MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΙΝΙΕΣ

Greta Gerwig: Η σκηνοθέτις της Barbie μοιράζεται τις δικές της αγαπημένες ταινίες – που πρέπει να δεις

Από την πρωτοποριακή «Ζαν Ντιλμάν» της Σαντάλ Ακερμάν, το εμβληματικό μιούζικαλ «Τραγουδώντας στη Βροχή» έως τα γουέστερν του Χάουαρντ Χοκς, αυτές είναι οι 12 κινηματογραφικές ταινίες που ξεχωρίζει η σκηνοθέτρια της «Barbie» Γκρέτα Γκέργουιγκ.

Monopoli Team | 07.06.2023

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ μπορεί να έχει μόνο δύο σκηνοθετικές απόπειρες στο βιογραφικό της, ωστόσο, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικούς δημιουργούς του σήμερα. Το δράμα ενηλικίωσης «Lady Bird» (2017) συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στις κλασικότερες εφηβικές ταινίες, ενώ η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Κυριών» (2019), που έλαβε επίσης ενθουσιώδεις κριτικές, θεωρείται η καλύτερη διασκευή του εμβληματικού βιβλίου έως τώρα.

Τον Ιούλιο η Γκέργουιγκ «επιστρέφει» στις κινηματογραφικές αίθουσες ως σκηνοθέτρια ίσως με την πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς. Την πολύχρωμη κομεντί «Barbie», βασισμένη στις διάσημες κούκλες της Mattel, με πρωταγωνιστές την Μάργκοτ Ρόμπι στον ομώνυμο ρόλο και τον Ράιαν Γκόσλινγκ ως τον καρδιοκατακτητή Κεν.

H Γκρέτα Γκέργουιγκ από αρκετούς δεν θεωρήθηκε η «προφανής» επιλογή για να «ζωντανέψει» το σύμπαν της Barbie στη μεγάλη οθόνη: Πριν το «Lady Bird» ήταν περισσότερο γνωστή ως ηθοποιός ανεξάρτητων ταινιών, ενώ η πρώτη της φορά στη σκηνοθετική καρέκλα συνέβη το 2008 όταν και συν-σκηνοθέτησε μαζί με τον Τζο Σουάνμπεργκ την ταινία «Nights and Weekends».

«Babrie» 2023

Ήταν η συνεργασία της με τον μετέπειτα σύζυγο της Νόα Μπάουμπακ στις ταινίες «Δεν σκέφτομαι, άρα υπάρχω», «Mistress America» και «Frances Ha» που της χάρισαν μεγαλύτερη δημοσιότητα, η τελευταία, μάλιστα, και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι υψηλού επιπέδου indie ταινίες δείχνουν να βρίσκονται «μίλια μακριά» από όσα η «Barbie», μια κομεντί ενός μεγάλου κινηματογραφικού studio, υπόσχεται. Και αυτό κάνει την συ-συγγραφή του σεναρίου της από τους Γκέργουιγκ και Baumbach ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Από την άλλη μεριά, αν προσέξει κανείς τις ταινίες που η ίδια η Γκρέτα Γκέργουιγκ έχει κατονομάσει δημοσίως ως πηγή έμπνευσης και αγαπημένες -μια ευρεία γκάμα που περιλαμβάνει από παλιό Χόλυγουντ έως δημοφιλείς εφηβικές κομεντί- τα πάντα σχετικά με την «Barbie» αρχίζουν να βγάζουν νόημα.

Στη λίστα με τις αγαπημένες της ταινίες θα βρει κανείς τη «Ζαν Ντιλμάν» της Σαντάλ Ακερμάν, γνωστά κλασικά όπως το βρετανικό ρομάντζο «Σύντομη Συνάντηση» του Ντέιβιντ Λην και το μιούζικαλ «Τραγουδώντας στη Βροχή». Παράλληλα, δηλώνει φαν της «νοσταλγίας» των ’80ς με ταινίες όπως «Η Κουκλίτσα με τα Ροζ» του Χάουαρντ Ντόιτς που την ενέπνευσε στη δημιουργία «Lady Bird».

Ακολουθούν οι 12 ταινίες που η Γκρέτα Γκέργουιγκ έχει αναφέρει κατά καιρούς ως αγαπημένες της:

«Ζαν Ντιλμάν» (1975)

Το 2017, προμοτάροντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία «Καταπληκτικές γυναίκες» του Μάικ Μιλς, η Γκέργουικ μίλησε για τις αγαπημένες της ταινίες όλων των εποχών. Η πρώτη που διάλεξε ήταν η καταλυτική για το φεμινιστικό σινεμά «Ζαν Ντιλμάν» της Σαντάλ Ακερμάν, η οποία περιστρέφεται γύρω από την καθημερινή «ρουτίνα» μιας νοικοκυράς. Πέντε χρόνια αργότερα το περιοδικό Sight & Sound θα την κατονομάσει ως την καλύτερη ταινία στην ιστορία.

«Τραγουδώντας στη Βροχή» (1952)

Το μιούζικαλ των Στάνλεϊ Ντόνεν και Τζιν Κέλι εξακολουθεί να εμπνέει δεκάδες δημιουργούς δεκαετίες αφότου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η Γκέργουικ, επίσης φανατική θαυμάστρια της εμβληματικής ταινίας, την έχει κατονομάσει σε συνέντευξη της ως μια από τις πιο αγαπημένες.

«Ρίο Μπράβο» (1959)

Η αγάπη της Γκρέτα Γκέργουιγκ για το συγκεκριμένο γουέστερν του Χάουαρντ Χοκς μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εμφανής κοιτάζοντας τη φιλμογραφία της. Η ίδια σε συνέντευξη της, ωστόσο, την αποκάλεσε ως την ταινία μέσα στην οποία θα ήθελε να ζήσει, προσθέτοντας πως «πλέον δεν γίνονται τέτοιες ταινίες».

«Το Κόκκινο Ποτάμι» (1948)

Άλλο ένα γουέστερν του Χάουαρντ Χοκς βρίσκεται στη λίστα της Γκέργουιγκ. Στην ταινία ο Τζον Γουέιν πρωταγωνιστεί ως ραντζέρης που αναπτύσσει μια διαμάχη με τον θετό γιό του (Μοντγκόμερι Κλιφτ). Σε συνέντευξη της το 2012 με το «The Dissolve» η ίδια εξομολογήθηκε πόσο συναρπαστικό θεωρεί τον Γουέιν και ξεχώρισε την ερμηνεία του στο «Κόκκινο Ποτάμι» ως μια από τις καλύτερες: «Διαφέρει ως φυσική παρουσία από ταινία σε ταινία: Μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικός ή εξαιρετικά ευγενής. Μου αρέσει που παίρνει τον χρόνο του για όλα: Για να μιλήσει, να περπατήσει». 

«Τα 39 Σκαλοπάτια» (1935)

Το εμβληματικό βρετανικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ περιέγραψε η Γκέργουιγκ ως μια «από τις πιο τέλειες ταινίες που έγιναν ποτέ». Η κατασκοπική ταινία για έναν αθώο άντρα που προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι φονιάς χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική» από την Αμερικανίδα σκηνοθέτρια και ηθοποιό, για «όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες» που σε κάνουν να αναφωνείς «Ώ, όχι!».

«Σύντομη Συνάντηση» (1945)

Αυτό το κλασικό φιλμ του Ντέιβιντ Λην που ραγίζει καρδιές αφορά δύο παντρεμένους ανθρώπους οι οποίοι, παρά τα όσα αισθάνονται, εμφανίζονται πολύ πιστοί στους συζύγους τους για να αφεθούν σε μια παράνομη σχέση. Για την Γκρέτα Γκέργουιγκ πρόκειται για την πιο «ρομαντική ταινία που έγινε ποτέ».

«Βασιλιάς για μια Νύχτα» (1982)

Πολλοί είναι οι χολυγουντιανοί σκηνοθέτες που ξεχωρίζουν τον «Βασιλιά για μια Νύχτα» ως την αγαπημένη τους ταινία από τη φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε. Μετά τον Τοντ Φίλιπις και η Γκέργουικ. Με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο ως έναν παρανοϊκό κωμικό, η ταινία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το «Joker» του Φίλιπς και κατονομάστηκε από την Γκέργουικ ως μια από τις αγαπημένες της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης της για το IndieWire and Movies on Demand.

«Μια Χρονιά Ακόμα» (2010)

Για το «Μία Ακόμα Χρονιά» του Μάικ Λι που επικεντρώνεται σε έναν χρόνο από τη ζωή ενός μεσήλικου ζευγαριού, η Γκέργουιγκ δήλωσε το 2013, σε συνέντευξη της για την προώθηση της ταινίας «Frances Ha», πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το σενάριο της τελευταίας που η ίδια τότε συνυπέγραψε μαζί με τον Νόα Μπάουμπακ: «Αγαπώ αυτή την ταινία. Είναι υπέροχη. Είναι η καλύτερη. Ο τρόπος που χωρίζεται (η ταινία του Μάικ Λι) ανάλογα με τις εποχές μας έδωσε την ιδέα να οριοθετήσουμε τη δική μας ταινία ανάλογα με το που έζησε εκείνη (η ηρωίδα τους)». 

«Flirting» (1991)

Μια αυστραλέζικη ρομαντική ταινία του Τζον Ντούιγκαν για δύο περιθωριοποιημένους εφήβους σε ένα εσώκλειστο σχολείο, πιο γνωστή ως πρώιμος κινηματογραφικός ρόλος για τη Νικόλ Κίντμαν και τη Θάντι Νιούτον.  Η Γκέργουιγκ, σε συνέντευξη της στο «Slate» το 2017, δήλωσε πως η ταινία είχε μεγάλο αντίκτυπο πάνω της και την ενέπνευσε για το «Lady Bird»: «Είναι τρυφερή και πολύ καλή ταινία».

«Η Κουκλίτσα με τα Ροζ» (1986)

Άλλη μια εφηβική ταινία που ενέπνευσε τη Γκρέτα Γκέργουιγκ για τη δημιουργία του «Lady Bird» ήταν η «Κουκλίτσα με τα Ροζ», με πρωταγωνίστρια την Μόλι Ρίνγκγουολντ ως μια περιθωριοποιημένη έφηβη που αναζητά τον έρωτα καθώς πλησιάζει ο σχολικός χορός. Στην ίδια συνέντευξη στο Slate η Γκέργουιγκ εξήγησε πως η ταινία του Χάουαρντ Ντόιτς ενέπνευσε τα κοστούμια του «Lady Bird» στην αντίστοιχη σκηνή του σχολικού χορού, ενώ πρόσθεσε πως από τις ταινίες των οποίων το σενάριο έχει υπογράψει ο Τζον Χιούζ αυτή είναι η αγαπημένη της.

«Μετά τα Μεσάνυχτα» (1973)

Όταν ρωτήθηκε για το ποια θεωρεί ως καλύτερη ερωτική σκηνή σε κινηματογραφική ταινία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το περιοδικό W το 2016, η Γκέργουιγκ βρήκε την αφορμή να πλέξει το εγκώμιο για ένα στιγμιότυπο ανάμεσα στους Ντόναλντ Σάδερλαντ και Τζούλι Κρίστι στην ταινία του Νίκολας Ρέγκ «Μετά τα Μεσάνυχτα»: «Επειδή η σκηνή είναι τόσο εκτενής και μεγαλειώδης, αισθάνεσαι πως παρακολουθείς κάτι που δεν θα έπρεπε και αυτό είναι συναρπαστικό». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBarbie: Παγκόσμια έλλειψη σε ροζ χρώμα προκάλεσε η επερχόμενη ταινία της Greta Gerwig12.09.2018

«Εργαζόμενο Κορίτσι» (1988)

Το 2017, πάλι από το περιοδικό W, η Γκέργουιγκ ρωτήθηκε ποιο είναι το κινηματογραφικό crush της, απαντώντας πως πρόκειται για τη Μέλανι Γκρίφιθ στην ταινία «Εργαζόμενο Κορίτσι», την οποία και περιέγραψε ως αυθεντικά σέξι.

Πηγή: Indiewire

Περισσότερα από Cine News