MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

29o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Το σώμα στο ναό του

«(Επι)στροφή στο σώμα» τιτλοφορεί η Λίντα Καπετανέα το φετινό προγραμματισμό του 29ου FDK με 17 παραγωγές και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Στέλλα Χαραμή | 25.04.2023

«Ο χορός στην Ελλάδα, παρά το αρτιότατο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, παραμένει ένας κλάδος του σύγχρονου πολιτισμού με πολλές ανάγκες ως προς τις υποδομές, το μέγεθος και την διάρκεια των παραγωγών, την κρατική χρηματοδότηση και τους όρους εργασίας και απαιτείται μια ολοκληρωμένη θεώρηση και πολιτική για την αναβάθμισή του». Ενωπίω της απερχόμενης υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του απερχόμενου υφυπουργού για τον Σύγχρονο Πολιτισμό Νικόλα Γιατρομανωλάκη και των εκπροσώπων των πολιτικών θεσμών της Πελοποννήσου, η Λίντα Καπετανέα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έκανε αυτό που, μετρημένοι στα δάχτυλα ομότιμοι της, έχουν επιχειρήσει κατά τους τελευταίους εκρηκτικούς μήνες στον πολιτισμό: Να αιτηθεί από την Πολιτεία την αποκατάσταση των χρόνιων στρεβλώσεων στο χορό μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Η Λίντα Καπετανέα – καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φωτο: Ελίνα Γιουνανλή

“Παρέμβαση” στην παρέμβαση

Κι ενώ στη διάρκεια της καταληκτικής εισήγησης της, το ‘πηγαδάκι’ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, που εξελισσόταν μεγαλοφώνως, εμπόδιζε το ακροατήριο ν’ ακούσει με ακρίβεια τα λόγια της, η Λίντα Καπετανέα, απέδειξε για μια ακόμα φορά πως η καλλιτεχνική διοίκηση ενός παραστατικού οργανισμού δεν απαιτεί μόνο όραμα, αλλά τόλμη και διεκδίκηση. «Οφείλουμε όλοι να συναισθανθούμε το αληθινό διακύβευμα που δεν είναι άλλο από το σεβασμό και την αναγνώριση του ίδιου του επαγγέλματος του καλλιτέχνη στις παραστατικές τέχνες» τόνιζε χθες, κατά την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του φεστιβάλ.

Το ύφος της φετινής διοργάνωσης

Στα μάτια και στ’ αυτιά της καλλιτεχνικής (και όχι μόνο) κοινότητας η παρέμβαση της φαντάζει εξίσου σημαντική με ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο – το οποίο και φέτος δεν θα λείπει από την Καλαμάτα. Απεναντίας, στα πρότυπα όλων των διοργανώσεων που φέρουν την υπογραφή της, και το φετινό φεστιβάλ φέρει βασικά χαρακτηριστικά που το κάνουν ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον στην διεθνή χορευτική σκηνή: Μεγάλης κλίμακας παραστάσεις επιδραστικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, διακεκριμένους Έλληνες εκπροσώπους του χορού, έντονη παρουσία στο δημόσιο χώρο της πόλης καθώς και παρουσίαση παραστάσεων εκτός της Καλαμάτας.

Λίντα Καπετανέα: Θέλουμε να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός. Δεν μιλάμε ούτε για το σώμα ως βιολογική οντότητα ούτε ως σύμβολο εννοιών, αλλά ως τον αυθεντικό τόπο της ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής

Το 29ο KDF είναι αφιερωμένο στη σχέση του σώματος με τη ζωή. Θεματικός του τίτλος, «(Επι)στροφή στο Σώμα». «Θέλουμε να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός. Δεν μιλάμε ούτε για το σώμα ως βιολογική οντότητα ούτε ως σύμβολο εννοιών, αλλά ως τον αυθεντικό τόπο της ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής μαζί με το de facto δέος, μυστήριο και σεβασμό που αυτό μάς γεννά», εξηγούσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του, λαμβάνοντας υπόψιν τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής που μας έχουν αναγκάσει να διαρρήξουμε την ουσιαστική σχέση με το σώμα μας. «Όλοι είμαστε τα σώματά μας, όλοι έχουμε ένα σώμα, και ύστερα από τόση γνώση γύρω από το σώμα ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Μέσω αυτού, ωστόσο, βιώνουμε όλες μας τις εμπειρίες, μέσω αυτού ζούμε» είπε.

Σκηνή από το φημισμένο έργο «Carcaca» του Πορτογάλου Marco da Silva Ferreira

Ο προγραμματισμός των 17 παραστάσεων

Αυτό το σκεπτικό έρχονται να εκπληρώσουν 17 συνολικά παραγωγές – επτά από το εξωτερικό και εννέα από την Ελλάδα. H έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουλίου με το έργο «11» από την βραβευμένη ομάδα χορού στην τελευταία Μπιενάλε της Βενετίας, Tao Dance Theater και είναι μία από τις ελάχιστες κινεζικές ομάδες σύγχρονου χορού. Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής περιλαμβάνει ακόμα το, επίσης, βραβευμένο και σε παγκόσμια περιοδεία έργο «The Others», του Σλοβάκου Anton Lachky, τους ρηξικέλευθους Καναδούς Out Innerspace Dance Theatre & Film Society που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο «Bygones» και τον εκρηκτικό Πορτογάλο Marco da Silva Ferreira με το φημισμένο έργο της ομάδας του, «Carcaca».

Στο Black Box θα φιλοξενηθούν τέσσερις παραγωγές: Τριών Ελλήνων κι ενός Γάλλου χορογράφου. Αρχικά, ο Christian Rizzo θα παρουσιάσει το σόλο «Εn son Lieu» που είναι αφιερωμένο στη γένεση χορών στο φυσικό τους περιβάλλον. Θα τον διαδεχθούν οι εγχώριες δυνάμεις: Η Βάσω Γιαννακοπούλου με το υπερρεαλιστικό σόλο «Flutter» και ερμηνευτή τον Νώντα Δαμόπουλο, ο Ηλίας Χατζηγεωργίου με το «A bounce for men» χορογραφεί τέσσερις ερμηνευτές που αναζητούν τον προσωπικό τους παλμό πίσω από τα στερεότυπα της hip hop και η Ιωάννα Παρασκευοπούλου που μαζί με τον Γιώργο Κοτσιφάκη παρουσιάζουν το «MOS». Οι δύο τελευταίες παραστάσεις είναι παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η κινεζική ομάδα Tao Dance Theater ανοίγει τη φετινή διοργάνωση.

Χορός στην πλατεία

Παραδοσιακά, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα ανοιχτεί στην κεντρική πλατεία της πόλης με εννέα υπαίθριες παραστάσεις όπου θα πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, το ντουέτο Δανάη και Διονύσιος, η Λαμπρινή Γκόλια, η Ειρήνη Αποστολάτου και η Μαριάννα Τζούδα. Από αυτή τη συλλογή έργων, το 29o FDK θα δηλώσει παρουσία και εκτός πόλης, ταξιδεύοντας στην Σπάρτη, την Τρίπολη και το Ναύπλιο. Επίσης, δύο παραστάσεις θα παρουσιαστούν και στην Agora του Costa Navarino στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Στη διοργάνωση περιλαμβάνονται, ως είθισται, οκτώ παράλληλες εκδηλώσεις όπως και ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών και εργαστηρίων χορού και κίνησης για γονείς με τα παιδιά τους, για άτομα ΑΜΕΑ και για ανθρώπους άνω των 50 ετών, βάζοντας άπαντες στο χορό.

Οι πρωταγωνιστές του «A bounce for men» σε χορογραφία Ηλία Χατζηγεωργίου.

Ζωγραφίζοντας το σώμα

Επίσης, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζει, για τέταρτη χρονιά, τη συνέργεια του με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο «Ο Άνθρωπος στο Κέντρο» – επικοινωνώντας δε και με τη φετινή θεματική του. Στον φετινό διαγωνισμό, μαθητές από την Μεσσηνία καλούνται να αποτυπώσουν τι σημαίνει για αυτούς ο άνθρωπος και το ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο. Τα έργα τους θα εκτεθούν στην έκθεση στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στη διάρκεια του φεστιβάλ.

Απομένει ένας χρόνος για την συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της διοργάνωσης, έμπνευσης του, τότε, υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου, όπως υπενθύμισε η κ. Μενδώνη, η οποία συνέστησε ο προγραμματισμός της επόμενης χρονιάς να είναι πιο πυκνός από τον συνήθη, τιμώντας έτσι την 30ή επέτειο. Παράλληλα, πρότεινε την τόνωση της σχέσης του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης ώστε «τα δρώμενα στον σύγχρονο χορό να έχουν την Καλαμάτα ως αφετηρία και προορισμό».

Lambrini Gkolia @Emmanouela Pechynaki

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Main Stage / Κεντρική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Tao Dance Theatre: «11»
Παρασκευή 14 (21.00) & Σάββατο 15 Ιουλίου (22:00)

Anton Lachky Company: «The Others»
Κυριακή 16 Ιουλίου (19:00)

Out Innerspace Dance Theatre : «Bygones»
Τρίτη 18 Ιουλίου (22:00)

Marco Da Silva Ferreira: «CARCAÇA»
Σάββατο 22 (22:00) & Κυριακή 23 Ιουλίου (21:00)

Black Box / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Christian Rizzo: «En Son Lieu»
Σάββατο 15 (19:00) & Κυριακή 16 Ιουλίου (22:00)

Νταλικα / Βασω Γιαννακοπουλου: «Flutter»
Τετάρτη 19 Ιουλίου (19:00)

Ηλίας Χατζηγεωργίου: «ABounche 4 Μen»
(Παρασκευή 21 Ιουλίου (19:00)

Ιωάννα Παρασκευόπουλου: “Mos”
Σάββατο 22 Ιουλίου (19:00)

Dance In The City – Χορός στην Πόλη

Δανάη & Διονύσιος: «Farisa»
Αντώνης Φωνιαδάκης: «Μπολερό»
Σάββατο 15 Ιουλίου

Δανάη & Διονύσιος: «Ο Ναπι, Το Κορίτσι και η Φούσκα»
Κυριακή 16 Ιουλίου

Λαμπρινή Γκόλια: «Λαλομπα»
Δευτέρα 17 Ιουλίου

Ειρήνη Αποστολάτου: «Αναβρα»
Τρίτη 18 Ιουλίου

Sita Ostheimer Company: «Two»
Τετάρτη 19 Ιουλίου

Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης / Εύα Γεωργιτσοπούλου: «Remembering Bodies»
Μαριανα Τζουδα: «Ασυνηθιστη Ματια»
Πέμπτη 20 Ιουλίου

Εκδήλωση: «Art Within One»
Παρασκευή 21 Ιουλίου

Eliana Stagapede Borna Bbacic: «Amae»
Σάββατο 22 Ιουλίου

Περισσότερα από Art & Culture