MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 4 προτάσεις για την Τρίτη 25 Απριλίου

Όλες οι εκδηλώσεις που θα βρείτε με ελεύθερη είσοδο, από συνέδρια μέχρι παρουσιάσεις βιβλίων στη σημερινή μας δωρεάν ατζέντα, για την Τρίτη 25 Απριλίου.

Monopoli Team

Ποίηση των πεζογράφων με την Αμάντα Μιχαλοπούλου και τον Γιάννη Παλαβό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο “Η ποίηση στις άλλες τέχνες”, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το “Με τα λόγια (γίνεται)” παρουσιάζουν την “Ποίηση των πεζογράφων” με την Αμάντα Μιχαλοπούλου και τον Γιάννη Παλαβό. Οι δύο συγγραφείς θα διαβάσουν ποιήματα που αγαπούν, θα μιλήσουν για την παρουσία της ποίησης στο έργο τους και στο έργο ομοτέχνων τους που θαυμάζουν, και θα επιχειρήσουν να ορίσουν το “ποιητικό” στην πεζογραφία.
25/4, 19:30
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης – Μασσαλίας 22, Αθήνα 

Προβολή της ταινίας “Ένα Γράμμα από την Υένη” στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Την Τρίτη 25 Απριλίου, ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI), σε συνεργασία με τη Serpentine παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την περιβαλλοντική ταινία “Ένα Γράμμα από την Υένη” (“A Letter from Yene”) του Manthia Diawara στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Πρόκειται για ένα έργο-ανάθεση των PCAI, Serpentine και MUBI στο πλαίσιο το προγράμματος Back to Earth της Serpentine, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2022. Την ελληνική πρεμιέρα του θα συνοδεύσει, αμέσως μετά την προβολή, Q&A με τον Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικό διευθυντή της Serpentine, και τον σκηνοθέτη Manthia Diawara, ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Υπόθεση: Η ταινία “Ένα Γράμμα από την Υένη” προέκυψε μέσα από συνομιλίες του Diawara με την τοπική κοινότητα της παραθαλάσσιας πόλης Υένης της Σενεγάλης, περιοχή όπου ο καλλιτέχνης κατοικεί κάποιες μέρες τον χρόνο. Στον παραδοσιακό αυτό οικισμό ψαράδων και αγροτών τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχούν η παράκτια διάβρωση και η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση. Ο περιορισμένος αριθμός ψαριών και η αδυναμία των ψαράδων να πλεύσουν μακριά από την ακτή με τις πιρόγες τους οδηγούν τον πληθυσμό σε αναζήτηση νέων επαγγελμάτων.
25/4, 19:00
Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή – Ερατοσθένους 13, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 10 συγγραφείς μάς αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους βιβλία12.09.2018

Παρουσίαση του βιβλίου “Εισαγωγή στις σπουδές φύλου” στα Public Συντάγματος

Τα Public Συντάγματος και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια, προσκαλούν το κοινό, την Τρίτη 25 Απριλίου στην παρουσίαση του βιβλίου «Εισαγωγή στις σπουδές φύλου», που έχουν επιμεληθεί η Γεωργία Πετράκη και η Μαρία Στρατηγάκη. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Μαρία Καραμεσίνη, Μαίρη Λεοντσίνη, Ελένη Ρεθυμιωτάκη και Ιωάννα Τσίγκανου, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελεωνόρα Ορφανίδου. Λίγα λόγια για το Βιβλίο: Πώς εντάχθηκε η οπτική του φύλου στις κοινωνικές επιστήμες; Ποια είναι η συμβολή των σπουδών φύλου στις θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις διεπιστημονικών πεδίων έρευνας; Και ποια συγκεκριμένα ευρήματα και νέες επιστημονικές αναλύσεις έχουν συνεισφέρει στην κοινωνική έρευνα στην Ελλάδα; Τα δεκαπέντε άρθρα αυτού του συλλογικού τόμου, γραμμένα από διακεκριμένες ερευνήτριες και διδάσκουσες στο πανεπιστήμιο, εξετάζουν τις έμφυλες διαστάσεις επιλεγμένων κοινωνικών επιστημών και διεπιστημονικών πεδίων έρευνας, εισάγοντας τις φοιτήτριες και τους φοιτητές στην προβληματική της έμφυλης θεώρησης και κριτικής της επιστημονικής γνώσης.
25/4, 20:30
Public Café Συντάγματος – Καραγιώργη Σερβίας 1, Αθήνα

Διεθνές Συνέδριο “Προσφυγιά και Εξορία” στη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Από τη Δευτέρα 24 μέχρι και την Τετάρτη 26 Απριλίου, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με το ΠΠΣ ΙΣΠ-Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός του και το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης συνδιοργανώνουν με τη στήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες και της Πρεσβείας της Ισπανίας το Διεθνές Συνέδριο “Προσφυγιά και Εξορία“. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα της βίας και των διώξεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η Μικρασιατική Καταστροφή και η μαζική έξοδος του ελληνικού πληθυσμού, ο ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος και οι δικτατορίες σε Ελλάδα, Ιβηρική και Λατινική Αμερική με τους χιλιάδες πολιτικούς εξόριστους προκάλεσαν ανθρώπινες τραγωδίες και βαθύ κοινωνικό ρήγμα. Οι ερμηνείες αυτών των γεγονότων εξακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, να είναι ιδεολογικά φορτισμένες. Συνεπώς, είναι χρήσιμη και αναγκαία η κριτική ανασκόπηση-αξιολόγηση των διαφόρων επεισοδίων βίας και των διαφορετικών κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών ανακατατάξεων που σημάδεψαν την «εποχή των άκρων», με έμφαση στις έννοιες «εξορία» και «προσφυγιά».
25/4, 09:00-20:00
Βιβλιοθήκη Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου – Γραβιάς 4, Αθήνα
[relart 2]

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις