Σαν σήμερα, 30 Μαΐου, Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη
Μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 82 χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, βλέποντας να κυματίζει πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το ανίερο πανί με τη σβάστικα. Από εκεί και πέρα, όμως, ακολούθησε ένα άγνωστο δικαστικό θρίλερ που είχε σαν «πρωταγωνιστές» μια… άσπρη κούρσα και μια κυρία με φόρεμα.
Την ημέρα που οι ναζιστικές ορδές ανακοίνωσαν την κατάληψη της Κρήτης, του τελευταίου ελεύθερου εδάφους της Ελλάδας, δυο φοιτητές αποφάσισαν με μια ριψοκίνδυνη και συμβολική κίνηση να δείξουν πως τίποτα δεν είχε τελειώσει. Ήταν μια πράξη, με στοιχεία ηρωισμού και άγνοιας κινδύνου, που έκανε έστω και για λίγο το ηθικό να αναπτερωθεί και αυτοί που ακόμα και σήμερα την αμφισβητούν είναι αυτοί που ποτέ δεν τη συγχώρησαν… Μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 82 χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στην ιστορία αυτού του τόπου.
Η σημαία, η μυστική σπηλιά και η οργή των ΝαζίΣτα τέλη του Μάη του 1941 ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθούσε και έπαιρνε κουράγιο από την ηρωική μάχη που έδιναν οι Κρήτες απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα. Όσο η Κρήτη άντεχε, τόσο οι υπόλοιποι Έλληνες έπαιρναν κουράγιο.
Το πρωί της 30ης Μαΐου, ωστόσο, ήρθαν τα κακά μαντάτα. Η είδηση πως η μεγαλόνησος έπεσε στα χέρια των ναζί, σκόρπισε θλίψη και απογοήτευση. Για δυο φοιτητές, ωστόσο, το άκουσμα της είδησης αυτής σήμαινε ώρα για δράση.
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, είχαν μέρες πριν καταστρώσει ένα παράτολμο σχέδιο. Μια ημέρα, όντας καθισμένοι στο Ζάππειο και κοιτάζοντας απέναντι, τη σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη, είπαν πως αυτό το πανί πρέπει να κατέβει από εκεί. Και άρχισαν την έρευνα. Προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο ώστε και τη σημαία να κατεβάσουν και χαμπάρι να μην τους πάρουν οι Γερμανοί και να φύγουν σαν κύριοι από το σημείο.
Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr