MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Rolex Arts Festival ξεκινάει με ένα εορταστικό γκαλά στο ΚΠΙΣΝ

Το Rolex Arts Festival εγκαινιάζεται απόψε στην Αθήνα με ένα εορταστικό γκαλά – αλλά και παράλληλες μουσικές, εικαστικές, θεατρικές εκδηλώσεις – για τα 20 χρόνια του προγράμματος mentoring.

Monopoli Team

Μια λαμπερή κοινότητα από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες των τεχνών, που προέρχονται από διαφορετικές γενιές και συνδέονται μεταξύ τους μέσω του προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative (Καλλιτεχνικής Πρωτοβουλίας της Rolex για Μέντορες και Προστατευόμενους), θα συναντηθεί με τον κόσμο του πολιτισμού στην Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός γκαλά που θα εγκαινιάσει το Rolex Arts Festival στην ελληνική πρωτεύουσα, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια επιτευγμάτων του προγράμματος mentoring (καλλιτεχνικής καθοδήγησης).

Δεκάδες θρυλικές μορφές από τον χώρο της μουσικής, δραματικής τέχνης, του χορού, του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών, της λογοτεχνίας και της αρχιτεκτονικής, που έχουν τιμηθεί με σχεδόν κάθε μεγάλο βραβείο που υπάρχει, από Όσκαρ μέχρι Νόμπελ, θα συναντηθούν με πάνω από 50 εξέχοντες καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πλέον καταξιωμένοι στο πεδίο τους, και τους οποίους καθοδήγησαν ατομικά σε εξαιρετικές καλλιτεχνικές συνεργασίες τα τελευταία 20 χρόνια που είναι ενεργό το πρόγραμμα της Rolex. Πολλοί από αυτούς τους μέντορες και καλλιτεχνικούς υπότροφους της Rolex συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, που αποτελείται από 18 δημόσιες εκδηλώσεις–παραστάσεις, αναγνώσεις, εκθέσεις και συζητήσεις κ.ά.–και οι οποίες θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους στην Αθήνα το διάστημα 26-28 Μαΐου.

Το γκαλά, που θα αναδείξει τα επιτεύγματα του προγράμματος του Rolex, θα σκηνοθετήσει η Selina Cartmell, Βρετανίδα θεατρική καλλιτέχνιδα με βάση στο Δουβλίνο. Θα περιλαμβάνει ταινίες, τιμητικά αφιερώματα και έκτακτες εμφανίσεις από καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι μέντορες της Rolex Robert Wilson, Crystal Pite, Tahar Ben Jelloun, Sir David Chipperfield, Mira Nair και Dianne Reeves. Η Καναδή μεσόφωνος Susan Platts και ο Αμερικανός παίκτης βιόλας David Aaron Carpenter θα συμπράξουν με μέλη της El Sistema Greece Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του Ισπανού μαέστρου Josep Caballé Domenech σε μερικές ζωντανές εμφανίσεις. Μετά την τελετή και πριν από το δείπνο στον Φάρο, τα τιμώμενα πρόσωπα και οι καλεσμένοι θα παρακολουθήσουν την πρεμιέρα του ARTEMIS: Fountain, σε ανάθεση του Rolex Arts Festival, στο οποίο η Περουβιανή συνθέτρια Pauchi Sasaki θα ερμηνεύσει το έργο της, μαζί με 30 μέλη του συνόλου μουσικού CHÓRES. Το έργο θα παρουσιαστεί στα Χορογραφημένα Σιντριβάνια στο Κανάλι, στον υπαίθριο χώρο του ΚΠΙΣΝ, εκεί όπου τα φωτισμένα σιντριβάνια ακολουθούν τη χορογραφία που υπαγορεύει η μουσική. Βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

«Η Rolex εγκαινίασε αυτήν την πρωτοβουλία το 2002, με στόχο τη μεταλαμπάδευση της καλλιτεχνικής αριστείας από τη μια γενιά στην άλλη μέσα από την καθιερωμένη παράδοση της προσωπικής ενθάρρυνσης και καθοδήγησης», δήλωσε η Rebecca Irvin, επικεφαλής του προγράμματος mentoring της Rolex. «Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι, 20 χρόνια μετά, οι μέντορες και οι πρώην προστατευόμενοί τους, οι καλλιτεχνικοί υπότροφοι της Rolex, θα είχαν συγκροτήσει μια παγκόσμια κοινότητα, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες διακεκριμένοι σύμβουλοι και άτομα που προτείνουν καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του κόσμου και οι οποίοι έχουν συνεισφέρει στο πρόγραμμα αυτό με τις γνώσεις τους. Δημιουργήσαμε αυτή τη συγκυρία στην Αθήνα, ένα από τα μεγαλύτερα λίκνα των τεχνών και του πολιτισμού, με στόχο να ξανασυναντηθεί η κοινότητα της Καλλιτεχνικής Πρωτοβουλίας σε ένα κλίμα χαράς, να αναλογιστούμε όλα όσα έχουμε καταφέρει μαζί και να μοιραστούμε αυτά τα επιτεύγματα με το κοινό μέσω του Rolex Arts Festival».

