Το Εθνικό ξαναβρίσκει ανέλπιστα το ρυθμό του
Μετά το δίμηνο των καταλήψεων, η επιστροφή του Εθνικού στα θεατρικά πράγματα είναι από κάθε άποψη ελπιδοφόρα.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα; Όχι, φυσικά. Οι, επί διμήνου, καταλήψεις των κτιρίων του Εθνικού Θεάτρου άφησαν πίσω τους μια μεγάλη ζημιά – υπολογίζεται πως ξεπερνάει τις 350.000 ευρώ – και καθυστέρησαν το ανέβασμα των νέων παραγωγών του για πολλές εβδομάδες. Παρόλα αυτά, το Εθνικό από την πρώτη ημέρα της επανόδου στην κανονικότητα των θεατρικών πραγμάτων δείχνει πως όχι μόνο ξαναβρίσκει το ρυθμό του, αλλά πηγαίνει και πολύ καλύτερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ανοιξιάτικα sold outΟι τέσσερις παραγωγές του που παίζονται αυτή την στιγμή «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» των Λένας Κιτσοπούλου και Γιάννη Αστερή σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και το «Goodbye Lindita» της ‘ανακάλυψης’ του οργανισμού, Μάριο Μπανούσι είναι είτε απόλυτα sold out ή έχουν πληρότητες μεγαλύτερες του 90% για όλο το ανακοινωμένο διάστημα που θα παιχτούν – δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαϊου ή και τις αρχές Ιουνίου. Είναι τέτοια η ανταπόκριση του κοινού που σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο διαπιστώνεται άνοδος σε προσέλευση και έσοδα της τάξεως του 40%!
Έρχονται επαναλήψειςΑυτά τα δεδομένα λαμβάνει υπόψιν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Γιάννης Μόσχος και δρομολογεί ήδη τις επαναλήψεις των «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» και «Goodbye Lindita» για το φθινόπωρο – η δεύτερη παραγωγή μάλιστα θα βρει το δρόμο και για ευρωπαϊκά φεστιβάλ αφού κατά το πρώτο Show Case που οργάνωσε το Εθνικό προσέλκυσε το ενδιαφέρον επιμελητών και programmers. Και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια, τόσο για την παράσταση του Μπανούσι όσο και για άλλα εγχειρήματα του θεάτρου κάτω από την ίδια πολιτική της εξωστρέφειας.
Οι δύο ανοιξιάτικες παραγωγές δεν θα είναι οι μόνες επαναλήψεις λόγω επιτυχίας της επόμενης σεζόν. «Τα φώτα της πόλης», η θεατρική μεταφορά του κινηματογραφικού masterpiece του Τσάρλι Τσάπλιν σε σκηνοθεσία της Αμάλιας Μπένετ και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου αλλά και «Ο άνθρωπος του Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ σε σκηνοθεσία του περιζήτητου Γιώργου Κουτλή θα παιχτούν εκτός των σκηνών του Εθνικού ανοίγοντας την επόμενη σεζόν.
Τα μεν «Φώτα της πόλης» θα φιλοξενηθούν στον Ελληνικό Κόσμο, ο δε «Άνθρωπος από το Παντόλσκ» θα κατοικήσει στην «Κιβωτό», σε πρώτη φάση – και ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχουν – για μια περίοδο 2.5 μηνών. Το σενάριο της επέκτασης του Εθνικού από τις εγκαταστάσεις του έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν – αλλά αυτήν την φορά για να εξυπηρετήσει τόσο τις περσινές επιτυχίες χωρίς να ανατρέψει το νέο ρεπερτόριο που θα ανακοινωθεί στο σύνολο του τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Με χορηγό την ΔΕΗΑπό την επόμενη χειμερινή σεζόν, το Εθνικό Θέατρο θα έχει και ισχυρούς χορηγικούς συμμάχους, αφού η ΔΕΗ μπαίνει στο πεδίο των παραστατικών τεχνών, «υιοθετώντας» τα κόστη των παραγωγών της Κεντρικής Σκηνής του Κτιρίου Τσίλερ όσο και της Πειραματικής Σκηνής στο Rex. Η συνέργεια αυτή αναμένεται να συνοδεύσει όλη την υπόλοιπη θητεία Μόσχου, βοηθώντας σημαντικά τα οικονομικά του οργανισμού που περιορίζονται στα έσοδα από τα εισιτήρια και στην τακτική επιχορήγηση των 6 εκατομμυρίων ευρώ με κάποιες έκτακτες ενισχύσεις από το ΥΠΠΟ. Υπάρχουν, δε συζητήσεις, η συνεργασία με την ΔΕΗ να επεκταθεί και σε άλλα πεδία.
Τα έργα αναμόρφωσης του ΕθνικούΣτην διάρκεια της θητείας Μόσχου, αναμένεται να αλλάξει πρόσωπο και το κτίριο Rex. Είναι ένα έργο ανακαίνισης που έχει ανακοινωθεί από το προηγούμενο φθινόπωρο, για την αποπεράτωση του οποίου θα αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ. Οι εργασίες δρομολογούνται για το 2025, οπότε και η Κεντρική Σκηνή του Rex θα παραμείνει κλειστή για τη σεζόν 2025 -2026.
Στους στόχους της θητείας του ο Γιάννης Μόσχος, όπως έχει ανακοινώσει στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Μonopoli, στοχεύει ακόμα σε μια σειρά μεγάλων αλλαγών: «Την απόκτηση ενός νέου μεγάλου χώρου όπου θα στεγαστούν τα εργαστήρια κατασκευής σκηνικών και οι αποθήκες μας, την ανακαίνιση αναξιοποίητων χώρων του «Ειρήνη Παπά», όπου θα μετακομίσουν το ιστορικό βεστιάριο, η βιβλιοθήκη, το ιστορικό αρχείο μας, την αξιοποίηση του υπόλοιπου συντελεστή δόμησης στο οικόπεδο που βρίσκεται το ιστορικό κτήριο του Τσίλερ. Σχέδια φιλόδοξα, που θα πάρουν χρόνο να υλοποιηθούν, αλλά που θα κάνω το παν να δρομολογηθούν επί της θητείας μου».