MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

ΥΠΠΟ: Επαναπατρίζονται 351 αρχαιότητες μετά από 17 χρόνια δικαστικών αγώνων με Βρετανό αρχαιοκάπηλο

Εκατοντάδες αρχαιότητες επαναπατρίζονται στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια δικαστηρίων με την υπό εκκαθάριση εταιρεία Robyn Symes Limited, που άνηκε στον Βρετανό αρχαιοκάπηλο και έμπορο τέχνης Robin Symes.

Φωτογραφία: ΥΠΠΟ
Monopoli Team

Εκατοντάδες αρχαιότητες επαναπατρίζονται στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια δικαστηρίων με την υπό εκκαθάριση εταιρεία Robyn Symes Limited, που άνηκε στον Βρετανό αρχαιοκάπηλο και έμπορο τέχνης Robin Symes.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, αγάλματα, ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, σκεύη και εξαρτήματα, που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους και ανέρχονται σε 351 αντικείμενα, ανακτήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο και επαναπατρίζονται.

Μαζί με τα αντικείμενα αυτά επιστρέφουν στην Ελλάδα και μεμονωμένα θραύσματα και πολυάριθμες ομάδες συνανηκόντων οστράκων αγγείων, ο αριθμός των οποίων θα προσδιοριστεί μετά τη συντήρηση τους.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Μία δύσκολη υπόθεση, που ταλάνισε για περισσότερο από 17 χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κλείνει σήμερα, με τον επαναπατρισμό πολλών δεκάδων αρχαιοτήτων, που είχαν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας. Τα τελευταία τρία χρόνια εργαστήκαμε συστηματικά και μεθοδικά, εντείναμε τις προσπάθειές μας για να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα […] Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Η πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων είχε κερδίσει περισσότερη προσοχή από τον φετινό Μάρτιο, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιστρέψει τρία θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, που βρίσκονταν στο Βατικανό για 200 χρόνια.

Η αφετηρία της διεκδίκησης χρονολογείται το 2006, όταν ξεκίνησε η έρευνα των ελληνικών αρχών στην περιουσία της εταιρείας Robin Symes LTD εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ είχαν εμπλακεί φορείς όπως η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που παρακολουθούσαν και συντόνιζαν όλες τις ενέργειες, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και του Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ακόμα και η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο.


Ανάμεσα στα εκατοντάδες αντικείμενα που ανακτήθηκαν περιλαμβάνονται ένας χάλκινος κορμός αγάλματος, μεγαλύτερου του φυσικού μεγέθους, που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο, μία μμαρμάρινη αρχαϊκή κεφαλή κόρης ή σφίγγας (550-500 π.Χ.), ένας μυκηναϊκός τρίωτος πιθαμφορίσκος με διακόσμηση ταινιών και δικτυωτού από τον 14ο αιώνα π.Χ., αττικοί μελανόμορφοι αμφορείς και πολλές ακόμα αρχαιότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ7 μικρά βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας που αξίζει να εξερευνήσεις12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα