Ο σπάνιος αυτός πίνακας του Gustav Klimt που κάποτε ανήκε σε έναν συλλέκτη έργων τέχνης – στον οποίο πιστώθηκε η διάδοση του καλλιτέχνη και άλλων Αυστριακών μοντερνιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες – εκτιμάται ότι θα πουληθεί για περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια όταν κάνει το ντεμπούτο του σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης.
Ο Klimt ζωγράφισε το «Insel im Attersee» (1901-02) στην περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας και εστίασε το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης του τοπίου στο νερό της Attersee, μιας λίμνης που ο καλλιτέχνης επισκεπτόταν συχνά με φίλους το καλοκαίρι. Η χρήση χρωμάτων, φωτός και υφής από τον Klimt για τη δημιουργία καλειδοσκοπικού εφέ στην επιφάνεια του νερού δείχνει μια κρίσιμη σχέση με τη λεγόμενη «Χρυσή Περίοδο» του καλλιτέχνη, όταν εκείνος δημιούργησε πολλά από τα πιο γνωστά έργα του, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.
Ο πίνακας ανήκε κάποτε στον ιστορικό τέχνης και συλλέκτη Otto Kallir, ο οποίος βοήθησε να στραφεί η προσοχή του κόσμου σε καλλιτέχνες όπως ο Klimt και άλλοι Αυστριακοί μοντερνιστές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού διέφυγε από την Αυστρία το 1938 μετά την εισβολή των ναζί στη χώρα, ο Kallir μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου άνοιξε την Galerie St. Etienne στη Νέα Υόρκη. Εκεί πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεση του Klimt στις ΗΠΑ το 1959 και το «Insel im Attersee» ήταν ένας από τους πρώτους πίνακες του ζωγράφου που παρουσιάστηκαν στο χώρο το 1940, σύμφωνα με τον Sotheby’s. Μόνο μια άλλη εκδοχή του πίνακα υπάρχει και φυλάσσεται στη συλλογή του Μουσείου Leopold στη Βιέννη.
Αν και το αμερικανικό κοινό δεν αγκάλιασε αμέσως καλλιτέχνες όπως ο Klimt και ο Egon Schiele, σήμερα το έργο του Klimt είναι ευρέως δημοφιλές, μεταξύ άλλων σε μουσεία και σε δημοπρασίες. Πέρυσι ο πίνακάς του «Birch Forest» (1903) σημείωσε νέο ρεκόρ όταν πουλήθηκε για 104,5 εκατομμύρια δολάρια κατά την πώληση της συλλογής έργων τέχνης του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, στον Christie’s Νέα Υόρκη.
Ο Kallier βοήθησε επίσης να τοποθετηθεί το έργο του Klimt σε μεγάλα ιδρύματα των ΗΠΑ: το 1957, παρείχε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη το πρώτο του έργο του καλλιτέχνη, «The Park» (1910), ενώ επίσης δώρισε το «Pear Tree» (1903) στο Μουσείο Fogg. στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1956.
Η Galerie St. Etienne έκλεισε τον εμπορικό της χώρο το 2021 και τα αρχεία της τα διαχειρίζεται τώρα το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Ερευνών Kallir, με επικεφαλής την εγγονή του Kallier, Jane Kallir. Το 2002, η Jane Kallier πήρε πίσω το έργο «Insel im Attersee» που είχε πάρει ως δάνειο η Oesterreichische Galerie Belvedere στη Βιέννη, αφού το μουσείο αρνήθηκε να δανείσει άλλους πίνακες του Klimt σε ένα μουσείο στη Μασαχουσέτη, λόγω φόβου ότι οι πίνακες θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τις ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή, ένα δικαστήριο στο Λος Άντζελες είχε συμφωνήσει να δεχτεί τα επιχειρήματα σχετικά με την αποκατάσταση του πορτραίτου της Adele Bloch-Bauer I (1903-07), από τον του Klimt, το οποίο είχε κλαπεί από τους ναζί και είχε καταλήξει στη συλλογή του μουσείου της Βιέννης (το δικαστήριο αργότερα διέταξε να επιστραφεί ο πίνακας στους κληρονόμους του δημιουργού του πορτρέτου).
Το «Insel im Attersee» θα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έργα που θα δημοπρατηθούν τον επόμενο μήνα, και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου, στη Νέα Υόρκη.
Με πληροφορίες από The Art Newspaper.