Σκωτία: Επιστήμονες βρήκαν μυστηριώδη σημάδια στον «Λίθο του Πεπρωμένου», λίγο πριν τη στέψη του Καρόλου
Το αρχαίο κειμήλιο, γνωστός ως «Λίθος του Πεπρωμένου» χρησιμοποιείται σε στέψεις της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας από τον 14ο αιώνα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ειδικοί παρατηρούν αυτά τα σχέδια.
Όσο σημαντική είναι η στιγμή της στέψης για τους Βρετανούς μονάρχες, άλλο τόσο σημαντικό και ιερό είναι το χρίσμα με λάδι, ευλογημένο από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ. Στις 6 Μαϊου, μόλις ο Πατριάρχης ευλογήσει τον Βασιλιά Καρόλο, θα κάτσει σε μία καρέκλα που δημιουργήθηκε το 1300, κάτω από την οποία τοποθετείται ο «Λίθος του Πεπρωμένου».
Ο «Λίθος του Πεπρωμένου» είναι μία ορθογώνια πέτρα από ψαμμόλιθο, που ζυγίζει 150 κιλά και χρησιμοποιείται στις στέψεις της βασιλικής οικογένειας από τον 14ο αιώνα – παραμένει όμως γεμάτος μυστήρια.
Έχει κλαπεί δύο φορές, μία από τον Βασιλιά Εδουάρδο το 1926 και αργότερα από Σκωτσέζους μαθητές το 1950. Ο Λίθος αποτελεί αρχαίο σύμβολο της μοναρχίας της Σκωτίας, με τον θρύλο να τον τοποθετεί 3 χιλιάδες χρόνια πριν στην Παλαιστίνη.
Ενόψει της στέψης του Βασιλιά Καρόλου, επιστήμονες του Historic Environment Scotland (HES) που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά του, μελέτησαν περαιτέρω τον λίθο, στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου 3D αντίγραφου.
Τότε, ερευνητές ανακάλυψαν σημάδια και ανωμαλίες, που δεν έχουν ποτέ ξανα προσέξει. Σημάδια από εργαλεία στην επιφάνεια του λίθου δείχνουν ότι δουλεύτηκε από πάνω από έναν λιθοδόμο, με πολλά και διαφορετικά εργαλεία. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, όμως, ήταν μία τριάδα από X και V, που είχαν σκαλιστεί στην πέτρα και μοιάζουν με ρωμαϊκά νούμερα, αν και κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται μάλλον για υποτυπώδεις σταυρούς.
Παράλληλα, αναλύσεις με ακτίνες Χ έδειξαν σημάδια από κράμα χαλκού πάνω στην πέτρα, τα οποία καλύπτει ένας σκουρόχρωμος λεκές. Μάλλον αποτελεί απόδειξη ότι ένα χάλκινο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα κειμήλιο, όπως μία καμπάνα, καθόταν πάνω στην πέτρα για πολύ καιρό.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μικροσκοπικά σημάδια από γύψινο σοβά, παρ’ όλο που δεν υπάρχουν αρχεία και δεδομένα που να δείχνουν ότι καποτε είχε δημιουργηθεί αντίγραφό του.
“Είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις νέες πληροφορίες για αντικείμενα τόσο μοναδικά και σημαντικά για την ιστορία της Σκωτίας. Μπορεί να μην έχουμε όλες τις απαντήσεις αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό που μπορέσαμε να ανακαλύψουμε είναι απόδειξη των πολλών χρήσεων στην μεγάλη ιστορία του Λίθου και συμβάλλει στην αυθεντικότητά του” ανέφερε ο ερευνητής του HES, Ewan Hyslop.
Το HES θα μεταφέρει τον Λίθο του Πεπρωμένου μέχρι το Λονδίνο για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου και στη συνέχεια θα το επιστρέψει στο Κάστρο του Εδιμβούργου, όπου και θα μείνει πριν μετακομίσει στο νέο Μουσείο του Περθ το 2024.