MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 12 Μαΐου, φεύγει από τη ζωή ο Νίκος Γκάτσος

«Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία»; Αυτό αναρωτιόταν ο σπουδαίος Νίκος Γκάτσος, ο οποίος μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια, έφευγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Monopoli Team

Μπορεί ένας άνθρωπος να γράψει μόνο μια ποιητική συλλογή και να θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της χώρας του; Ναι. Αν τον λένε Νίκο Γκάτσο μπορεί. Ο Γκάτσος παραμένει μια ιδιαίτερη περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα.

Η «Αμοργός», η ποιητική συλλογή, για την οποία ήδη κάναμε λόγο, είναι αξεπέραστη. Λέγεται ότι την έγραψε μέσα σε μια νύχτα με το σύστημα της «αυτόματης γραφής», που χρησιμοποιούν οι σουρεαλιστές δημιουργοί. Ένα διαμάντι. Ένα φως. Μια γέφυρα που έριξε που ο ποιητής και η οποία βοηθάει τον κόσμο να περάσει στην αντίπερα όχθη. Εκεί που όλα είναι καλύτερα. Γράφτηκε μέσα στο σκοτάδι της ναζιστικής κατοχής και η αχαλίνωτη φαντασία της προκάλεσε σοκ και ενθουσιασμό ακόμα και για την τότε νεοτερική ελληνική ποίηση που ήταν «καλομαθημένη» από τους Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο και Εγγονόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧάρης Τζωρτζάκης: Θέλω να μπω και στο κομμάτι της πολιτικής12.09.2018

«Τα ποιήματα είναι εύκολα. Η Ποίηση είναι δύσκολη…»

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1911 (ή σύμφωνα με κάποιους άλλους 30 Απριλίου 1915) στην Κάτω Ασέα Αρκαδίας. Τα σχολικά του χρόνια τα πέρασε στην Τρίπολη. Εκεί τελείωσε δημοτικό και γυμνάσιο. Το φοβερό με τον Γκάτσο είναι πως έμαθε μόνος του, με μια μέθοδο αυτοδιδασκαλίας που ο ίδιος ανέπτυξε, Αγγλικά και Γαλλικά. Και μέσα από αυτή την προσπάθεια ήρθε σε επαφή με τα λογοτεχνικά βιβλία. Μπροστά του ανοίχτηκε ένας καινούργιος, νέο κόσμος, τον οποίο και ερωτεύτηκε.

Όταν, πλέον, έφυγε από την Αρκαδία για να έρθει στην Αθήνα, προκειμένου να γραφτεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου είχε ήδη μελετήσει Παλάμα και Σολωμό, ενώ μάθαινε διαρκώς νέα πράγματα για το δημοτικό τραγούδι που τόσο μελέτησε και τόσο αγάπησε. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στα περιοδικά «Νέα Εστία» (1931) και «Ρυθμός» (1933).

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚάθριν Χέπμπορν: Η δυναμική σταρ που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες στο Χόλυγουντ12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα