MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γκρέτα Γκάρμπο: Η θυελλώδης ζωή της πιο αινιγματικής σταρ του Χόλιγουντ

Μπορεί η Γκρέτα Γκάρμπο να ήταν μία από τις γοητευτικότερες γυναίκες του κόσμου, αυτό όμως δεν την σταμάτησε από το να ζήσει απομονωμένη για 50 ολόκληρα χρόνια…

author-image Ευθυμία Πουλάδη

Πάνω από ένας αιώνας έχει περάσει από την ημέρα που γεννήθηκε η Γκρέτα Γκάρμπο και ακόμα δεν έχει βρεθεί μια σταρ που θα μπορούσε να την ξεπεράσει. Και αυτό γιατί εκείνη διέθετε κάτι το μοναδικό, μια σπίθα στο αινιγματικό και σχεδόν πάντα θλιμμένο βλέμμα της, που μαγνήτιζε γυναίκες και άνδρες στο πέρασμά της.

Μία σπουδαία ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου αλλά και μια από τις πιο γοητευτικές και ταλαντούχες σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει πέμπτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών!

Τα πρώτα χρόνια

Η Γκρέτα Γκάρμπο γεννήθηκε το 1905 ως Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και ήταν το μικρότερο από τα τρία αδέρφια της.

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις των σταρ, έτσι και η Γκρέτα άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική σε νεαρή ηλικία, για να καλύψει το συναισθηματικό κενό που της άφησε ο θάνατος του πατέρα της. Αργότερα, εγκαταλείπει το σχολείο για να εργαστεί και να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Δούλεψε σε κουρείο, έπειτα σε ένα πολυκατάστημα και αργότερα ως μοντέλο για διαφημίσεις.

Η Γκρέτα Γκάρμπο σε νεαρή ηλικία

Το 1922 άρχισε να φοιτά στο Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης και έκανε τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο, με τη συμμετοχή της στις ταινίες «Πίτερ ο αλήτης» του Έρικ Άρθουρ Πέτσλερ και «Ο θρύλος του Γκέστα Μπέρλινγκ» του Μορίτζ Στίλερ, ο οποίος της έδωσε το καλλιτεχνικό της όνομα Γκάρμπο και την πήρε μαζί του στο Χόλιγουντ, ενώ απαίτησε από τη MGM να της κλείσει συμβόλαιο.

Η τεράστια καριέρα στο Χόλιγουντ

Οι καλύτερες βουβές ταινίες της Γκάρμπο ήταν «Η Σάρκα και ο Διάβολος» (1927), «Αγάπη» (1927) και «Η Μυστηριώδης Κυρία» (1928). Συμπρωταγωνιστής στις δυο πρώτες ήταν ο Τζον Γκίλμπερτ, με τον οποίο ανέπτυξε κι ένα ειδύλλιο, ενώ ειπώθηκε πως η Γκάρμπο τον εγκατέλειψε στα σκαλιά της εκκλησίας το 1926, όταν άλλαξε γνώμη για τον γάμο τους.

Με τον Τζον Γκίλμπερτ στη ταινία «Η Μυστηριώδης Κυρία»

Έχοντας συναντήσει τεράστια επιτυχία ως ηθοποιός βουβών ταινιών, ήταν μία από τους λίγους ηθοποιούς που έκανε τη μετάβαση στις ομιλούσες ταινίες, παρόλο που το καθυστέρησε όσο μπορούσε. «Το Φιλί» (1929) ήταν η τελευταία ταινία της MGM χωρίς διαλόγους (είχε μόνο μουσική υπόκρουση και ηχητικά εφέ). Η βραχνή και ιδιαίτερη φωνή της ακούστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Άννα Κρίστι» το 1930, που της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου, το οποίο όμως βραβείο δεν κατάφερε να κερδίσει.

Το 1931 υποδύθηκε την κατάσκοπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μάτα Χάρι και έτσι εδραιώνεται ως η πιο μυστηριώδης και γοητευτική γυναίκα ηθοποιός του Χόλιγουντ!

Η Γκάρμπο στον εμβληματικό ρόλο της Μάτα Χάρι

Ο ρόλος της ως καταδικασμένη εταίρα στο «Η κυρία με τις καμέλιες» το 1936, σε σκηνοθεσία του Τζορτζ Κιούκορ, θεωρήθηκε ο καλύτερος ρόλος της. Τ0 1939 πρωταγωνίστησε με τον Μέλβιν Ντάγκλας στη κωμωδία «Νινότσκα», σε σκηνοθεσία Ερνστ Λούμπιτς. Η ταινία διαφημίστηκε με το σλόγκαν «Η Γκάρμπο γελάει», κάτι που στόχευε στο να προκαλέσει εντύπωση, καθώς η ηθοποιός δεν χαμογελούσε συχνά. Για τις δυο αυτές ταινίες βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου, όμως δεν το πήρε για καμία από τις δυο.

Η απομάκρυνση από τα φώτα και το Χόλιγουντ

Τα επόμενα χρόνια, η 36χρονη Γκάρμπο αποφάσισε να αποσυρθεί από τον κινηματογράφο, αφού οι ρόλοι που της έδιναν δεν την έβρισκαν σύμφωνη με το στούντιο. Δεν έδινε συνεντεύξεις, δεν υπέγραφε αυτόγραφα, δεν παρακολουθούσε κοινωνικές εκδηλώσεις και δεν απαντούσε στην αλληλογραφία των θαυμαστών της.

Το 1951 έγινε επίσημα πολίτης των ΗΠΑ και το 1954 της απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο Όσκαρ για την συνεισφορά της στο κινηματογράφο, όμως δεν πήγε στην απονομή για να το παραλάβει.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της

Από το 1953 έως το τέλος της ζωής της το 1990, έζησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, απομονωμένη σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης. Είχε μεγάλη περιουσία από επενδύσεις που είχε κάνει, όμως ήταν ολιγαρκής και δεν ξόδευε για τίποτα πέρα από τα απαραίτητα.

Οι παπαράτσι την κυνηγούσαν μανιωδώς και δημοσίευαν προκλητικές φωτογραφίες της από το παρελθόν στα μίντια που διψούσαν για μια δημόσια εμφάνισή της. Πιο χαρακτηριστική της φωτογραφία από εκείνη τη περίοδο, ήταν μια που φορούσε μεγάλα γυαλιά ηλίου και απλά ρούχα, την ώρα που έκανε βόλτα στη πόλη μόνη της.

Η Γκρέτα Γκάρμπο πέθανε σε ηλικία 84 ετών, από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια. Αποτεφρώθηκε και μετά από μακρά δικαστική μάχη, οι στάχτες της ενταφιάστηκαν σε νεκροταφείο της πατρίδας της, στην Στοκχόλμη. Άφησε όλη την περιουσία της, που υπολογίζεται στα 20.000.000 δολάρια, στην ανιψιά της, Γκρέι Ράισφηλντ στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οι θυελλώδεις έρωτες

Όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, η Γκάρμπο προκάλεσε πολλές φορές με τους θυελλώδεις έρωτες που έζησε και με τα δυο φύλα. Δέχτηκε τρεις φορές πρόταση γάμου από τον Τζον Γκίλμπερτ, τον οποίο άφησε στα σκαλιά της εκκλησίας.

Το 1931 έγινε φίλη και σύντροφος της συγγραφέως Μερσέντες ντε Ακόστα, αλλά η σχέση τους έληξε άδοξα, όταν η τελευταία δημοσίευσε μια ερωτική φωτογραφία της ηθοποιού στην αυτοβιογραφία της. Η Γκάρμπο είχε και έναν σύντομο ερωτικό δεσμό με τη χορεύτρια, μοντέλο και ηθοποιό Λουΐζ Μπρουκς.

Κατά καιρούς θα βρισκόταν με τις πιο διάσημες προσωπικότητες της παγκόσμιας υψηλής κοινωνίας όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, που την καλούσε στη θαλαμηγό «Christina O», ο Σταύρος Νιάρχος και ο φωτογράφος Σεσίλ Μπητόν.

Οι θάνατοι που την σημάδεψαν

Η ζωή της Γκάρμπο σημαδεύτηκε από τέσσερις θανάτους αγαπημένων της προσώπων, που εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης στην ηθοποιό. Ο πρώτος ήταν του πατέρα της, όταν αυτή ήταν 14 ετών. Ο δεύτερος ήταν του Μορίτζ Στίλερ, που την βοήθησε στα πρώτα της βήματα στο χώρο και ουσιαστικά σηματοδότησε την καριέρα της. Ο τρίτος ήταν αυτός του στενού της φίλου από τη Σουηδία και συνάδελφου, Άιναρ Χάνσον, ενώ ο τελευταίος ήταν της αδερφής της, Άλβα, η οποία πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 23 ετών. Η MGM μάλιστα, είχε απαγορέψει να παρακολουθήσει η Γκρέτα την κηδεία της αδερφής της στη Σουηδία.

Μια ηθοποιός που άφησε εποχή

Όσοι έτυχαν να δουλέψουν δίπλα στην Γκρέτα Γκάρμπο, είτε πρόκειται για μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Μορίτζ Στίλερ ή ο Τζορτζ Κιούκορ, είτε για ηθοποιούς, όπως η Μπέτι Ντέιβις, είχαν να πουν μόνο επαίνους για το σπουδαίο ταλέντο και την ομορφιά της.

Ένας ενδυματολόγος της MGM, είχε δηλώσει κάποτε: «Άφησα την MGM εξαιτίας της Γκάρμπο. Στην τελευταία της ταινία ήθελαν να την κάνω ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας, μια κλασική Αμερικανίδα. Εγώ είπα «Όταν τελειώσει η λάμψη για την Γκάρμπο, θα τελειώσει και για μένα. Έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο. Αν καταστρέψετε αυτή την ψευδαίσθηση, θα καταστρέψετε εκείνη». Όταν η Γκάρμπο έφυγε από το στούντιο, όλη η λάμψη έφυγε μαζί της, το ίδιο κι εγώ».

Για την συνεισφορά της στον κινηματογράφο, απέκτησε ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ, ενώ το 2005, τα ταχυδρομεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σουηδίας εξέδωσαν από κοινού δύο αναμνηστικά γραμματόσημα, τιμώντας τον θάνατό της. Το 1950 ανακηρύχθηκε η ομορφότερη γυναίκα που έζησε ποτέ από το Βιβλίο Γκίνες. Αν και πολλές φορές αντιμετώπιζε αρνητικά σχόλια από τον Τύπο για την συμπεριφορά της, που αποκαλούσαν εκείνο “ντίβας”, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πόσο τεράστια προσωπικότητα και ηθοποιός υπήρξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Τα λάθη μου είναι η ζωή μου»: Ο Σάμιουελ Μπέκετ μέσα από αξέχαστες φράσεις του12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα