Λόρδος Βύρων: 10 σοφά λόγια του σπουδαίου φιλέλληνα ποιητή που μας εμπνέουν
Σαν σήμερα, πριν από 199 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Λόρδος Βύρων, μία από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της λογοτεχνίας που αγωνίστηκε στο πλευρό των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21.
Στις 22 Ιανουαρίου του 1788 γεννήθηκε ο Λόρδος Βύρων, ένας από τους πιο σημαντικούς Άγγλους ποιητές, που ηγήθηκε του ρομαντισμού και στήριξε έντονα την Ελλάδα στον δύσκολο αγώνα της με τον τουρκικό ζυγό.
Στη γενέτειρά του, το Λονδίνο, ο Λόρδος Βύρων άρχισε από νωρίς να έχει επαφή με τις ανώτερες τέχνες και συγκεκριμένα με τη λογοτεχνία. Διαβάζοντας βιβλία και μαθαίνοντας ξένες γλώσσες, ο έρωτας του Λόρδου Βύρωνα για τη συγγραφή μεγάλωνε καθημερινά, μέχρι που μετουσιώθηκε στις σελίδες των ποιημάτων του.
Ο ρομαντισμός δεν άργησε να τον κερδίσει, καθώς όπου και αν πήγαινε, η ευαισθησία του τον έκανε να συγκινείται με τις ομορφιές του τόπου γύρω του. Έτσι γνώρισε και ερωτεύτηκε και την Ελλάδα. Γνωρίζοντας ήδη από μικρός την ελληνική γλώσσα, το 1809 αποφάσισε να επισκεφτεί τη χώρα με την πλούσια ιστορία που πλέον βασανιζόταν από τον τουρκικό ζυγό. Ξεκίνησε το ταξίδι του από την Πάτρα και έφτασε μέχρι το Τεπελένι, όπου τον φιλοξένησε ο Αλή Πασάς. Από όλα αυτά τα ταξίδια αντλούσε έμπνευση και έγραφε τα ποιήματά του, που μέχρι και σήμερα εξυμνούν τις ομορφιές της Ελλάδας.
Η συμβολή του Λόρδου Βύρωνα στην Ελληνική ΕπανάστασηΣτον αγώνα της αγαπημένης χώρας του προς την ελευθερία, ο Λόρδος Βύρων ήταν σπουδαίος αρωγός. Από το 1823 που έγινε μέλος του «Φιλελληνικού Κομιτάτου» της Αγγλίας μέχρι και το 1824 που έχασε τη ζωή του, βρισκόταν στην Ελλάδα και αφιέρωνε τις ώρες και την έμπνευσή του στους Έλληνες, που με αυταπάρνηση πολεμούσαν για την πατρίδα τους.
Η προσφορά του Άγγλου φιλέλληνα ήταν τόσο οικονομική όσο και ψυχολογική, καθώς με το έργο του εμψύχωνε και ανύψωνε το πνεύμα των Ελλήνων. Το 1824 μάλιστα, η συμμετοχή του στην Επανάσταση έγινε ακόμα πιο ενεργή όταν βρέθηκε στο Μεσολόγγι. Εκεί χρίστηκε αρχιστράτηγος και βοήθησε ενεργά στην οργάνωση του στρατού και στην οχύρωση του Μεσολογγίου. Όλο του αυτό το μαχητικό σθένος όμως άρχισε να δυσκολεύει την ήδη επιβαρυμένη του υγεία.
Στις αρχές του Απρίλη του 1824, ο Λόρδος Βύρων βρισκόταν καθηλωμένος στο κρεβάτι από τον υψηλό πυρετό. Μπορεί να μην είχε δυνάμεις και να παραμιλούσε, όμως έστω και στις ελάχιστες στιγμές διαύγειας του εμψύχωνε τους Έλληνες, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο του μεγαλύτερου φιλέλληνα. Στις 19 Απριλίου του 1824, ο Λόρδος Βύρωνας άφησε στο Μεσολόγγι την τελευταία του πνοή, μέσα σε ένα έντονο κλίμα θλίψης.
Ένα από τα σύμβολα της Επανάστασης είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 37 ετών. Μπορεί να είχε ζήσει έντονα την προσωπική του ζωή και να κρίθηκε για αυτό, κανένας όμως δεν μπόρεσε να μειώσει τη συμβολή του στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.
Πέρα από την πλούσια ποιητική του συλλογή, ο Λόρδος Βύρων άφησε πίσω του και 10 σπουδαίες φράσεις που μας εμπνέουν μέχρι και σήμερα.
«Χίλια χρόνια χρειάζονται για να φτιάξεις ένα κράτος και μια ώρα για να το γκρεμίσεις.»
«Ποτέ δεν αποτυγχάνουν αυτοί που παλεύουν για κάποιο μεγάλο σκοπό.»
«Όταν πετύχει κανείς να σπάσει τον πάγο που κάθεται πάνω σε μερικές φύσεις, ξαφνιάζεται με την εσωτερική τους θερμότητα.»
«Η κακοτυχία είναι το πρώτο μονοπάτι της αλήθειας.»
«Οι άνθρωποι είναι παιχνίδια των συνθηκών, όταν νομίζουν ότι αυτές είναι παιχνίδια δικά τους.»
«Μισώ οτιδήποτε δεν είναι τέλεια αμοιβαίο.»
«Ό, τι δεν με συναρπάζει, με σκοτώνει.»
«Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό.»
«Η ανάμνηση της ευτυχίας δεν είναι πια ευτυχία. Η ανάμνηση της θλίψης είναι ακόμα θλίψη.»
«Η γνώση δεν είναι ευτυχία ούτε επιστήμη, αλλά μια ανταλλαγή της άγνοιας για κάτι που είναι ένα άλλο είδος άγνοιας.»