Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 5 προτάσεις για την Τετάρτη 26 Απριλίου
Προβολές, συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων με δωρεάν είσοδο, στη σημερινή μας ατζέντα για την Τετάρτη 26 Απριλίου.
Την Τετάρτη 26 Απριλίου, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Ιλίου προσκαλούν το κοινό στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” για την προβολή της βιντεοσκοπημένης θεατρικής παράστασης «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου από το Θέατρο Πορεία. Υπόθεση: Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρουσιάζεται η ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασσική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.
26/4, 19:00
Στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” – Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον
Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη με αφορμή το «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη» στα Public Συντάγματος
Τα Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, με αφορμή την ανακήρυξη του 2023 ως «Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη», προσκαλούν το κοινό την Τετάρτη 26 Απριλίου στο Public Café Συντάγματος, σε μια βραδιά αφιερώμενη στην αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη. Για τη ζωή και το έργο της θα μιλήσει η συγγραφέας Aγγελική Δαρλάση, η Επιμελήτρια της Άλκης Ζέη και Σύμβουλος ελληνικής πεζογραφίας στις εκδόσεις Μεταίχμιο Ελένη Μπούρα, η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο, η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χριστίνα Ντουνιά και ο συγγραφέας και κριτικός βιβλίων Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
26/4, 20:30
Public Cafe Συντάγματος – Καραγιώργη Σερβίας 1, Σύνταγμα
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνουν την Τετάρτη 26 Απριλίου επιστημονική συνάντηση με προσκεκλημένη την Silvia Ronchey, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Roma Tre), με θέμα: «Υπατία, μεταξύ μύθου και ιστορίας», και με τη συμμετοχή της Δρ Εύης Δελλή (Ερευνήτριας ΚΕΕΦ) και της Δρ Μαρίας Πρωτοπαπά-Μαρνέλη (ομότιμης ερευνήτριας ΚΕΕΦ) στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».
26/4, 18:00
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» – Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Εκπαιδευτικές δράσεις για την ενίσχυση της τρίτης Ηλικίας μέσω του χορού στην Τεχνόπολη
Την Τετάρτη 26 Απριλίου, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Φαλήρου, προσκαλεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το κοινό στην παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων για την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας της Τρίτης ηλικίας, μέσω της τέχνης του χορού. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του εργαστηρίου κινητικού αυτοσχεδιασμού 65+ για την ενίσχυση της μνήμης και των πρώτων σταδίων απώλειας αυτής, και της ερευνητικής διπλωματικής εργασίας της κοινωνιολόγου, χορογράφου και δασκάλας των εργαστηρίων, Αλεξάνδρας Δανιήλ, με τίτλο “Η συμβολή του σύγχρονου χορού, της μεθόδου Feldenkrais και άλλων μορφών κίνησης, στην αυτό εξέλιξη και ευημερία της Τρίτης ηλικίας” και έπειτα θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπες χορευτικές παραστάσεις.
26/4, 19:30
Τεχνόπολη – Πειραιώς 100
Διεθνές Συνέδριο “Προσφυγιά και Εξορία” στη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου
Από τη Δευτέρα 24 μέχρι και την Τετάρτη 26 Απριλίου, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με το ΠΠΣ ΙΣΠ-Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός του και το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης συνδιοργανώνουν με τη στήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες και της Πρεσβείας της Ισπανίας το Διεθνές Συνέδριο “Προσφυγιά και Εξορία“. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα της βίας και των διώξεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η Μικρασιατική Καταστροφή και η μαζική έξοδος του ελληνικού πληθυσμού, ο ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος και οι δικτατορίες σε Ελλάδα, Ιβηρική και Λατινική Αμερική με τους χιλιάδες πολιτικούς εξόριστους προκάλεσαν ανθρώπινες τραγωδίες και βαθύ κοινωνικό ρήγμα. Οι ερμηνείες αυτών των γεγονότων εξακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, να είναι ιδεολογικά φορτισμένες. Συνεπώς, είναι χρήσιμη και αναγκαία η κριτική ανασκόπηση-αξιολόγηση των διαφόρων επεισοδίων βίας και των διαφορετικών κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών ανακατατάξεων που σημάδεψαν την «εποχή των άκρων», με έμφαση στις έννοιες «εξορία» και «προσφυγιά».
26/4, 09:00-20:00
Βιβλιοθήκη Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου – Γραβιάς 4, Αθήνα
Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.