αντίσταση, ενώ με τις γνωριμίες της βοηθούσε στη διάσωση αντιστασιακών. Τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαίωσαν αρκετοί συνάδελφοί της από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr