MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
24
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα η δικτατορία Φράνκο ισοπέδωσε την Γκουέρνικα – Και ο Πικάσο την έκανε σύμβολο

Σαν σήμερα, στις 26 Απριλίου 1937 οι Γερμανοί, με τις πλάτες του Φράνκο, ισοπέδωναν την πόλη της Γκουέρνικα, δείχνοντας για πρώτη φορά το αποτρόπαιο πρόσωπο του ναζισμού – Εδωσαν όμως και την ευκαιρία στον Πάμπλο Πικάσο να δημιουργήσει το πιο ισχυρό αντιπολεμικό σύμβολο που έχει υπάρξει ποτέ.

Η Γκουέρνικα του Πικάσο. Photo Credits: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Η Γκουέρνικα του Πικάσο. Photo Credits: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Monopoli Team

Δυστυχώς, όταν μία πόλη βομβαρδίζεται κατά τη διάρκεια ενός πολέμου δεν αποτελεί και το πιο… «γκράντε» ιστορικό γεγονός. Η αεροπορική επίθεση όμως στη βασκική πόλη Γκουέρνικα έμεινε στην Ιστορία χάρη σε έναν πίνακα, που όμως κατάφερε να αποτυπώσει σε όλη της την ωμότητα, τη φρίκη του πολέμου.

Ο λόγος φυσικά για τον πασίγνωστο πίνακα του σπουδαίου Πάμπλο Πικάσο «Γκουέρνικα», με τον οποίο θέλησε να περιγράψει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Τελικά, όχι μόνο τα κατάφερε αλλά κατόρθωσε να χαράξει την αιματηρή ιστορία της Γκουέρνικα στα ιστορικά χρονικά και να κάνει τον πίνακά του ένα από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά σύμβολα.

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 26 Απριλίου 1937, η ισπανική πόλη Γκουέρνικα (ή Γκερνίκα όπως προφέρεται στα ισπανικά) ισοπεδώθηκε από μία επιχείρηση των φρανκιστών, τους οποίους συνεπικουρούσαν (σιωπηρά) οι Γερμανοί ναζί και οι Ιταλοί φασίστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ50 χρόνια χωρίς τον Πάμπλο Πικάσο: Ο σπουδαίος ζωγράφος μέσα από τις αυτοπροσωπογραφίες του12.09.2018

Η βασκική πόλη αποτελούσε σημαντικό στόχο για τους εθνικιστές του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, καθώς βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο στο δρόμο για την πρωτεύουσα των Βάσκων, Μπιλμπάο. Παράλληλα, αποτελούσε ένα ιδιαίτερα συμβολικό μέρος για τους ντόπιους καθώς στην πόλη υπήρχε η παράδοση να συνεδριάζει η τοπική Βουλή κάτω από μια βελανιδιά στο κέντρο της πόλης.

Δεν χρειάζονταν πολλά περισσότερα για να μπει στο στόχαστρο του Φράνκο, ο οποίος και έδωσε την εντολή για τον βομβαρδισμό της πόλης στον αντισμήναρχο Βόλφραμ Φράιχερ φον Ριχτχόφεν, που ήταν επικεφαλής των Γερμανών εθελοντών, που είχαν συγκροτήσει τη «Λεγεώνα Κόνδωρ».

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓκουέρνικα: Η τραγική ιστορία πίσω από το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Πικάσο12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα