MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Mike The Athens: Η διαδικασία του tattoo είναι ιεροτελεστία

Ο έμπειρος tattoo artist, μάς μιλά για τα ταξίδια αναζήτησης που καθόρισαν την τέχνη του, την εξέλιξη του tattoο στη χώρα μας και το 15ο Athens Tattoo Convention που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Ελένη Πάικου | 11.05.2023

Βγαλμένος από μια εποχή, όπου το tattoo είχε διαφορετική έννοια και υπόσταση από την σημερινή, με βαθιές γνώσεις για την τέχνη – ή αλλιώς δεξιοτεχνία, όπως αποκαλεί ο ίδιος το tattoo – ο Mike The Athens, ξεκίνησε διορθώνοντας τα ήδη υπάρχοντα tattoo φίλων του, ύστερα από παρότρυνση άλλων, μιας και είχε καταλάβει από νωρίς πως έχει μια κλίση προς τη ζωγραφική.

Με τα ταξίδια να αποτελούν τον σημαντικότερο πλούτο του, ανέπτυξε τόσο το oriental και παραδοσιακό japanese tattoing, όσο και την προσωπική του αισθητική, τον χαρακτήρα του, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο. Σημαδιακή αποτέλεσε η σύνδεση του με την Ασία, η οποία φαίνεται να καθόρισε πολλές πτυχές του εατού του τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Συνδεδεμένος με την πνευματικότητα και την αρμονία, βλέπει το tattooing μέσα από την οπτική του σώματος και της ενέργειας που αυτό προσκομίζει μέσα από ένα tattoo.

Ταπεινός, παρά την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα του έργου του, ο Mike The Athens μάς μίλησε για το tattoo, την πορεία του στον χώρο, το πρώτο Athens Tattoo Convention το μακρινό 2008, στο οποίο υπήρξε ένας από τους συνδιοργανωτές, και φυσικά για το φετινό, 15ο Athens Tattoo Convention, που θα πραγματοποιηθεί 12, 13 & 14 Μαΐου 2023 στο Γήπεδο Tae Kwon Do.

“Το παραδοσιακό tattooing, είναι δεξιοτεχνία. Δεν θα το έλεγα τέχνη”.

Πώς προέκυψε το όνομα σου, Mike The Athens;

Η πρώτη μου επαφή με το tattoo έγινε στο Λονδίνο, όταν ήμουν περίπου 17 χρονών. Εκεί έκανα τα πρώτα μου tattoo μαζί με τον Yorg – πολύ καλός tattoo artist στην Αθήνα, με τον οποίο είμαστε και πολύ καλοί φίλοι – μιας και πήγαινα πολύ συχνά για αρκετό διάστημα αφού σπούδαζαν εκεί οι φίλοι μου. Έτσι, όταν ξεκίνησα να κάνω tattoo εδώ, πήγα το 90′ σαν guest, σε ένα studio στο Λονδίνο, στο Into You και εκεί αντί να με πουν ο Mike from Athens, με φώναζαν Mike The Athens… και μου κόλλησε. Είναι τυπογραφικό λάθος δηλαδή και το κράτησα, δεν μπορούσα πια να το αλλάξω! Έπειτα το γράψαν και σε συνεντεύξεις, σε βιβλία κλπ και αυτό το όνομα έμεινε έτσι.

Ποιο ήταν το ερέθισμα που σε ώθησε να ασχοληθείς με το ταττουάζ;

Κοίταξε, παλιά το tattoo δεν ήταν μόδα, ήταν κάτι πολύ περιπετειώδες. Το έκαναν άνθρωποι που ταξίδευαν πολύ, άνηκαν λίγο ή πολύ στη street culture. Εγώ άνηκα σε μια παρέα που ήμασταν -και είμαστε ακόμα δηλαδή- όλοι μηχανόβιοι. Ασχολούμασταν με παλιές κλασικές μηχανές, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουμε tattoo, το θέλαμε από πάρα πολύ μικροί, πριν ενηλικιωθούμε. Τελικά, έτυχε να κάνουμε τα πρώτα μας tattoo στο Λονδίνο. Όλη η παρέα. Από και έπειτα, εγώ είχα κλίση στη ζωγραφική, γιατί ο παππούς μου ήταν ζωγράφος. Θεώρησα λοιπόν πως πρέπει να διορθώσω τα tattoo της παρέας, γιατί δεν ήμασταν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και έτσι πήρα μοτεράκια για να φτιάξουμε τα δικά μας. Κάπως έτσι ξεκίνησε. Ήταν η εποχή, που δεν υπήρχε ίντερνετ, ήταν όλα βιωματικά. Οι γνώσεις μας για το tattoo, ήταν μέσα από βιβλία και ταξίδια. Έπρεπε να έχεις πολύ ισχυρή βιβλιοθήκη, για να αντικαταστήσεις το ίντερνετ.

“Πάντοτε πρόσεχα να υπάρχει αρμονία στα tattoos, ενεργειακά. Δηλαδή, πρόσεχα αυτό που θα βάλει κάποιος πάνω του να μην είναι δυσαρμονικό”

Είσαι αυτοδίδακτος;

Ναι, είμαι αυτοδίδακτος.

Πώς νιώθεις που πλέον το tattoo μεταμορφώνεται από προκατάληψη σε τέχνη;

Η τέχνη του tattoo είναι δεξιοτεχνία. Το παραδοσιακό tattooing, είναι δεξιοτεχνία. Δεν θα το έλεγα τέχνη. Το χαρακτηρίζανε από παλιά πολλοί άνθρωποι τέχνη και κάποιοι εναντιώνονταν. Δεν το καταλάβαινα μικρότερος, τώρα όμως το καταλαβαίνω, γιατί είναι κάτι που μαθαίνεται και που μπορούν να το κάνουν όλοι, step by step. Είναι μια τέχνη όπως είναι και η αγγειοπλαστική, ας πούμε. Αν το θέσουμε έτσι, ναι είναι τέχνη. Αν το συγκρίνεις όμως με την παραδοσιακή, κλασική ζωγραφική, τότε όχι. Είναι ανάλογα και τι ονομάζει ο καθένας τέχνη.

Σκοπός μου είναι να γίνεται σαν ιεροτελεστία η διαδικασία του tattoo, με τρόπο που να αντιπροσωπεύει το πνεύμα

Έχεις κάνει πολλά ταξίδια, ανάμεσα τους έχεις ταξιδέψει και στην Ασία. Πως σε διαμόρφωσαν ως artist;

Τα ταξίδια έπαιξαν πραγματικά τεράστιο ρόλο και στον χαρακτήρα και στην αισθητική μου. Τα όπλα που έχω στην φαρέτρα μου, είναι από όλα αυτά τα ταξίδια. Εμένα το στυλ μου είναι κυρίως oriental και παραδοσιακό japanese ή Tibentan tattooing. Όλες οι τέχνες της Ανατολής, ανήκουν στο oriental. Εγώ ειδικεύομαι σε αυτό το στυλ, αν και έχω περάσει και από άλλα στυλ, αλλά δεν με έλκυσαν τόσο πολύ στο να ασχοληθώ εκτενέστερα μαζί τους. Στην Ασία είχα πάει πρωτού ξεκινήσω να ασχολούμαι με το tattoo, οπότε αναπόφευκτα με επηρεάσε.

“Παλιότερα ήμουν αυστηρός με το κομμάτι του tattoo ως αξεσουάρ, τώρα είμαι της άποψης του ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει”

Θεωρείς τον εαυτό σου έμπειρο tattoo artist;

Θεωρώ ότι πλέον είμαι αρκετά έμπειρος, αλλά μαθαίνω συνεχώς, ανακαλύπτω πράγματα πάνω στην ίδια μου την τέχνη και στο japanese tattoo και πιστεύω πως έχω ακόμα πολλά να μάθω. Είμαι όμως σε ένα ικανοποιητικό στάδιο. Από την άλλη, δεν είναι και πάρα πολλά πια τα 34 χρόνια που ασχολούμαι με το tattoo, άλλοι δουλεύουν 45, 50 και 60 χρόνια πάνω σε αυτό.

Όταν ξεκίνησα το tattoo, δεν υπήρχε ίντερνετ, ήταν όλα βιωματικά. Οι γνώσεις μας ήταν μέσα από βιβλία και ταξίδια

Ποιο στυλ tattoo έχεις υιοθετήσει; Έχεις πειραματιστεί με άλλα στυλ;

Γενικά μου αρέσουν τα παραδοσιακά στυλ, τα μοντέρνα τα θεωρώ πολύ εφήμερα. Ωστόσο έχω πειραματιστεί και με άλλα στυλ. Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, πορτρέτα για παράδειγμα. Ούτως ή άλλως ο καθένας θέλει ένα διαφορετικό στυλ, οπότε στην αρχή προσπαθούσα να τους ικανοποιήσω όλους. Ακόμα και permanent makeup έχω κάνει.

“Το παραδοσιακό tattooing πέρασε από μια φάση ενδυνάμωσης, ειδικά στην Ανατολή, γιατί στη Δύση ήταν όλα λίγο επιπόλαια, λίγο πιο rock n’ roll, σε ό,τι αφορά το κομμάτι του tattoo. Οι Ασιάτες, είναι αρκετά αναμεμειγμένοι με τον Βουδισμό.”

Έχεις ιδιαίτερη σχέση με το spiritual στοιχείο. Πώς συνδέεται με το tattoo;

Το spiritual κομμάτι, θυμάμαι να με τραβάει από πολύ παλιά… ακόμα και στο tattooing. Όταν είναι συγκεκριμένος ο χαρακτήρας κάποιου, θα το εκδηλώσει και σε αυτό που κάνει. Μέσα από αυτό συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν ήδη παρόμοιες διαδρομές στον χώρο του tattooing, όπως ας πούμε το ταϊλανδέζικο sak yan (μορφή ιερού τατουάζ που προέρχεται από την αρχαία Καμπότζη), που το κάναν μοναχοί σε μονές της Ταϊλάνδης, χωρίς χρήματα. Για να καταλάβει ο κόσμος, είναι σαν το tattoo που έχει η Angelina Jolie στην πλάτη της. Αυτό το είδος tattoo, γίνεται στο χέρι με παραδοσιακό τρόπο. Γενικά το παραδοσιακό tattooing πέρασε από μια φάση ενδυνάμωσης, ειδικά στην Ανατολή, γιατί στη Δύση ήταν όλα λίγο επιπόλαια, λίγο πιο rock n’ roll, σε ό,τι αφορά το κομμάτι του tattoo, θα έλεγε κανείς. Οι Ασιάτες, είναι αρκετά αναμεμειγμένοι με τον Βουδισμό.

Εγώ είμαι πολλά χρόνια μέρος αυτού και συνεχίζω να εμβαθύνω σε όλο αυτό το μονοπάτι, γιατί με εμπνέει πάρα πολύ και το έχω ταυτίσει και με το κομμάτι του tattoo. Σκοπός μου είναι να γίνεται σαν ιεροτελεστία η διαδικασία του tattoo, με τρόπο που να αντιπροσωπεύει το πνεύμα. Πάντοτε πρόσεχα να υπάρχει αρμονία στα tattoos, ενεργειακά. Δηλαδή, πρόσεχα αυτό που θα βάλει κάποιος πάνω του να μην είναι δυσαρμονικό. Πέρασα από μια φάση στη ζωή μου που ήθελα να βγω απ’ τα “κουτάκια”, σχεδιάζοντας κάποια designs με οργισμένα πρόσωπα ή με λίγο πιο περίεργες θεότητες από τις συνηθισμένες, που ίσως να προκαλούσαν λίγο τρόμο. Το σταμάτησα όμως, γιατί σκέφτηκα πως δεν εξυπηρετεί ούτε αυτόν που φοράει πάνω του αυτό το tattoo, ούτε και αυτόν που το βλέπει, γιατί είναι κάτι που μένει για μια ζωή. Επίσης, προειδοποιώ πάντα τον κόσμο, για το τι πρόκειται να κάνει και πως θα είναι στο μέλλον η φάση του με ένα τέτοιο tattoo, είτε είναι στο πρόσωπο, είτε είναι στο λαιμό, είτε σε πιο extreme σημεία.

Στόχος του 15ου Athens Tattoo Convention είναι να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ξένους artists, να έχουμε ένα international επίπεδο.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Athens Tattoo Convention;

Ξεκινήσαμε το Athens Tattoo Convention, μαζί με τον Κυριάκο, από το DarkSide Tattoo Society και τον Ηρακλή, από το Darklines Tattoo Supplies. Έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας γι’ αυτό. Έχουμε περάσει από πολλές φάσεις. Πολύ παλιά είχαμε κάνει ένα Tattoo Convention στο Γκάζι και ήμουν τελείως μόνος μου και έτρεχα να κολλήσω τις αφίσες για το event εγώ. Είχαν έρθει artists, που δεν θα φανταζόταν κανείς πως έχουν έρθει, αλλά ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος τότε. Είχαν έρθει οι άνθρωποι στο Tattoo Convention και χάζευαν. Δεν έχει σημασία, απλώς το αναφέρω για την ιστορία! Πλέον το ATC, είναι ένα πολύ πετυχημένο event και η αλήθεια είναι πως κάθε χρονιά που περνάει, προσπαθούμε και για κάτι καλύτερο. Στόχος είναι να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ξένους artists, όχι ότι δεν έχουμε καλό επίπεδο tattoo artists στην Ελλάδα, αλλά προσπαθούμε να έχουμε ένα international επίπεδο.

“Αν μου το λέγαν, δεν θα πίστευα με τίποτα ότι το Athens Tattoo Convention θα έφτανε εδώ που έχει φτάσει σήμερα. Έχει αλλάξει βέβαια και η φιλοσοφία γύρω από το tattoo.”

Το Athens Tattoo Convention κλείνει φέτος τα 15 χρόνια. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Κάθε φορά λέω πως θα είναι η τελευταία φορά που θα συμμετέχω στο ATC, γιατί δεν είναι και εύκολο, όμως κάθε φορά ξανασυμμετέχω. Στο επόμενο ATC, για παράδειγμα, έχουμε σκοπό να ανεβάσουμε πολύ το επίπεδο, από άποψη καλλιτεχνών. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο, αλλά θέλουμε να το ξεπεράσουμε. Σίγουρα είναι ένα event που πάει πολύ καλά, από άποψη κόσμου. Περνάνε αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, κάθε τριήμερο που πραγματοποιείται. Αν μου το λέγαν, δεν θα πίστευα με τίποτα ότι το Athens Tattoo Convention θα έφτανε εδώ που έχει φτάσει σήμερα. Έχει αλλάξει βέβαια και η φιλοσοφία γύρω από το tattoo. Παλιότερα ήμουν αυστηρός με το κομμάτι του tattoo ως αξεσουάρ, τώρα είμαι της άποψης του ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει, αρκεί να μην υπάρχει δυσαρμονία ενεργειακά. Το tattooing μοιάζει με την μουσική βιομηχανία. Υπάρχει σε ένα μουσικό φάσμα, ο Beethoven, οι Rolling Stones, οι Beetles και η Lady Gaga. Το ίδιο υπάρχει ακριβώς και στο tattooing, σαν αίσθηση, σαν χρωματισμός αν θες ή και σαν ερέθισμα. Οπότε μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιλέγει ο καθένας προς τα που θέλει να κινηθεί.

Τι θα δούμε στο φετινό Athens Tattoo Convention;

Το φετινό ATC, έχει ακόμα πιο υψηλό επίπεδο από πέρσι. Δυστυχώς, τελευταία στιγμή είχαμε κάποιες ακυρώσεις, διότι είναι δύσκολη χώρα η Ελλάδα για να ταξιδέψει κάποιος. Παρόλα αυτά έχουμε τρεις πολύ δυνατούς artists, από Αμερική και από Ιαπωνία, που κάνουν παραδοσιακό tattoo με tebori tools (Tebori = στο χέρι. Πρόκειται για τεχνική που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία). Θα έχουμε πολλά studios από Ευρώπη, που ειδικεύονται στον χώρο του japanese και όχι μόνο. Θα δούμε και μοντέρνα και πιο progressive στυλ. Όλοι αυτοί οι artists, προωθούνε τα λεγόμενα bodysuits, δηλαδή tattoo μεγάλης έκτασης. Οπότε παίζει κι αυτό σημαντικό ρόλο, διότι παλιότερα άντε να έβλεπες ένα μανίκι… τώρα έχει καθιερωθεί το μανίκι και η πλάτη, κάτι που δείχνει μια ωραία εξέλιξη.

“Το Athens Tattoo Convention είναι ένα event που πάει πολύ καλά, από άποψη κόσμου. Περνάνε αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, κάθε τριήμερο που πραγματοποιείται.”

Από ποιους tattoo artists έχει πάρει επιρροές; Ποιους έχεις ως πρότυπο;

Τον καιρό που ξεκίνησα είχα επηρεαστεί από τον Filip Leu, τον Sak Yant και τον Alex Βinnie από το Into You. Μετά από Ιάπωνες artists, όπως ο Horiyoshi 3, ο Horihiro, ο Ichibay, ο Horiuno, ο Horigoro. Όπως και να έχει η Ασία με επηρεάζει πάρα πολύ στον τρόπο προσέγγισης μου. Επηρεάστηκα και από διάφορες ασιατικές φόρμες. Είναι και πολλά στυλ -που με όλη την ταπεινότητα- τα έχω βάλει εγώ στον χώρο του tattoo σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχω αφήσει το στίγμα μου βάζοντας τη δίκη μου πινελιά. Κάθε artist αυτού του επιπέδου, οφείλει να προσθέσει κάτι καινούργιο και όχι απλά να συνεχίσει την παράδοση. Όλοι οι artists που ανέφερα παραπάνω, έχουν δώσει κάτι στον χώρο του tattoo και ταπεινά θα πω ότι το έχω κάνει κι εγώ. Επίσης διάφοροι μαθητές μου, έχουν βάλει κι αυτοί αντίστοιχα την πινελιά τους. Έχουν μαθητεύσει κοντά μου οι Tas, Yorg, Jondix, Thanos/Destroyer, αλλά και άλλοι πολλοί.

Τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου αν ξεκινούσες τώρα το tattooing ;

Από την πορεία που είχα, φαίνεται πως δεν θα έλεγα στον εαυτό μου να κάνει κάτι διαφορετικά. Κάποια πράγματα συντονίστηκαν. Αφοσιώθηκα πλήρως, τα έδωσα όλα, προς ένα στυλ και προς μια κατεύθυνση. Δεν χάθηκα από εδώ και από εκεί. Ήμουν πολύ focused. Αυτό θα συμβούλευα και κάποιον που ξεκινάει τώρα με το tattoo, να είναι εστιασμένος σε ένα πράγμα. Σε αυτό που θέλει να μάθει και όχι σε αυτό που θα τον κάνει γρήγορα γνωστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ15ο Athens Tattoo Convention: Ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για την τέχνη του tatoo στο Tae Kwon Do12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

15ο Athens Tattoo Convention

12, 13, 14 Μαΐου 2023
Γήπεδο Tae Kwon Do, Παλαιό Φάληρο

Μέρες και Ώρες:

Παρασκευή 14:00 – 23:00
Σάββατο 11:00 – 24:00
Κυριακή 11:00 – 22:00

Τιμή Εισιτηρίου:

12€ ημερήσιο, 24€ Τριήμερο.
Συμπεριλαμβάνονται και όλα τα events

Προπώληση Εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/happenings/festival/15th-athens-tattoo-convention-2023/

 

Περισσότερα από Πρόσωπα