Ενόψει του Rolex Arts Festival, πραγματοποιήθηκε τετραήμερο προφεστιβάλ (22-25 Μαΐου), που περιλάμβανε ημερήσια εργαστήρια, masterclasses, δημόσιες συζητήσεις, μουσικές παραστάσεις και πρόβες, στα οποία συμμετείχαν δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες καθώς και υπότροφοι και μέντορες της Rolex, όπως οι Anne Lacaton, Phyllida Lloyd, Robert Lepage, Walter Murch και Colm Tóibín.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 30 ιδιωτικές και δημόσιες εκδηλώσεις σε οκτώ διαφορετικούς χώρους, καλύπτοντας και τα επτά καλλιτεχνικά πεδία της Rolex, και οι οποίες θα παρουσιαστούν στην Αθήνα από τις 22 έως τις 28 Μαΐου. Περισσότεροι από 200 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες θα μιλήσουν, ερμηνεύσουν ή παρουσιάσουν το έργο τους, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – ΕΜΣΤ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο και Κινηματογράφος Άστορ.

Το Rolex Arts Festival τελεί υπό την επιμέλεια της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής συμβούλου και programmer Emma Gladstone, Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, πρώην καλλιτεχνικής programmer στο Sadler’s Wells του Λονδίνου και πρώην Καλλιτεχνικής Διευθύντριας και Διευθύνουσας Συμβούλου του Dance Umbrella. Το προφεστιβαλικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μια διακεκριμένη Συμβουλευτική Επιτροπή από την Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Candice Wood, Εκτελεστικής Διευθύντριας και συνιδρύτριας της Georg Solti Accademia.

Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελείται από την Ελευθερία Ντεκώ (διακαλλιτεχνική δημιουργό που ειδικεύεται στον σχεδιασμό φωτισμών για παραστάσεις, αρχιτεκτονική και τέχνη), την Κατερίνα Ευαγγελάτου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου), τη Σοφία Εξάρχου (σεναριογράφο και σκηνοθέτρια της βραβευμένης ταινίας του 2016, Park), την Κατερίνα Γρέγου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – ΕΜΣΤ), τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη (ντράμερ, συνθέτη και ενορχηστρωτή), τον Ευριπίδη Λασκαρίδη (χορογράφο/περφόρμερ, ιδρυτή της ομάδας Osmosis), τον Ηλία Παπαγεωργίου (αρχιτέκτονα, ιδρυτή και διευθυντή του PILA studio) και τον Κώστα Σπαθαράκη (επιμελητή, μεταφραστή και ιδρυτή των Εκδόσεων Αντίποδες).

Παραστάσεις και δράσεις του Φεστιβάλ

Σήμερα, η Rolex ανακοίνωσε ότι παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις θα προβάλουν τα επιτεύγματα και την ενεργή δημιουργική σχέση ανάμεσα σε περισσότερους από εξήντα προστατευόμενους και μέντορες της Rolex. Η Αθήνα– το λίκνο των τεχνών και της γνώσης – θα γεμίσει καλλιτεχνικές σκηνές, γκαλερί και δημόσιους χώρους για μια ολόκληρη εβδομάδα, την άνοιξη του 2023, για τον εορτασμό της 20ής επετείου του Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative. Οι εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Τεχνών της Rolex από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου περιλαμβάνουν περισσότερες από 30 εκδηλώσεις από τον χορό, το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία και πολλά άλλα, προβάλλοντας μια γενιά από εξαιρετικούς διεθνείς καλλιτέχνες που έχουν προωθήσει το έργο τους με την υποστήριξη της Rolex. Παράλληλα, ένα ειδικό προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε Έλληνες καλλιτέχνες, επαγγελματίες και νέους ανθρώπους, έλαβε χώρα από τις 22 έως τις 25 Μαΐου.

Παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή σειρά από έργα υποτρόφων της Rolex από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, καθώς και δημόσιες συζητήσεις ανάμεσα στους υπότροφους και τους μέντορες– πολλοί εκ των οποίων είναι ζωντανοί θρύλοι – το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex επιζητεί να εμπνεύσει όσους βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα, στην καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού. Το Φεστιβάλ θα είναι επίσης ζωντανό τεκμήριο της δέσμευσης της Rolex να επιδιώκει κορυφαίες επιδόσεις, το οποίο και αποτελεί κινητήρια δύναμη για την υποστήριξη ατόμων και καλλιτεχνικών οργανισμών από τη Rolex. Η διαρκής αυτή επιδίωξη αριστείας, που συμβολίζεται από τη λέξη «Αέναες», αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε πτυχής των δραστηριοτήτων της Rolex – από την ωρολογοποιία ως τις πολυάριθμες συνεργασίες της.

Πιστό στην αποστολή αυτή, το προ-φεστιβάλ που παρουσιάζεται από τις 22 έως τις 25 Μαΐου θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων καλλιτεχνών σε 14 δωρεάν εκδηλώσεις για κοινό και επαγγελματίες. Μια διακεκριμένη οκταμελής Επιτροπή Ελλήνων Συμβούλων πρόσφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνέδραμε στην οργάνωση κάθε πτυχής του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, το οποίο επιμελείται η ανεξάρτητη σύμβουλος τεχνών και υπεύθυνη προγραμματισμού Emma Gladstone OBE, τέως Υπεύθυνη Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Sadler’s Wells στο Λονδίνο και τέως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Dance Umbrella.

«Προκειμένου να φέρουμε στο κοινό ορισμένα από τα πλούσια επιτεύγματα στους πολλαπλούς κλάδους που προήγαγε το πρόγραμμα καθοδήγησης Rolex, απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους υποτρόφους της Rolex να συμμετάσχουν παρουσιάζοντας έργα τους», δήλωσε η Rebecca Irvin, επικεφαλής του προγράμματος mentoring στη Rolex. «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και η αποδοχή ομόφωνη. Εμείς, οι άνθρωποι της Rolex, είμαστε συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι από την ορμή δημιουργικής ενέργειας και το πνεύμα της συλλογικής συμμετοχής που θα προσφέρουν οι υπότροφοι στην Αθήνα».

Η Gladstone σχολίασε: «Ξαφνιάζει πραγματικά η γενναιοδωρία όλων των έργων που θα παρουσιάσουν οι υπότροφοι της Rolex στο κοινό της Αθήνας – γενναιοδωρία που αποτελεί το αντίκρισμα των ανεκτίμητων σχέσεων που διαμόρφωσαν οι μέντορες με τους υποτρόφους αυτούς, καθώς και της συνεισφοράς της Rolex που ξεκίνησε και υποστήριξε το ξεχωριστό αυτό εγχείρημα. Προκειμένου να τιμήσει αυτή τη γενναιοδωρία καθ’ όλη τη διάρκεια των 20 ετών του Προγράμματος Mentor and Protégé Arts Initiative, το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex θα αναδείξει τρία ευρεία θέματα: τη σχέση ανταλλαγής που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος, την επίδραση της ανταλλαγής αυτής στους υποτρόφους και τη συνέχεια της καλλιτεχνικής κληρονομιάς που δημιουργούν πλέον οι υπότροφοι σε όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRolex Arts Festival: Όλα όσα θα δούμε στο μεγάλο φεστιβάλ τεχνών στην Αθήνα12.09.2018

Σχετικά με το πρόγραμμα Rolex Mentor and and Protégé Arts Initiative

Το πρόγραμμα mentoring της Rolex εγκαινιάστηκε το 2002, με στόχο να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση από τη μια γενιά καλλιτεχνών στην επόμενη. Βασίζεται στην αντίληψη ότι η τέχνη είναι ένα συνεχές, ένα φάσμα, ένα σύνολο από προγενέστερες εμπειρίες που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα όλοι/ες οι καλλιτέχνες/ιδες να αντλούν έμπνευση από όλους όσοι έχουν προηγηθεί. Το πρόγραμμα είναι συνεπές με την παράδοση που έχει η Rolex να ενθαρρύνει την ατομική αριστεία, αφού εξαιρετικά υποσχόμενοι/ες νεότεροι/ες καλλιτέχνες/ιδες–οι προστατευόμενοι–έχουν τη μοναδική και σπάνια ευκαιρία να περάσουν, κατ’ιδίαν, αρκετό χρόνο σε δημιουργικό διάλογο με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες/ιδες του τομέα τους – τους μεντόρες. Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους τομείς της αρχιτεκτονικής, του χορού, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας, της μουσικής, της δραματικής τέχνης και των εικαστικών τεχνών. Υπάρχει επίσης μια μεταβλητή ή «ανοιχτή κατηγορία» καλλιτεχνικού mentoring, που μπορεί να αφορά σε άλλα πεδία ή έναν διακαλλιτεχνικό τομέα. Τα συγκεκριμένα είδη mentoring ενεργοποιούνται σε διαφορετικές περιόδους ανάλογα με το πεδίο.

Μερικοί/ες από τους/τις σπουδαιότερους/ες καλλιτέχνες/ιδες παγκοσμίως έχουν μέχρι στιγμής διαθέσει τον χρόνο τους και το εξαιρετικό ταλέντο τους στην υπηρεσία του προγράμματος. Πρόκειται για τους εξής: Sir David Adjaye, El Anatsui, Margaret Atwood, John Baldessari (προσφάτως εκλιπών), Tahar Ben Jelloun, Trisha Brown (προσφάτως εκλιπούσα), Patrice Chéreau, Sir David Chipperfield, Mia Couto, Alfonso Cuarón, Sir Colin Davis (προσφάτως εκλιπών), Anne Teresa De Keersmaeker, Olafur Eliasson, Brian Eno, Hans Magnus Enzensberger (προσφάτως εκλιπών), Bernardine Evaristo, William Forsythe, Stephen Frears, Gilberto Gil, Philip Glass, Alejandro G. Inárritu, Sir Peter Hall (προσφάτως εκλιπών), David Hockney, Rebecca Horn, Zakir Hussain, Jia Zhang-Ke, Joan Jonas, Sir Anish Kapoor, William Kentridge, Jiří Kylián, Anne Lacaton, Robert Lepage, Lin Hwai-min, Phyllida Lloyd, Spike Lee, Lin-Manuel Miranda, Toni Morrison (προσφάτως εκλιπούσα), Walter Murch, Ohad Naharin, Mira Nair, Youssou N’Dour, Jessye Norman (προσφάτως εκλιπούσα), Michael Ondaatje, Crystal Pite, Alexei Ratmansky, Dianne Reeves, Kaija Saariaho, Martin Scorsese, Kazuyo Sejima, Peter Sellars, Álvaro Siza, Wole Soyinka, Julie Taymor, Saburo Teshigawara, Jennifer Tipton, Colm Tóibín, Kate Valk, Mario Vargas Llosa, Carrie Mae Weems, Robert Wilson, Zhang Yimou, Pinchas Zukerman και Peter Zumthor.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRolex Arts Festival: Ιστορίες δημιουργικών συναντήσεων12.09.2018

Rolex – Αξεπέραστη φήμη σε ποιότητα και εξειδίκευση

Η Rolex είναι μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη κατασκευάστρια εταιρεία ελβετικών ρολογιών, με κεντρικά γραφεία στη Γενεύη. Η εταιρεία είναι αναγνωρισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο για την εξειδίκευσή της και την ποιότητα των προϊόντων της, που αποτελούν σύμβολα αριστείας, κομψότητας και κύρους. Οι μηχανισμοί των ρολογιών της Oyster Perpetual και Perpetual πιστοποιούνται από το Επίσημο Ελβετικό Ινστιτούτο Χρονομέτρων (COSC) και στη συνέχεια ελέγχονται σε εσωτερικά εργαστήρια για την ακρίβεια, την απόδοση και την αξιοπιστία τους. Η πιστοποίηση Superlative Chronometer, που συμβολίζεται από την πράσινη σφραγίδα, βεβαιώνει ότι κάθε ρολόι έχει υποβληθεί με επιτυχία σε δοκιμές που διεξάγονται από τη Rolex σε δικά της εργαστήρια και σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια. Τα ρολόγια πιστοποιούνται κατά διαστήματα από ανεξάρτητο, εξωτερικό οργανισμό. Η λέξη «Perpetual» είναι χαραγμένη στο καντράν κάθε ρολογιού Oyster. Ωστόσο, δεν πρόκειται απλώς για μια λέξη στο καντράν. Πρόκειται για μια φιλοσοφία που συμπυκνώνει το όραμα και τις αξίες της εταιρείας.

Ο Hans Wilsdorf, ιδρυτής της εταιρείας, εμφύσησε σ’ αυτήν την έννοια της αέναης αριστείας, μια έννοια που κατέληξε τελικά να γίνει η κινητήριος δύναμη της εταιρείας. Έτσι, η Rolex πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του ρολογιού χειρός και πολλών ακόμη μεγάλων καινοτομιών της ωρολογοποιίας, όπως είναι το Oyster, το πρώτο αδιάβροχο ρολόι χειρός, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1926, καθώς και ο ρότορας Perpetual με αυτόματο κούρδισμα, που εφευρέθηκε το 1931. Στην πορεία της ιστορίας της, η Rolex έχει καταχωρίσει περισσότερα από 600 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στα τέσσερα εργοστάσιά της στην Ελβετία, η εταιρεία σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει την πλειονότητα των εξαρτημάτων των ρολογιών της, από τη χύτευση των κραμάτων χρυσού ως την κατεργασία, την κατασκευή, τη συναρμολόγηση και το φινίρισμα του μηχανισμού, της κάσας, του καντράν και του μπρασελέ. Επιπλέον, η Rolex εμπλέκεται ενεργά στην υποστήριξη των τεχνών και του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εξερεύνησης, καθώς και όλων όσων επινοούν λύσεις για την προστασία του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Rolex αποκάλυψε τα νέα της μοντέλα για το 202312.09.2018

Περισσότερα από Τι Νέα;