MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, πριν από 78 χρόνια η ναζιστική Γερμανία παραδίνεται για… δεύτερη φορά

Το ουσιαστικό τέλος της φοβερότερης πολεμικής αναμέτρησης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, ο πρώτος πραγματικά παγκόσμιος πόλεμος, ήρθε ουσιαστικά με την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Έμενε να γραφτεί μόνο το τυπικό τέλος, μερικούς μήνες μετά, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η... πρώτη παράδοση των Ναζί | Associated Press
Monopoli Team

Αν κάποιος σας πει πως η Ναζιστική Γερμανία υπέγραψε… δυο φορές την άνευ όρων παράδοση της, τότε μην τον κοιτάξετε περίεργα. Δε σας λέει ψέματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ίσως, η Ιστορία «χρωστούσε» αυτή τη, μάλλον παράξενη, ταπείνωση, στους Ναζί οι οποίοι βύθισαν στο σκοτάδι, τον πόνο και τον θρήνο ολόκληρη την Ευρώπη για 2.194 ημέρες. Η πρώτη παράδοση έγινε στις 7 Μάη, η δεύτερη έγινε ξημερώματα της 9ης Μάη. Μια ημέρα σαν σήμερα, ωστόσο, ήταν η ημέρα που τα όπλα, στην Ευρώπη, σίγησαν.

Το τέλος της Ναζιστικής Γερμανίας

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται λίγο μπερδεμένα αλλά δεν είναι. Στις αρχές Απριλίου του 1945 η αντίστροφη μέτρηση για το Ναζιστικό καθεστώς είχε ξεκινήσει. Οι Σύμμαχοι προέλαυναν σε όλα τα μέτωπα και οι Γερμανοί κατέγραφαν τη μια ήττα μετά την άλλη. Το θέμα, πλέον, δεν ήταν ποιος θα κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά πόσες μέρες θα αντέξει ακόμα ο Χίτλερ.

Και δεν άντεξε… Στις 30 Απριλίου 1945, μαζί με την επί 13 χρόνια ερωμένη του και μόλις ένα 24ωρο σύζυγό του, Εύα Μπράουν, αυτοκτονούν στο υπόγειο καταφύγιο της καγκελαρίας στο Βερολίνο με τους Σοβιετικούς να βρίσκονται μόλις 500 μέτρα μακριά από αυτό.

Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ κατάλαβε πως δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να κερδίσει έστω τη μάχη του Βερολίνου, άρχισε να προετοιμάζει την «έξοδό» του. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να πέσει στα χέρια των Συμμάχων και αυτό σήμαινε ένα πράγμα: αυτοκτονία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚωσταλέξι: Μια παράσταση για την ανθρώπινη εξαθλίωση12.09.2018

«Θα το τελειώσω σήμερα»: Τα τελευταία λόγια του Αδόλφου Χίτλερ, λίγες μόλις ώρες προτού αυτοκτονήσει, όπως τα καταγράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο, ο πιλότος, προσωπικός φίλος και κουμπάρος του, αντιστράτηγος Χανς Μπαουρ.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ ερμηνεία των ονείρων: Όταν ο Φρόιντ άλλαξε για πάντα τη σύγχρονη ψυχανάλυση12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα