Παράλληλα: Ατομική έκθεση της Αμαλίας Κορωνάκη στην Chili Art Gallery
Ζωγραφικά έργα που προέκυψαν από τις αστικές πορείες της στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει η εικαστικός Αμαλία Κορωνάκη μέσα από την ατομική της έκθεση, «Παράλληλα», στην Chili Art Gallery.
H Αμαλία Κορωνάκη σε συνεργασία με τον Εικαστικό Επιμελητή Πάρη Καπράλο παρουσιάζει στην Chili Art Gallery την έκθεση «Παράλληλα» και σας προσκαλεί στα εγκαίνιά της που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 20 Απριλίου 18:00 – 21:00. Η έκθεση παρουσιάζει ζωγραφικά έργα της ζωγράφου, που προέκυψαν από τις αστικές πορείες της στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη επί σειρά ετών, δημιουργώντας μια άυλη εννοιολογική πόλη, ενοποιητική δύο κόσμων.
Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση της εικαστικής δημιουργού, η οποία θα διαρκέσει με φυσική παρουσία στον αθηναϊκό χώρο τέχνης μέχρι τις 6 Μαΐου 2023, και, παράλληλα, μερικές μέρες μετά τα εγκαίνια και για έναν μήνα θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ARTgrID (www.artgrid.gr). Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται καλλιτεχνικό βίντεο που αποτυπώνει μέρος εμπειριών των δύο πόλεων που ενέπνευσαν την Αμαλία Κορωνάκη, το οποίο δημιούργησε για την καλλιτέχνη ο τούρκος κινηματογραφιστής Batu Özer.
«Παράλληλα»: Λίγα λόγια για την έκθεσηΗ Αμαλία Κορωνάκη είναι δεξιοτέχνης στην αποτύπωση της ουσίας των καθημερινών ανθρώπων και καταστάσεων, ενώ το έργο της είναι βαθιά ριζωμένο στην παράδοση του αστικού σκίτσου, ένα κίνημα που κερδίζει δυναμική τα τελευταία χρόνια και που επιδιώκει να καταγράψει τη ζωή και τον πολιτισμό των πόλεων μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών. Τα «συνομιλούντα δίδυμα» της, ζωγραφικά έργα που απεικονίζουν τη ζωή της πόλης σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη αλλά και τις περιπλανήσεις της ίδιας της ζωγράφου στις δύο πόλεις, δημιουργούν μια παράλληλη διάσταση, που τη χωρίζουν μόνο οι χιλιομετρικές αποστάσεις αφού η ζωή, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η ίδια η πόλη ως βιωμένη εμπειρία, ατομική ή συλλογική, τα μικρά συμβάντα της καθημερινότητας στο δημόσιο χώρο, το πλήθος και λιγότερο η τοπιογραφική της διάσταση βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Παραδοσιακά, αυτό το είδος της αστικής τοπιογραφίας αποτελεί πολύτιμο ντοκουμέντο για την καταγραφή των κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών συνθηκών μιας συγκεκριμένης εποχής και η διαχείριση της ανθρώπινης μορφής μέσα της, προσφέρει εξίσου σημαντικές πληροφορίες για την ανθρωπογεωγραφία του τόπου. Στη σύγχρονη εποχή όμως, στο επίκεντρο του αστικού σκίτσου βρίσκεται η ιδέα ότι οι καλλιτέχνες έχουν έναν μοναδικό ρόλο να διαδραματίσουν στην αποτύπωση της ουσίας της αστικής ζωής. Εστιάζοντας στους ανθρώπους και τα μέρη που συνθέτουν τον ιστό μιας πόλης, οι αστικοί ζωγράφοι δημιουργούν έργα βαθιά προσωπικά και προσφέρουν μια μοναδική οπτική στον κόσμο γύρω μας, ενώ παράλληλα, πραγματεύονται την επιρροή της μνήμης στο σήμερα και το χθες. Η επιλογή της καλλιτέχνιδας να αποτυπώνει τα θέματά της συχνά σε παλιές εφημερίδες προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο νόημα στο έργο της. Χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά, δίνει έμφαση στην παροδικότητα των στιγμών και των ανθρώπων, που απαθανατίζει και τονίζει το γεγονός ότι αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες στιγμές είναι στην πραγματικότητα μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης που εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια των έργων της.
Από τους ιμπρεσιονιστές έως τους σουρεαλιστές, οι καλλιτέχνες γοητεύονται από τους ανθρώπους και τα μέρη της πόλης και προσπαθούν να αποτυπώσουν την ουσία τους στη δουλειά τους. Αυτή καθιστά ορατές πτυχές της αστικής ζωής που συχνά παραβλέπονται ή περιθωριοποιούνται. Φέρνοντας αυτά τα στοιχεία στο προσκήνιο της προσοχής μας, η ζωγράφος μας προκαλεί να σκεφτούμε βαθύτερα τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που διαμορφώνουν το αστικό τοπίο και να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους εμπλεκόμαστε εμείς οι ίδιοι σε αυτές τις διαδικασίες. Η ανάδειξη αυτών των ζητημάτων συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της περίπλοκης και συχνά αόρατης κοινωνικής δυναμικής και στην προώθηση μιας πιο κριτικής και στοχαστικής προσέγγισης στο δομημένο περιβάλλον των πόλεων μας.
Αν και η επιλογή της Αμαλίας Κορωνάκη να απεικονίσει τη ζωή στους δρόμους σε αστικά περιβάλλοντα σε δύο παράλληλες πόλεις δεν είναι πρωτάκουστη για τα διεθνή πράγματα, αφού και άλλοι καλλιτέχνες έχουν κάνει το ίδιο, και έχουν δημιουργήσει έργα τέχνης που απεικονίζουν σκηνές σε δύο διαφορετικές πόλεις εμμονικά, η διερεύνησή της παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα του μεταβατικού στοιχείου, με την έννοια ότι η καλλιτέχνης εξετάζει δύο πόλεις με μακραίωνους δεσμούς των λαών της, που ασκούν διαρκή επιρροή ο ένας στον άλλον. Έτσι μια αόρατη πόλη δημιουργείται στο συλλογικό ασυνείδητο, ενοποιητική δύο κοινωνιών.
Η ίδια η καλλιτέχνης είναι μια σύγχρονη flâneur κατά τη Μπωντλερική οπτική, μοιάζει κατά βάθος να αναρωτιέται για την επιρροή και το ρόλο του ίδιου του ζωγράφου – πλάνητος των πόλεων, του Πολιτισμού, του χώρου και του τόπου. Ο Baudelaire μας παρακινεί να δούμε την ομορφιά της μοντέρνας αστικής ζωής, ενώ στο «Le peintre de la vie moderne» («Ο ζωγράφος της σύγχρονης ζωής», 1863) εισάγει την έννοια του flâneur, του εικαστικού καλλιτέχνη-παρατηρητή της. Η αστική φιγούρα του πλάνητα, που είναι αυτοστιγμεί μέρος του πλήθους, αλλά και αποκομμένη από αυτό, σκιαγραφήθηκε προγενέστερα στο δοκίμιο του Edgar Allan Poe «Ο άνθρωπος του πλήθους» («L’ Homme des foules», 1840).
Στην μπωντλερική έννοια του πλάνητος βασίστηκαν μεταπολεμικά και οι σημαντικές θεωρίες της περιπλάνησης (dérive) και της ψυχογεωγραφίας, η οποία προέκυψε σαν μεθοδολογικό εργαλείο ανάγνωσης και εξερεύνησης του αστικού τοπίου και ως όρος θεμελιώνεται το 1955 από τον Guy Debord. Αρχικά στο έργο του “Η Θεωρία της Περιπλάνησης” (1958) ο Debord επικαλείται την ψυχογεωγραφία ως μέσο απεξάρτησης από την εμπορευματοποίηση. Για την πραγμάτωση της, προτείνει την τεχνική της περιπλάνησης, κατά την οποία ο άνθρωπος δύναται να καλύψει πρωταρχικές ανάγκες και επιθυμίες του και να αφεθεί ελεύθερος να βιώσει τις ποιότητες του χώρου και τις τυχαίες συναντήσεις που θα προκύψουν.
Η σημασία των αυτών δράσεων έγκειται στην ανάδειξη της αλληλεπίδρασης του αστικού χώρου και του ψυχολογικού παράγοντα του περιπλανώμενου, μέσα από την ενεργή συμμετοχή του τελευταίου στην αστική πραγματικότητα, που οδηγεί στον επανακαθορισμό και τη μετάλλαξη του χώρου. Με αυτή τη λογική, ο καλλιτέχνης -χρήστης του δημοσίου χώρου, μέσα από τη συνηθισμένη πρακτική του περπατήματος, γίνεται ένας από τους ήρωες της καθημερινότητας που συνιστούν και ανανεώνουν την αστική εμπειρία, συμβάλλοντας με τις διαδρομές και προσωπικές τους ιστορίες στην πολλαπλότητά της.
Για την έκθεση εκδίδεται τρίγλωσσος κατάλογος-βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή που θα είναι διαθέσιμος στα εγκαίνια, και θα αναγγελθεί από την ARTgrID κατόπιν τούτων, παραμένοντας σε μόνιμο σύνδεσμο online για πάντα, στην Ελληνική, την Αγγλική και τη Τουρκική γλώσσα.
Αμαλία ΚορωνάκηH Αμαλία Κορωνάκη γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Ιτέα Φωκίδας. Σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική και Πολυμέσα στο Ηράκλειο. Με την τέχνη ασχολήθηκε από παιδί. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη και πάντα ήταν αφοσιωμένη σε αυτή, παράλληλα με κάθε άλλη δραστηριότητα της ζωής της. Εκτός από τη ζωγραφική, έπαιζε μουσική από νεαρή ηλικία και έχει ασχοληθεί και με τη φωτογραφία. Οι ζωγραφική της τα τελευταία χρόνια βασίζεται σε κομμάτια από φωτογραφικό υλικό που η ίδια καταγράφει μέσα από την καθημερινότητα και τα ταξίδια της και έπειτα το αποτυπώνει στο χαρτί. Για τα έργα της χρησιμοποιεί κυρίως μικτά μέσα και ανακυκλωμένα υλικά. Αναζητά συνεχώς νέες ιδέες και πειραματίζεται πολύ. Έχει δείξει τη δουλειά της σε 2 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε 1 έκθεση στη Πολωνία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.
Ο δημιουργός του βίντεο που αποτελεί μέρος της έκθεσης Batu Özer σπούδασε Κινηματογράφο στη σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Akdeniz της Αττάλειας. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως βιντεογράφος και είναι επίσης μουσικός παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και τη δουλειά του: https://vimeo.com/batuozer
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων, ως Project Leader σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών, και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017).
Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 180 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/