MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
23
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το ERTFLIX υποδέχεται το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με 12 φιλμ

Το ERTFLIX υποδέχεται το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με 12 ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ που προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της διεθνούς διοργάνωσης.

Monopoli Team

Παράλληλα, στη νέα κατηγορία «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ» στο ERTFLIX θα παρουσιάζεται καθημερινή ανασκόπηση με τις σημαντικότερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣωτήρης Δανέζης: Επιστρέφει στο 25ο ΦΝΘ με δύο νέα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο και το περιβάλλον12.09.2018

Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις οθόνες σας, η φεστιβαλική εμπειρία βρίσκεται παντού!

«Staco»

Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι τουρίστες από όλο τον κόσμο αφιερώνουν τον χρόνο τους για να δουν τα γκράφιτι της Αθήνας και όχι την Ακρόπολη ή τα μουσεία της; Κι όμως το κάνουν μιας και η Αθήνα θεωρείται από πολλούς ως η «Μέκκα της Τέχνης του Δρόμου» στην Ευρώπη. Μία ομάδα με τον τίτλο «St.A.Co» πήρε την πρωτοβουλία από το φθινόπωρο του 2012 να προστατεύσει αυτά τα έργα του δρόμου, όταν αυτά δεν θίγουν ιστορικά κτήρια και μνημεία.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου

«Γιάννης Καστρίτσης: Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του»

Ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του εικαστικού Γιάννη Καστρίτση και ταυτόχρονα ένα καθηλωτικό ταξίδι σε έναν πρωτογενή κόσμο εικόνων, πραγμάτων και ανθρώπινων μορφών. Ένα εικαστικό οδοιπορικό στα βουνά της Ευρυτανίας, εκεί όπου έζησαν και άφησαν τον ίσκιο τους ο Διονύσιος εκ Φουρνά, ο Φυσίκας, η Ανάστω και ο Σύντροφος. Εκτός από την επίσημη συμμετοχή του στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο London Greek Film Festival, κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Fine Arts Film Festival, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

«Μίμησις πράξεως»

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την προετοιμασία και το ανέβασμα της παράστασης «Άλκηστις» του Ευριπίδη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017. Μέσα από αυτήν την καταγραφή, αναδεικνύεται η ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και το μεγαλείο του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου. Παράλληλα, αποκαλύπτονται τα ειδικά «προσόντα» που πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του χώρου, αλλά και οι περιορισμοί που ο ίδιος αυτός χώρος θέτει στην επιλογή των παραστάσεων που μπορούν να παρουσιαστούν εκεί. Τις απόψεις τους καταθέτουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Χατζηδάκης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Εύα Μανιδάκη και Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Λυκούδης

«Νίκος Μαμαγκάκης – Λόγος τελευταίος»

Ο διεθνής Έλληνας μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή τον Ιούλιο του 2013, μετουσιώνοντας 84 χρόνια εμπειριών και πολυδιάστατου μουσικού έργου σε λόγο άμεσο, καθημερινό. Οικείος και άγνωστος, ελιτίστικος και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά. Οξυδερκής κριτής και με αυτοκριτική διάθεση, αίσθηση του χιούμορ, εκφράζει τις σκέψεις του για τα σημαντικά της ζωής και της Τέχνης.

Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου

«Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»

Το χωριό Μεσοχώρα, καθώς και το πατρικό σπίτι του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Αχελώου, στην οροσειρά της Πίνδου. Η περιοχή, όμως, κατακλύζεται από την τεχνητή λίμνη που θα δημιουργηθεί με την εκτροπή του ποταμού. Η απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, της οικογενειακής τραγωδίας του ίδιου του σκηνοθέτη, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

«Το Αίνιγμα της Κέρου»

Η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου κατέγραψε την ανασκαφή που πραγματοποιείται στο νησί. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όλα τα σπουδαία ευρήματα και τον πολύπλοκο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στη νησίδα Δασκαλιό, που μαρτυρά έναν εξελιγμένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, ο οποίος θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με εκείνον της Κνωσού στην Κρήτη κατά την ίδια περίοδο. Τη δεκαετία του 1950 η Κέρος πρωταγωνίστησε σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρανασκαφής παγκοσμίως.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

«Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της»

Πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, αφηγούνται πώς αναγκάστηκαν σε μια τρυφερή ηλικία, να ωριμάσουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία. Άλλες δυναμικά, άλλες συνεσταλμένα, άλλες ακόμη φορτισμένες συναισθηματικά, οι γυναίκες αυτές θυμούνται πώς ο φόβος τους μετατράπηκε σε δύναμη και το παιχνίδι των ανέμελων παιδικών χρόνων έγινε ανάληψη καθήκοντος και ρόλος ενηλίκων. Οι μαρτυρίες τους αποτελούν μικρές ψηφίδες που συνθέτουν το παλίμψηστο της μικροϊστορίας της Ελλάδας, μίας ιστορίας βιωμένης μέσα από πολλαπλές ζωές.

Σκηνοθεσία-έρευνα: Τάνια Χατζηγεωργίου

«Μία εικόνα, χίλιες σκέψεις: Γιάννης Αδαμάκος»

Στο ντοκιμαντέρ, ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος παρουσιάζει τη διαχρονική δουλειά του. Επίσης, μας ξεναγεί στο έργο δύο εικαστικών που τον καθόρισαν και τον οδήγησαν στον μαγικό δρόμο της ζωγραφικής: τον Μαρκ Ρόθκο και τον Γιάννη Σπυρόπουλο. Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1952 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Γ. Μαυροϊδή, Δ. Μυταρά και Π. Τέτση. Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα και τα μεγάλα έργα του παρελθόντος.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Λυκούδης

«Μόνος στο δάσος»

Ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξίδεψε μόνος σε όλη την Ευρώπη από το 1984 μέχρι το 1989 και έβγαλε 30.000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Στόχος του ήταν να δει τους Ευρωπαίους πίσω και από τις δύο πλευρές του «Σιδηρού Παραπετάσματος». Έβγαλε την τελευταία φωτογραφία στο Τείχος του Βερολίνου μία ημέρα μετά την πτώση του. Αλλά, καθώς το όνειρο του ήταν η ενωμένη Ευρώπη, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πίστεψε ότι το σχέδιό του δεν είχε νόημα. Έβαλε τα αρνητικά σε ένα κουτί και τα ξέχασε για 25 χρόνια.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Φυλακτός

«Gus G.: Life Through Fire»

Παρακολουθούμε την πορεία του διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικού Gus G. σε ένα ταξίδι επτά χωρών και τριών ηπείρων. Με ξεναγούς τον ίδιο και τους συνεργάτες του, ταξιδεύουμε στον μαγικό κόσμο του σκληρού ρoκ, όπου πολλά θέματα ταμπού, κοινωνικά και άλλα, ξεδιαλύνονται, ενώ ταυτόχρονα μία πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα αποκαλύπτεται.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσαουσόπουλος

«Καλημέρα Γειτόνισσα»

Δεκαοχτώ ναυτικά μίλια ανατολικά της Αμοργού, βρίσκεται η νησίδα Κίναρος. Τρεις άνθρωποι, ένας τόπος, ένα όνειρο. Η Ρηνιώ δίνει μία υπόσχεση να μην αφήσει τον τόπο που γεννήθηκε μόνο του. Στο «ταξίδι» της επιστροφής, την ακολουθεί ο άνδρας της και ο γιος της. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια.. Ο φακός παρατηρεί την καθημερινότητα και τον αγώνα της Ρηνιώς να κρατήσει ζωντανά τα χώματα όπου γεννήθηκε και περπάτησαν οι άνθρωποι της.

Σκηνοθεσία: Τανια Χατζηγεωργίου

«Ταξίδι στον κόσμο με ένα ούτι»

Η 30χρονη μουσική πορεία του Κυριάκου Καλαϊτζίδη από το Σιάτλ μέχρι το Σίδνεϊ και από τη Σαγκάη μέχρι την Πόλη του Μεξικού και η έντονη παρουσία του στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και τις κορυφαίες μουσικές σκηνές του κόσμου. Σε αυτό το ταξίδι με το ούτι, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης θα χαθεί στις εικόνες και τα ακούσματα της παιδικής του ηλικίας, στη διαδρομή και στο έργο του ως μουσικού, συνθέτη και ερμηνευτή.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ιωάννης Ρεμούνδος

Περισσότερα από Cine News