Travelogue. Έργα 1960-64: Ένα εικαστικό ταξιδιωτικό «ημερολόγιο» του Βασίλη Σκυλάκου στη Roma Gallery
Παράλληλα με τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, η Roma Gallery παρουσιάζει ένα ασυνήθιστο «ημερολόγιο» ταξιδιών του καλλιτέχνη με αφαιρετικά έργα που ο φιλοτέχνησε κατά τη διαμονή του στο εξωτερικό.
Μετά την έκθεση «Εδώ κι εκεί και παντού» το 2019, η Roma Gallery διοργανώνει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου (1930-2000). Η έκθεση «Travelogue. Έργα 1960-64» περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατά τη διαμονή του στο εξωτερικό (Ρώμη, Κοπεγχάγη, Παρίσι) και σε ταξίδια που έκανε εκείνη την περίοδο.
«Travelogue. Έργα 1960-64»: Λίγα λόγια για την έκθεσηΤο βασικό χαρακτηριστικό αυτών των αφαιρετικών έργων είναι ο βιομορφικός τους χαρακτήρας. Η σχεδιαστική σκέψη του Σκυλάκου μοιάζει οικεία και συγχρόνως σε ξαφνιάζει με την πρωτοτυπία της. Οι φόρμες που ζωγραφίζει είναι ανοιχτές, διαπερατές, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δομή. Μπορεί να εφάπτονται αλλά ποτέ δεν ενώνονται, ποτέ δεν εισχωρεί η μία στην άλλη.
Πρόκειται για φόρμες που σε προσκαλούν να τις συμπληρώσεις. Δεν είναι σκαριφήματα ή προσχέδια. Συνομιλούν με τις γλυπτικές φόρμες του Henry Moore και της Barbara Hepworth, χωρίς όμως να αναζητούν μια άμεση σύνδεση με το ανθρώπινο σώμα ή το τοπίο. Στην περίπτωση του Σκυλάκου τα βιομορφικά σχήματα λειτουργούν περισσότερο ως διαδρομές. Το χέρι του καλλιτέχνη χαράσσει αυτές τις άγνωστες διαδρομές πάνω στο ξύλο και στο χαρτί, συνθέτοντας έτσι ένα ασυνήθιστο ημερολόγιο ταξιδιών (travelogue).
Το οπτικό ημερολόγιο του Σκυλάκου καταγράφει -με τον πιο αφηρημένο τρόπο- τις εντυπώσεις του από σύντομες ή παρατεταμένες διαμονές σε ξένους τόπους. Πέντε έργα σε χαρτί μάς πληροφορούν ότι το διάστημα 9-16 Αυγούστου 1963 ο καλλιτέχνης βρίσκεται στην πόλη Αλκόι της Ισπανίας. Το στοιχείο της μετακίνησης ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά από τα έργα (όσα φέρουν χρονολογία 1963 και 1964) είναι δουλεμένα σε σπιράλ σημειωματάριο των Δανέζικων Ταχυδρομείων. Σε κάθε φύλλο αναγράφεται το όνομα μιας ευρωπαϊκής χώρας (Spanien, Belgien, Serbien, England, Grækenland, Monaco – San Marino) ή πόλης (Fiume, Bayern, Wyrtemberg) ή περιοχής (Epirus) ή του ταχυδρομικού συστήματος Thurn und Taxis.
Αυτά τα αφαιρετικά έργα, που μοιάζουν με κωδικοποιημένες επιστολές, φανερώνουν έναν νομάδα καλλιτέχνη ο οποίος χειρίζεται τη γραμμή και το χρώμα με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και οξυμένη ευαισθησία. Κλεισμένες για εξήντα χρόνια σε ένα συρτάρι, οι «ανεπίδοτες επιστολές» του Σκυλάκου βρήκαν επιτέλους τον παραλήπτη τους.
Η έκθεση «Travelogue. Έργα 1960-64» συνοδεύει την αναδρομική του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (10 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2023), σε διοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ και σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Roma Gallery.
Ο Βασίλης Σκυλάκος γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1930. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης (1957-60). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του έζησε στην Κοπεγχάγη (1960-63) και στη συνέχεια στο Παρίσι (1962-66). Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επί μία εικοσαετία (1972-92) συνεργάστηκε στενά με την Αίθουσα Τέχνης Δεσμός.
Έλαβε μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις: Salon de la Jeune Sculpture (Παρίσι 1976), Contradiction 77 (Αμερικανικό Κέντρο, Παρίσι 1977), Contemporary Greek Painters and Printmakers (Εθνική Πινακοθήκη Ιρλανδίας, Δουβλίνο 1979), Ευρωπάλια 1982 (Βρυξέλλες 1982), Peinture Grecque 1968-1988 (Βρυξέλλες 1988), La Sculpture Grecque Contemporaine (Maison de l’Architecture, Παρίσι 1991). Το 1994 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου και σε ιδιωτικές συλλογές. Έφυγε από την ζωή στην Αθήνα το 2000.