100 χρόνια Μαρία Κάλλας: Roberto Alagna και Aleksandra Kurzak σε ένα αφιέρωμα στη θρυλική σοπράνο στο Ηρώδειο
Ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής σοπράνο, παρουσιάζεται, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με τους Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.
Με μια μεγάλη συναυλία ο «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» (Maria Callas Greek Society) θα τιμήσει την αθάνατη ντίβα του λυρικού τραγουδιού για τα 100 χρόνια από γέννησή της, το Σάββατο 17 Ιουνίου, στο Ηρώδειο, με καλεσμένους τον διεθνούς φήμης τενόρο Roberto Alagna και την επίσης διάσημη σοπράνο Aleksandra Kurzak.
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και εντάσσεται στις δράσεις του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας. Έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της επίσημης ένταξης του εορτασμού των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το 2023.
Ο Roberto Alagna και η Alexandra Kurzak θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από όπερες που καθιέρωσαν τη Μαρία Κάλλας ως την σημαντικότερη υψίφωνο στην ιστορία της παγκόσμιας όπερας, με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Nayden Todorov.
Σκοπός της συναυλίας η αποπεράτωση του Μουσείου Μαρία Κάλλας που ανοίγει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2023 σε ένα εμβληματικό νεοκλασικό κτήριο που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και βρίσκεται επί της οδού Μητροπόλεως 44, στην «καρδιά» της Αθήνας. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό.
Ο «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» – “Maria Callas Greek Society” ιδρύθηκε το 2012 από μια ομάδα μελετητών της ζωής και του έργου της μεγαλύτερης ντίβα του λυρικού θεάτρου του 20ου αιώνα, συλλεκτών, ή και απλών θαυμαστών της, στα πρότυπα των αντίστοιχων φορέων που υφίστανται στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια.
Ανάμεσα στους σκοπούς του Σωματείου είναι η προβολή της Ελληνικότητας της Μαρία Κάλλας, η διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο, που θεωρείται αναμφισβήτητα η πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως καλλιτέχνης της όπερας, η λειτουργία και ο εμπλουτισμός του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα, η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών για την παρουσίαση μουσικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη της, η συγκέντρωση, συλλογή, καταγραφή και μελέτη στοιχείων που αφορούν στη ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία, ως ελληνική πολιτισμική κληρονομιά, η ενίσχυση του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συναφών φορέων που προβάλλουν την όπερα, η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, η θέσπιση και χορήγηση βραβείων και υποτροφιών στη μνήμη της.