Ο Ryuichi Sakamoto μέσα από πέντε κορυφαίες συνθέσεις του για τον κινηματογράφο
Χθες έγινε γνωστό ότι ο βραβευμένος Ιάπωνας συνθέτης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 71 ετών. Εμείς τον θυμόμαστε μέσα από τα κορυφαία soundtracks που μας χάρισε σε μία μακρά και αξέχαστη καριέρα.
Χθες έγινε γνωστό ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ, Ιάπωνας συνθέτης Ryuichi Sakamoto άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 71 ετών, την Τρίτη 28 Μαρτίου.
Ο πρωτοποριακός μουσικός, που γνώρισε παγκόσμια φήμη ως μέλος της Yellow Magic Orchestra τη δεκαετία του ’70, είχε μοιραστεί σε μία επίσημη δήλωση τον Ιανουάριο του 2021 ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο κόλον, μερικά χρόνια μετά τον αγώνα του με καρκίνο του λάρυγγα.
“Όσο έκανε θεραπείες για τον καρκίνο με τον οποίο διαγνώστηκε τον Ιούνιο του 2020, ο Sakamoto συνέχισε να δημιουργεί έργα στο studio που είχε σπίτι του, όταν το επέτρεπε η υγεία του” ανέφερε η ομάδα του σε σχετική ανακοίνωση. “Έζησε με τη μουσική μέχρι το τέλος” δήλωσαν.
Νωρίτερα φέτος, ο συνθέτης είχε κυκλοφορήσει ένα πιο “σκοτεινό” και μίνιμαλ δίσκο, με τίτλο “12”. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για την κυκλοφορία του άλμπουμ, το “12” ήταν στην πραγματικότητα ένα “ημερολόγιο” με ήχους και σκίτσα που είχε δημιουργήσει και ηχογραφήσει όσο ανάρρωνε από την εγχείρηση και παραμονή του στο νοσοκομείο. Ο Sakamoto πάλευε με καρκίνο τετάρτου βαθμού, σύμφωνα με αποκάλυψή του το 2022, αλλά “προσευχόταν” ότι θα μπορέσει να δημιουργεί μουσική μέχρι τις τελευταίες στιγμές του, όπως “οι αγαπημένοι του Back και Debussy”.
Το έργο του, πρωτοποριακό και τόσο ευρύ που περιλάμβανε από ringtones μέχρι μουσική για videogames, δύσκολα μπορεί να περιοριστεί σε μία best of λίστα. Γι’ αυτό εμείς θα επιχειρήσουμε τουλάχιστον να θυμηθούμε πέντε από τα πιο κορυφαία soundtracks που έγραψε για τον κινηματογράφο.
Μία από τις πρώτες γνωστές δουλειές του Sakamoto στον κινηματογράφο ήταν σίγουρα εκείνη για το “Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς”, την ταινία του Nagisa Ōshima που βασίστηκε στην πραγματική εμπειρία ενός φυλακισμένου του ιαπωνικού στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα τα τραγούδια της ταινίας φέρουν την υπογραφή του συνθέτη, ενώ έγραψε και ένα ακόμη κομμάτι για την ταινία, με τίτλο “Forbidden Colours” και τη συμμετοχή του David Sylvian, για το οποίο κέρδισε και BAFTA για το Καλύτερο Κινηματογραφικό Τραγούδι. Και ένα fun fact: Στο πλάι του David Bowie, πρωταγωνιστή της ταινίας, έπαιξε και ο ίδιος ο Sakamoto στον ρόλο του λοχαγού Yonoi.
Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η ταινία που χάρισε στον συνθέτη το πρώτο και μοναδικό Όσκαρ του το 1987 – αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία σε σκηνοθεσία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι κέρδισε 9 Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας και της Σκηνοθεσίας. Το soundtrack που έγραψε ο Sakamoto περιέχει εννέα κομμάτια, τα οποία έντυσαν με τον καλύτερο τρόπο το όραμα του Μπερτολούτσι – ο οποίος λέγεται ότι ζητούσε όσο περισσότερο συναίσθημα γίνεται από τις συνθέσεις του Sakamoto και ο σπουδαίος συνθέτης δεν τον απογοήτευσε με το αποτέλεσμα.
Η Επιστροφή (2015)Μία από τις πιο διάσημες ταινίες στο βιογραφικό του Sakamoto, η “Επιστροφή” (The Revenant), σε σκηνοθεσία του Alejandro Gonzales, ήταν και εκείνη που χάρισε στον Leonardo DiCaprio το πρώτο του Όσκαρ. Η μουσική της ταινίας αποτέλεσε μία συνεργασία του Ryuichi Sakamoto με τους Alva Noto και Bryce Dessner και αγαπήθηκε πολύ από κοινό και κριτικούς – όπως εξάλλου και η ταινία.
Ο Μικρός Βούδας (1993)Με ένα καστ που περιλάμβανε τους Chris Isaak, Bridget Fonda και τον Keanu Reeves στον ρόλο του πρίγκιπα Siddhartha, η σινεφίλ αυτή ταινία, επίσης σε σκηνοθεσία Μπερτολούτσι, εξιστορεί τη ζωή ενός μικρού παιδιού από τις ΗΠΑ που πιστεύει ότι αποτελεί την μετενσάρκωση ενός βουδιστή μοναχού. Το soundtrack περιλαμβάνει 17 τραγούδια και όλα τους φέρουν την υπογραφή του Ryuichi Sakamoto.
Τσάι στη Σαχάρα (1990)Άλλη μία ταινία σε σκηνοθεσία του Μπερτολούτσι, που μέχρι τον θάνατό του αποδείχθηκε ένας από τους πιο συχνούς συνεργάτες του Sakamoto, το “Τσάι στη Σαχάρα” (“The Sheltering Sky”) έχει μια φαινομενικά απλή ιστορία – την προσπάθεια ενός παντρεμένου ζευγαριού να βρει ξανά τον έρωτα στη Βόρεια Αφρική – η οποία εμπλουτίστηκε φυσικά μέσα από το soundtrack που έγραψε ο Sakamoto, ο οποίος κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τη δουλειά του.