MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
05
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πώς θα αξιοποιήσετε τα leftovers από το πασχαλινό τραπέζι;

Η αγαπημένη food blogger Surtuko μάς προτείνει μερικές πολύ ωραίες ιδέες για να μην πετάξετε τα leftovers του πασχαλινού σας τραπεζιού.

Συνταγές για τα leftovers του πασχαλινού τραπεζιού, πηγή: unsplash
Συνταγές για τα leftovers του πασχαλινού τραπεζιού, πηγή: unsplash
author-image Μαριαλενα Μάλλιου

Το Πάσχα πέρασε και πέρα από όμορφες αναμνήσεις (και ένα μικρό φούσκωμα από το πολύ φαγητό) μας άφησε και κάποια φαγητά στις κουζίνες μας που -παρά την μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε στα οικογενειακά τραπέζια- δεν καταναλώθηκαν ακόμα. Επειδή, όμως, όσο υπέρ των εθίμων είμαστε, τόσο τασσόμαστε κατά του food waste, έχουμε, σε επικοινωνία με την αγαπημένη food blogger Surtuko, να σας προτείνουμε μερικές πολύ ωραίες ιδέες για τα leftovers του πασχαλινού σας τραπεζιού.

Ποια είναι η Surtuko;

Για όσους δεν την ξέρετε ήδη, η Surtuko -κατά κόσμον Μαριάννα- μας παρουσιάζεται λέγοντάς μας πως “αν μαγειρεύεις για 1 ή 2 άτομα, και θέλεις να τρως διαφορετικό φαγητό κάθε μέρα χωρίς να είσαι κλεισμένο σε μία κουζίνα, ή ψάχνεις ιδέες για να φας έξω, τότε θα κάνουμε πολύ καλή παρέα!

Στο site της και στο προφίλ της θα βρείτε:
• Πανεύκολες συνταγές για ένα ή δύο άτομα, που θέλουν ή λίγο χρόνο, ή ελάχιστη προσπάθεια, μαζί με όλες τις λεπτομέρειες για να βγουν όλα άψογα.
•Ιδέες για να προσαρμόσεις τα πιάτα στα δικά σου γούστα και σε ό,τι έχεις στο ψυγείο σου.
•Έμπνευση από όλες τις γωνιές του κόσμου, αλλά με βάσει κυρίως τοπικά και εποχιακά υλικά.
•Πολλά πολλά λαχανικά, κάποια θαλασσινά, καθόλου κρέας. Ό,τι πρέπει αν ψάχνεις ιδέες για να μειώσεις το κρέας.
•Και τώρα που τελειώσαμε ελπίζω με το lockdown, θα βρεις τα αγαπημένα μου εστιατόρια και μπαρ στην Αθήνα, την Ελλάδα, και όλο τον κόσμο.

Συνταγές για τα leftovers του Πάσχα

Οι συνταγές, τις οποίες μοιράστηκε μαζί μας, αφορούν δύο αγαπημένα φαγητά, άμεσα συσχετισμένα με το πασχαλινό τραπέζι: τα αυγά και το τσουρέκι. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί τι μπορείτε να κάνετε με τα leftovers του πασχαλινού μας “φαγοποτιού”.

Μπαμπάτσικο σάντουιτς με αβγοσαλάτα σε φοκάτσια

Υλικά για 2 μερίδες
  • 4 αβγά
  • 1 φοκάτσια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ μικρή ώριμη ντομάτα
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Βράσε τα αβγά: Γέμισε ένα κατσαρολάκι με νερό, και βάλε το σε δυνατή φωτιά να βράσει. Ρίξε προσεκτικά μέσα τα αβγά. Στα 7 λεπτά ακριβώς βγάλε το πρώτο ώστε να μείνει μελάτο, και βάλε το σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Και στα 12 λεπτά βγάλε τα υπόλοιπα 3 αβγά, και βάλε τα πάλι σε παγωμένο νερό, ξεχωριστά ε, μην τα μπερδέψεις.
    (4 αβγά)
  • Φρυγάνισε το ψωμί: Στο ενδιάμεσο, βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, κόψε τις άκρες από την φοκάτσια, άνοιξε την στη μέση, και ψήσε την από την εσωτερική πλευρά μόνο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, για 2 περίπου λεπτά. Όσο είναι ακόμα ζεστή, τρίψε τη φρυγανισμένη πλευρά μανιασμένα με μία σκελίδα σκόρδο.
    (1 φοκάτσια,1 σκελίδα σκόρδο)
  • Τρίψε τη ντομάτα στη χοντρή πλευρά ενός τρίφτη μέχρι να φτάσεις στη φλούδα.
    (½ μικρή ώριμη ντομάτα)
  • Ετοίμασε την αβγοσαλάτα: ξεφλούδισε τα 3 αβγά που έχουν βράσει 12 λεπτά. Χώρισε τους κρόκους και βάλε τους σε ένα μπολ.
  • Πρόσθεσε την μαγιονέζα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, και ανακάτεψε πολύ καλά με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη κρέμα. Ψιλόκοψε τα ασπράδια, αλατοπιπέρωσέ τα, ρίξε τα μέσα στο μπολ, ρίξε και το κρεμμυδάκι, και ανακάτεψε.
    (1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα,1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα,αλάτι,πιπέρι,λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι)
  • Πάμε για συναρμολόγηση. Πάρε την κάτω φέτα της φοκάτσιας. Άπλωσε με ένα κουτάλι τη ντομάτα και βάλε αλάτι, πιπέρι. Ξεφλούδισε το αβγό των 7 λεπτών και ακούμπησέ το στο κέντρο του ψωμιού. Άπλωσε από πάνω την αβγοσαλάτα με ένα κουτάλι. Καπάκωσέ με την πάνω φέτα της φοκάτσιας. Κόψε στη μέση έτσι ώστε να κοπεί και το μελάτο αβγό. Και έγινες.
    (αλάτι,πιπέρι)

Σημείωση: Αντί για ντομάτα μπορείς να βάλεις ή αβοκάντο, ή ό,τι άλλο θέλεις, ή και τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤάρτα με μους σοκολάτα, από το food blog Semina’s Home Recipes12.09.2018

Αφράτες αβγοφέτες από τσουρέκι με βελούδινη κρέμα βανίλιας

Υλικά για 2 μερίδες

Για την κρέμα βανίλιας

  • 1 κούπα γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • 2 ½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Για τις αβγοφέτες

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 2 αβγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • ½ της κούπας γάλα
  • 4 παχουλές φέτες τσουρέκι
  • κόκκινα φρούτα για το σερβίρισμα
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για την κρέμα βανίλιας

  • Βάλε το γάλα και το αλάτι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ζέστανέ το, και βγάλε το από τη φωτιά πριν αρχίσει να κοχλάζει.
    (1 κούπα γάλα,1 πρέζα αλάτι)
  • Σε ένα μπολ χτύπα τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια με ένα σύρμα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
    (3 κρόκους,2 ½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη,1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας)
  • Πρόσθεσε σιγά – σιγά λίγο από το γάλα μέσα στο μπολ με τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μην το ρίξεις απότομα γιατί τα αβγά θα ψηθούν και δεν το θέλεις αυτό. Όταν έχεις βάλει περίπου το μισό γάλα, ρίξε όλο το μείγμα με τα αβγά πίσω στο κατσαρολάκι.
  • Βάλε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζέστανε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Πρόσεξε να μην αρχίσει να ζεσταίνεται πολύ γιατί τα αβγά θα ψηθούν. Μπορείς να αποσύρεις το κατσαρολάκι από τη φωτιά για λίγο αν δεις ότι παραζεσταίνεται.
  • Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να πήξει η κρέμα. Για να τσεκάρεις αν έπηξε, βάλε ένα κουτάλι μέσα, βγάλε το, και με το δάχτυλό σου χάραξε μία γραμμή στην κρέμα που είναι στο κουτάλι. Αν δεν κλείσει η κρέμα πίσω από το δάχτυλο σου, τότε είναι έτοιμη.
  • Βγάλε την κρέμα από τη φωτιά και άφησέ την στην άκρη να κρυώσει λίγο. Για έξτρα βελούδινη κρέμα, πέρασε την από μία σήτα.

Για τις αβγοφέτες

  • Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, και ζέστανε το βούτυρο.
    (1 κουταλιά της σούπας βούτυρο)
  • Σε ένα βαθύ πιάτο, χτύπα τα αβγά με τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και τη βανίλια. Πρόσθεσε το γάλα, και ανακάτεψε καλά.
    (2 αβγά,1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη,1 πρέζα αλάτι,1 πρέζα κανέλα,¼ κουταλάκι του γλυκού βανίλια,½ της κούπας γάλα)
  • Βούτα 2 φέτες τσουρέκι στο μείγμα, άσε τες να ρουφήξουν καλά – καλά το υγρό, και γύρισέ τες από την άλλη πλευρά μέχρι να παπαριάσει καλά και αυτή.
    (4 παχουλές φέτες τσουρέκι)
  • Βάλε τις παπαριασμένες φέτες στο τηγάνι και ψήσε τες μέχρι να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανές, για περίπου 3 λεπτά. Γύρισε τες με μία σπάτουλα, και ψήσε τες μέχρι να χρυσαφίσει και η άλλη πλευρά για περίπου άλλα 3 λεπτά.
  • Βγάλε τις φέτες από το τηγάνι και επανέλαβε με τις υπόλοιπες 2.
  • Και σέρβιρε: Μοίρασε τις αβγοφέτες σε δύο βαθιά πιάτα, ρίξε από πάνω την κρέμα βανίλιας, τα φρούτα, πασπάλισε με άχνη και όρμα όπως είναι ζεστές.
    (κόκκινα φρούτα,ζάχαρη άχνη)

Σημείωση: Μιας που θα φτιάξεις κρέμα βανίλιας, κάνε και λίγη παραπάνω, βάλε την στο ψυγείο, και ρίξε την στα κέικ σου, τα μπισκότα σου, τα φρούτα σου, ό,τι σου βρίσκεται δηλαδή.

Περισσότερα από The Art of Life