WΟW στο ΚΠΙΣΝ: Όλα όσα θα συζητηθούν στα πανέλ του φεστιβάλ
Ιστορίες ενδυνάμωσης, αγώνων και κατακτήσεων, προβληματισμοί για τις προκλήσεις που έρχονται να αντιμετωπίσουν γυναίκες και θηλυκότητες σήμερα σε πολυάριθμούς τομείς, αιτήματα για έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρώτου WOW – Women of the World στο ΚΠΙΣΝ.
Ένα πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό φεστιβάλ αφιερωμένο σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα, το WOW – Women of the World, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα φιλοξενήσει συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συζητήσεις και ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με το «βλέμμα» στραμμένο στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και σε ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την υφήλιο. Στόχος, μέσα από πρόσωπα και ιστορίες που εμπνέουν, η ενδυνάμωση των γυναικών και των θηλυκοτήτων ώστε να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες του σήμερα.
Οι έμφυλες ανισότητες, τα στερεότυπα, τα ταμπού, η δικαιοσύνη, η μητρότητα, η θέση των γυναικών και των θηλυκοτήτων στον χώρο των τεχνών, των επιχειρήσεων, του αθλητισμού, στην πολιτική αλλά και στην ιστορία, οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο σήμερα, βρίσκονται στο επίκεντρο των συναρπαστικών συζητήσεων, πάνελ και ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW – Women of the World, στο ΚΠΙΣΝ και τις οποίες σας παρουσιάζουμε συνοπτικά παρακάτω.
Η αρχή γίνεται το Σάββατο 1 Απριλίου, ώρα 12:30, στον Φάρο. Εκεί η Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια του WOW Foundation, Jude Kelly, μαζί με τη Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Ανδριοπούλου, θα μάς μιλήσουν για το WOW Festival και την «ελληνική» εκδοχή του («To WOW Αθήνα»).
Την ίδια ημέρα, στον Φάρο, ώρα 13:30, η Μαρία Γκασούκα (Oμότιμη Καθηγήτρια Λαογραφικών Σπουδών / Σπουδές Φύλου, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου), η Αργυρώ Μποζώνη (δημοσιογράφος) και η Αθηνά Τσαγκαράκη (σεναριογράφος), συζητούν, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη, για τον τρόπο με τον οποίον ο σεξισμός αναπαράγεται και κανονικοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ («Ο σεξισμός είναι εκεί: Στις οθόνες μας»).
Στις 16:00, η Jude Kelly θα συντονίσει μια συζήτηση με θέμα τον τρόπο που οι ταχύτατες εξελίξεις στη διεθνή ειδησεογραφική ατζέντα επηρεάζουν τις έμφυλες ανισότητες και τις κοινωνίες παγκοσμίως («WOW Μια συζήτηση που επείγει»). Ομιλήτριες οι Leila Alikarami (Ιρανή Ακτιβίστρια και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων), Hana Ganji (Αφγανή ακτιβίστρια, πρώην αντιπρόεδρος Αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα), Eileen Smith (Μέλος της συμβουλευτικής υπηρεσίας για τις αμβλώσεις, γνωστή και ως Jane).
Ενώ στις 18:00, η Δώρα Βέττα (Δικηγόρος Κέντρου Διοτίμα), η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου (κοινωνιολόγος – εγκληματολόγος), η Μαρία Λούκα (δημοσιογράφος και σεναριογράφος) και οι ακτιβίστριες Jadranka Miličević και Σίσσυ Βωβού συζητούν, με συντονίστρια την Άννα Βουγιούκα – gender expert, υπεύθυνη συνηγορίας του Κέντρου Διοτίμα, για την παρακαταθήκη του ελληνικού metoo στις δικαστικές αίθουσες και στην απονομή της έμφυλης δικαιοσύνης («Δικαιοσύνη vs Δικαίωση: Η σεξουαλική βία μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες»).
Στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕΓια την ανάγκη να μιλάμε ανοιχτά για ζητήματα «ταμπού» σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών («Συντρίβοντας τα ταμπού ή γιατί η σεξουαλική υγεία των γυναικών είναι ζήτημα όλων») θα μιλήσουν οι Μαρία Πατεράκη (Εκπαιδευτικός), Ντορίν Τουτικιάν ( Ιδρυτικό μέλος Omgyno.com), Ειρήνη Χειρδάρη (Sex therapist), Στέλλα Ροΐδη (Γυναικολόγος) και Τζούλη Αγοράκη (Συγγραφέας, δημοσιογράφος), το Σάββατο 1 Απριλίου, ώρα 13:30, στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Χριστίνα Γαλανοπούλου.
Επιπλέον, στον ίδιο χώρο το Σάββατο, ώρα 18:30, η μητρότητα ως δικαίωμα και επιλογή βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης που συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Δεδούση («Όλες οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες. Καμία, όμως, δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει»), με ομιλήτριες τις Κατερίνα Φουντεδάκη (Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου ΑΠΘ, Μέλος Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+), Στέλλα Μπελιά (Ακτιβίστρια, Πρόεδρος Οικογενειών Ουράνιο Τόξο), Ελιάνα Χρυσικοπούλου (Δημοσιογράφος, παρουσιάστρια), Ευγενία Δημητροπούλου (Ηθοποιός).
Τα πάνελ της Κυριακής 2 Απριλίου Στον ΦάροΜε μια συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στην ελληνική πολιτική «σκηνή» ξεκινούν τα πάνελ της Κυριακής 2 Απριλίου, ώρα 11:00, στον Φάρο («Πολιτική. Ένα ουσιαστικό γένους θηλυκού»). Η Άννα Διαμαντοπούλου (Πρόεδρος του Δικτύου, πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός), η Μερόπη Υδραίου (Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων), η Σοφία Κουβελάκη (Γενική Διευθύντρια The Home Project) και η Μαρία Στρατηγάκη (Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειον Πανεπιστήμιο) καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «Γιατί τόσο λίγες γυναίκες αναζητούν ή βρίσκονται σε θέσεις χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα;». Συντονίζει η Μαίη Ζαννή, Πολιτική επιστήμονας, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια της οργάνωσης Women Act.
Τη σκυτάλη παίρνει, στις 13:30, συζήτηση για τα έμφυλα στερεότυπα, τις ανισότητες και τη σεξουυαλική παρενόχληση στον αθλητισμό («Αλλάζοντας το παιχνίδι: Έχει φύλο ο αθλητισμός;»), με ομιλήτριες τις Σοφία Μπεκατώρου (Ψυχολόγος, δις Ολυμπιονίκης), Κέλλυ Λουφάκη (Πρωταθλήτρια στην Ξιφασκία με αμαξίδιο), Βανέσα Αρχοντίδου (Αλπινίστρια, Ιδρύτρια AWomanCanBe.org, Πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα), Ειρήνη Καμπερίδου (Mέλος της “Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων” του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας: Κοινωνικό Φύλο και Αθλητισμός, ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ). Συντονίζει η αθλητική δημοσιογράφος Έλενα Μπουζαλά.
Ενώ στις 15:30, η Έλη Δρίβα (Ηθοποιός), η Δανάη Σιώζιου (Ποιήτρια), η Ολυμπία Κρασαγάκη (Φωτογράφος), η Γαλάτεια Λασκαράκη (Διευθύντρια Marie Claire) και η Εύα Ξευγένη (Μέλος ομάδας Fat Unicorns) συζητούν, με συντονίστρια τη Λένα Φουτσιτζή, Founder της Womanlandia.com, για το βαθιά πολιτικό, εν τέλει, ζήτημα των προτύπων ομορφιάς και τον αντίκτυπο στις ζωές των γυναικών που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά («Το ασφυκτικό καλούπι της συμβατικής ομορφιάς»).
Στο μικροσκόπιο, φυσικά, και η μουσική βιομηχανία. 3 γενιές δημιουργών, ερμηνευτριών, DJs και συγγραφέων, η Marseaux (Pop καλλιτέχνις), η Mi55t (ράπερ), η Μυρτώ Κοντοβά (Στιχουργός), η Λένα Διβάνη (Συγγραφέας και καθηγήτρια Πανεπιστημίου), η Κλεοπάτρα Φυντανίδου (DJ και ραδιοφωνική παραγωγός), συζητούν, στον Φάρο, στις 18:00, για τα κοινωνικά στερεότυπα που αναδεικνύονται και «επιβραβεύονται» στον χώρο της μουσικής διαχρονικά («Μουσική βιομηχανία, έμφυλα στερεότυπα και προκλήσεις»). Συντονίζει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Διευθύντρια Αθήνα 9.84.
Μια συζήτηση για τη γυναικεία δημιουργικότητα στον ανταγωνιστικό τομέα της τέχνης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου, Ώρα 18:30, στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ. Τρεις γυναίκες δημιουργοί, Αλεξάνδρα Κ* (Σεναριογράφος, Συγγραφέας, Αρθρογράφος), Αμάντα Μιχαλοπούλου (Συγγραφέας) και Κωνσταντίνα Βούλγαρη (Σκηνοθέτις Κινηματογράφου) συζητούν για τη χαμηλή συμπερίληψη, τα στερεότυπα, τις βιωματικές απαρχές του έργου τους, τη γενικευμένη χρήση του αρσενικού γένους (δημιουργός) και πως καλούνται να ανταπεξέρθουν σε αυτό το κλίμα υιοθετώντας συγκεκριμένες συμπεριφορές («Γυναίκα – Δημιουργός;»). Συντονίζει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά.
Για την «αόρατη εργασία» -ή αλλιώς το «φροντίζειν»– την οποία σε συντριπτικό βαθμό επωμίζονται οι γυναίκες από το σπίτι έως τον εργασιακό χώρο («Αόρατη εργασία: Όταν σταματάμε, όλος ο κόσμος σταματά μαζί μας») θα μιλήσουν τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 10:00, στον Φάρο, η Ελπίδα Κόκκοτα (Ιδρύτρια mexoxo.com), η Καλυψώ Γούλα (Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων), η Μαρία Καραμεσίνη (Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου) και η Κέλλυ Σταυρουλάκη (Δικηγόρος – LL.M Εργατικού Δικαίου, Γ.Γ. της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών), με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Αναστασία Βαϊτσοπούλου.
Ενώ στις 12:00, οι Ρούλη Χριστοπούλου (Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας Alpha Bank), Αγγελική Σαββίδου (Σύμβουλος Επιχειρηματικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, ιδρύτρια των εταιρειών FinFish και Finance Lady) και η Ελένη Χελιώτη (Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Junior Achievement Greece) παρουσιάζουν μια διάσταση της έμφυλης ισότητας, τη χρηματοοικονομική ενδυνάμωση [«Ας μιλήσουμε για το χρήμα (στη ζωή των γυναικών)»], με συντονίστρια τη Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγο, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς.
Ακολουθεί στις 14:00, συζήτηση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθώς και τις δεξιότητες που απαιτούνται στον τομέα αυτό («Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις στον δρόμο προς το γυναικείο επιχειρείν»), με ομιλήτριες τις Λέλα Δρίτσα (Συνιδρύτρια και Πρόεδρος Nannuka.com), Σαμπαχάτ Αμιλέρ (Ιδρύτρια Sabahat Skincare), Μαρία Κοκάλα (Υπότροφος Junior Achievement Greece), Άλισον Δαμιανού (Ιδρύτρια The Meet Market). Συντονίζει η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια του Women on Top.
Τα πάνελ του τριημέρου ολοκληρώνονται, στις 18:00, στον Φάρο, όπου η Έλλη Ανδριοπούλου (Διευθύνουσα Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ), η Θεοδώρα Βαρβαρίγου (Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ) και η Νάνσυ Παπαλεξανδρή (Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), συζητούν για το πως οι γυναίκες μπορούν να κατακτήσουν θέσεις ηγεσίας στον εταιρικό κόσμο, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσουν προσωπικούς στόχους ζωής [«Ηγέτιδες – Μπορούν οι γυναίκες να σπάσουν τη γυάλινη οροφή αναίμακτα; (spoiler: ναι, μπορούν)»]. Συντονίζει η δημοσιογράφος Κατερίνα Ανέστη.
Συζητήσεις Artist Talk: Οι Guerrilla Girls στο WOW ΑθήναΗ διεθνής κολεκτίβα ανώνυμων καλλιτέχνιδων ακτιβιστριών, Guerrilla Girls, συμμετέχουν στο πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα με μια έκθεση 38 συνολικά έργων από όλα τα πρότζεκτ τους («Η Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς»), στο Αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ (27 Μαρτίου – 20 Απριλίου) και μια ομιλία τη Δευτέρα 3 Απριλίου, ώρα 18.30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Διατρέχοντας την ιστορία της ομάδας και των παρεμβάσεων της από το 1985 έως το 2015 τόσο η έκθεση όσο και η ομιλία έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό πάνω στα θέματα των διακρίσεων και διαφθοράς στον χώρο της τέχνης αλλά και ευρύτερα.
Έλενα Φαβίλι και Στέλλα Κάσδαγλη συζητούν για τις ιστορίες γυναικών που άλλαξαν τον κόσμοΤην Κυριακή 2 Απριλίου, στις 11:00, σημαντικές γυναίκες της ιστορίας «καταλαμβάνουν» την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, μέσα από μια συζήτηση της Έλενα Φαβίλι, συγγραφέας του βιβλίου «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» και της συγγραφέας του «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο» και συνιδρύτριας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top Στέλλα Κάσδαγλη, με επίκεντρο τα γυναικεία πρότυπα, την ενδυνάμωση των κοριτσιών, την έμφυλη ισότητα και το πώς τα βιβλία μπορούν στ’ αλήθεια να αλλάξουν τον κόσμο μας («Σελίδες για επαναστάτριες: Μία συζήτηση για τις ιστορίες που αλλάζουν τον κόσμο»).
Συζητήσεις και προβολές ταινιών από γυναίκες δημιουργούς στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕΗ Eileen Smith και η Diane Stevens, μέλη των «Janes», ενός παράνομου δικτύου γυναικών στο Σικάγο της δεκαετίας του 1960 που πραγματοποιούσε ασφαλείς και οικονομικά προσιτές αμβλώσεις σε μια περίοδο που αυτές ήταν απαγορευμένες, έρχονται στο WOW Αθήνα, με αφορμή την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ των Tia Lessin και Emma Pildes, «The Janes», στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ, το Σάββατο 1 Απριλίου στις 20:30. Τη συζήτηση μετά την προβολή θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ηλιάνα Μάγρα.
Επόμενη προβολή την Κυριακή 2 Απριλίου στις 20:30 με την ταινία μυθοπλασίας της Μαρίας Ντούζα «Άκουσε Με»,σε συνεργασία με το WIFT GR (Women in Film and Television). Η υπόθεση επικεντρώνεται γύρω από μια κωφή έφηβη, τη Βαλμίρα, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τις προκαταλήψεις, τον κίνδυνο της απομόνωσης και της αδιαφορίας, όταν υποχρεώνεται να επιστρέψει στο νησί που ζει ο πατέρας της. Μια ταινία με θέμα την επικοινωνία και την ανάγκη να ανήκεις. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια και την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτις, μέλος ΔΣ του WIFT GR.
*Όλες οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
WOW Αθήνα 2023 | 1-3 Απριλίου 2023
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα.
WOW Festival Pass 2023 (και για τις τρεις ημέρες): Επιλογή τιμής (Choose-What-You-Pay): Με την επιλογή τιμής (Choose-What-You-Pay), αποφασίζετε εσείς την κατάλληλη τιμή του Festival Pass σας. Η προτεινόμενη τιμή είναι 30€, ενώ η ελάχιστη τιμή είναι 5€.
Στο Festival Pass δεν περιλαμβάνονται οι εκδηλώσεις:
- Ομιλία των Guerilla Girls: 15€, 10€ (μειωμένο)
- Συναυλία της Nubya Garcia: 20€, 15€, 10€ (μειωμένο)
- Maryland: 12€, 8€ (μειωμένο)
- «Σελίδες για επαναστάτριες: Μία συζήτηση για τις ιστορίες που αλλάζουν τον κόσμο»: 15€, 10€ (μειωμένο)
Προπώληση:
- Ηλεκτρονικά στον ιστότοπο www.ticketservices.gr
- Τηλεφωνικά στο τηλέφωνο της Ticket Services 210 7234567
- Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)