MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πριν 110 χρόνια έπεσε μπροστά στο άλογο του βασιλιά και σκοτώθηκε η γυναίκα σύμβολο για τις σουφραζέτες

Σαν σήμερα, 8 Ιουνίου, η τελευταία πνοή μίας μαχητικής Βρετανίδας σουφραζέτας έγινε η αφορμή να ευαισθητοποιηθεί η συντηρητική Βρετανία των αρχών του 20ου αιώνα σε ένα από τα πιο αυτονόητα δικαιώματα. Αυτό της ψήφου στις γυναίκες.

Σουφραζέτες, Photo by Library of Congress on Unsplash
Σουφραζέτες, Photo by Library of Congress on Unsplash
Monopoli Team

“Συνεχίστε τη μάχη. Ο Θεός θα μας δώσει τη νίκη”. Αυτά ήταν τα λόγια που ήταν γραμμένα στο φέρετρο της Έμιλι Γουάιλντινγκ Ντέιβισον, μίας γυναίκας που έγινε το σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και έδωσε μία ώθηση στο να δοθούν τα τόσο αυτονόητα δικαιώματα που τους όφειλε η πατριαρχική κοινωνία των αρχών του 20ου αιώνα.

Τι έκανε όμως αυτή η γυναίκα και κατάφερε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία; Θα πρέπει να γυρίσουμε 110 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουνίου του 1913 όταν και, σαν σήμερα, με την τελευταία της πνοή έδωσε το έναυσμα για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στον αγώνα που έκαναν οι σουφραζέτες και, πέντε χρόνια μετά, να εκλεγεί στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Μεγάλη (τότε) Βρετανία η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η Κοντάνς Μαρκίεβιτς.

Αν και παραιτήθηκε λίγο αργότερα καθώς ανήκε στο Σιν Φέιν (το πολιτικό τμήμα του ΙΡΑ) η Ιστορία έγραψε την πρώτη γυναικεία εκπροσώπηση στη βρετανική Βουλή κάτι που… καθαρογράφτηκε έναν χρόνο μετά, το 1919 με τη συντηρητική Νάνσυ Άκτορ να γίνεται η πρώτη κυρία που ορκίστηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙππόλυτος: Το Εθνικό «ανοίγει» την Επίδαυρο με μια παράσταση δια χειρός Κατερίνας Ευαγγελάτου12.09.2018

Ξεφύγαμε όμως καθώς όλα αυτά θα αργούσαν ακόμη πιο πολύ να συμβούν αν η Έμιλι Ντέιβισον δεν έκανε την υπέρτατη θυσία και δεν έδινε τη ζωή της για να αποκτήσουν οι γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρες: Στον αστερισμό του Πολ Σρέιντερ12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα