MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

H Κωνσταντινούπολη μέσα από 10 σταθμούς πολιτισμού, ιστορίας και γεύσεων

Μια σύντομη απόδραση στην Κωνσταντινούπολη μάς αποκάλυψε το πιο γοητευτικό και φιλόξενο πρόσωπο της Μητρόπολης που προσφέρει απλόχερα ένα πλούσιο μωσαϊκό πολιτιστικών εμπειριών, αρχιτεκτονικών θαυμάτων και γαστρονομικών απολαύσεων.

KEIMENO: Μάρη Τιγκαράκη | 22.06.2023

Αφορμή για αυτό το 4ημερο στην Κωνσταντινούπολη, ήταν το 51ο Φεστιβάλ Μουσικής Κωνσταντινούπολης (Istanbul Music Festival). Πρόκειται για το μακροβιότερο μουσικό γεγονός της Τουρκίας που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (İKSV).

Το φετινό φεστιβάλ που, πραγματοποιήθηκε από 1-17 Ιουνίου, φιλοξένησε πάνω από 60 καλλιτέχνες, κορυφαίες ορχήστρες και σύνολα απ’ όλο τον κόσμο, σε συνολικά 25 μουσικές παραστάσεις -κάποιες από αυτές σε παγκόσμια πρεμιέρα- καλύπτοντας πολλά είδη μουσικής: από κλασική, τζαζ, τούρκικη παραδοσιακή έως πρωτότυπα κομμάτια τάνγκο.

Efruz Çakırkaya, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Istanbul Music Festival, μάς αποκάλυψε ότι είναι σε συζητήσεις με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για τη συνδιοργάνωση ενός κοινού project αφιερωμένο στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Αφιερωμένο στα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας, το φεστιβάλ απλώθηκε σε 18 διαφορετικά σημεία της πόλης, μεταμορφώνοντας σε συναυλιακούς χώρους, ιστορικά μνημεία, χώρους λατρείας και άλλα σημαντικά τοπόσημα.

Ακολουθώντας μουσικές διαδρομές του Istanbul Music Festival, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την Κωνσταντινούπολη, διατρέχοντας όλα τα σημαντικά αξιοθέατα, με ενδιάμεσες στάσεις στα πιο ξεχωριστά πολιτιστικά και γαστρονομικά spots, που μας αποκάλυψαν το σύγχρονο, νεανικό της πρόσωπο.

1. Atatürk Cultural Centre (ΑