Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2023: Έκθεση, παραστάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Έκθεση, παραστάσεις, διαλέξεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει η «Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2023», για τη σημασία των γαλλικών ως κοινή γλώσσα που ενώνει και τις πέντε ηπείρους, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζει και φέτος τη Γαλλοφωνία με τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν να αναδείξουν τη σημασία και τη δυναμική των γαλλικών ως κοινή γλώσσα που ενώνει και τις πέντε ηπείρους.
Όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και θέμα τα «Δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων»: Μια δημιουργία ενός δωματίου θαυμάτων, με περίεργα αντικείμενα, εκθέματα και συλλογές. Ένας τόπος εξερεύνησης με όχημα τα αξιοπερίεργα των γλωσσών και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ποιητικού κόσμου.
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων με μια ματιάΟι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Γαλλικό Ινστιτούτο για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας είναι οι ακόλουθες:
14 – 24 Μαρτίου 2023
Bistrot Paris-Athènes Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Εγκαίνια έκθεσης : Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, στις 19.00
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Δευτέρα ως Παρασκευή, 9.00 – 17.00. Σάββατο 09.00 – 15.00
Είσοδος ελεύθερη
Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosité (Δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων), η οποία αναπτύχθηκε την περίοδο της Αναγέννησης, στις αρχές του 15ου αιώνα, στο σταυροδρόμι της τέχνης και της επιστήμης. Τα ιδιωτικά δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων, αποκαλούμενα και δωμάτια θαυμάτων, έδωσαν τη σκυτάλη, στα τέλη του 18ου αιώνα, στο μουσείο, ανοικτό έκτοτε στο ευρύ κοινό.
Έργα του Γιάννη Χατζηασλάνη εμφανίζονται στο εικαστικό του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023 στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Χατζηασλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ολοκληρώνοντας τις φωτογραφικές του σπουδές στην Αγγλία, επέστρεψε στην Ελλάδα το 2003, ακολουθώντας την προσωπική του πρακτική, καθώς και φωτογραφίζοντας επαγγελματικά με αναθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η προσωπική του δουλειά εξετάζει το τοπίο, την δόμηση, την κατασκευή και ψυχογεωγραφία του χώρου. Μελετάει την ιστορική μνήμη, τις παρούσες συνθήκες, και τα εικαζόμενα μέλλοντα κατοικημένων περιβαλλόντων, καθώς και την σημασία τους για εκείνους που ζουν, δημιουργούν, αλληλοεπιδρούν και εξελίσσονται μέσα σε αυτά. Με ερωτήματα που αφορούν την ερμηνεία του πραγματικού και του αντιληπτού, έχει καταγράψει την εξέλιξη και το μεταβαλλόμενο κοινωνικό και αστικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς και σε τοποθεσίες στην Αφρική και την Μέση Ανατολή.
Είναι μέλος της κολεκτίβας Depression Era. Εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Β. Παράσταση «Η Γαλλία Μου»Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στις 19.30΄
Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Παράσταση στα γαλλικά
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων από την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στο: https://www.eventbrite.fr/e/performafrance-gigi-caciuleanu-tickets-547723554897
Με την ευκαιρία της 30ης Επετείου της ένταξης της Ρουμανίας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ρουμανικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο, παρουσιάζουν το θέαμα «Παράσταση Η Γαλλία Μου», μια περφόρμανς «ποίησης και χορού» όπου ο χορογράφος και χορευτής Gigi Caciuleanu αφηγείται τον εαυτό του με χορευτικές κινήσεις, αλλά και με ποιήματα ή σχέδια.
Στη συνέχεια, η Κριτικός Θεατρικής Τέχνης, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ludmila Patlanjoglu Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου (IATC), παρουσιάζει τη γαλλική έκδοση του βιβλίου της «Gigi Caciuleanu – Ο Άνθρωπος Χορευτής».
Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, στις 10.00
Απονομή βραβείων του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023, στις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν, παρουσία των καθηγητριών και των καθηγητών τους. Εκδήλωση αποκλειστικά για τα βραβευμένα σχολεία της Αττικής.
Της Rennie Yotova, διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, αρμόδια για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στον κόσμο
Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, στις 18.30
Auditorium Theo Angelopoulos. Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων ως την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 στο: https://forms.gle/iW9kLBZiuRHPsVor6
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης
Συντονισμός: Ελένη Τατσοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας στο ΕΚΠΑ,Carole Perretto, ειδική σύμβουλος εκπαιδευτικής και επιστημονικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Καθιερώνοντας τη γαλλική γλώσσα ως συνδετικό κρίκο μίας κοινότητας λαών, η Γαλλοφωνία αποτελεί προνομιακό πεδίο έκφρασης της πολυμορφίας και της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σύνοδος Κορυφής στη Τζέρμπα της Τυνησίας το 2022 ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τη γαλλική γλώσσα στο πλαίσιο της γλωσσικής πολυμορφίας της Γαλλοφωνίας, η οποία ενθαρρύνει μεταξύ άλλων, τη χρήση και τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στον κόσμο. Η νεολαία εκπροσωπεί δικαίως την εξαιρετική δυναμική της γαλλικής γλώσσας μέσα από τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την ένταξη στην απασχόληση και την προσδοκία για ένα κόσμο που θα εμπλουτίζεται από τη διαφορετικότητα του Άλλου.
Η Rennie Yotova, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, έχει εκδώσει πολυάριθμα βιβλία στα γαλλικά και στα βουλγαρικά. Έχει μεταφράσει και συγγράψει πληθώρα λογοτεχνικών δοκιμίων και δύο ποιητικές συλλογές. Διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οργανισμού στη Σόφια, στο Βουκουρέστι και στο Ντακάρ. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων.
Με τους Vojta Janyska και Σοφία Αλεξάνδρου
Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στις 19.30’
Auditorium Theo Angelopoulos. Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Απαιτείται κράτηση από την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στο: https://www.eventbrite.fr/e/le-peu-du-monde-deric-cenat-tickets-557787506447
Δύο χρόνια μετά το θάνατο της Κικής Δημουλά, η Ελληνίδα συνθέτρια Σοφία Αλεξάνδρου, ο Τσέχος εικαστικός Vojtěch Janyška και ο Γάλλος σκηνοθέτης Éric Cénat ενώνουν τις τέχνες τους για να τιμήσουν αυτή την εμβληματική μορφή της ελληνικής ποίησης.
Η ποιητική συλλογή «Το λίγο του κόσμου» (Le peu du monde) κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των έργων της Κικής Δημουλά. Γραμμένο το 1971 και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, το έργο αυτό της έχει χαρίσει παγκόσμια φήμη. Απεικονίζει το πέρασμα του χρόνου, την καθημερινή ζωή και τη μοναξιά με έναν γλυκόπικρο ύφος. Το μοναδικό της όραμα εξακολουθεί να έχει απήχηση και σήμερα.
Για να εικονογραφήσουν αυτό το διαχρονικό έργο, οι τρεις ευρωπαίοι καλλιτέχνες συνδυάζουν, επί σκηνής, μουσική δημιουργία στο πιάνο, προφορικές ή τραγουδισμένες γαλλικές και ελληνικές φωνές και κινούμενες προβολές ακουαρέλας. Ένας τρόπος για να δώσουν ζωή σ’αυτό το έργο και να το κάνουν αιώνιο.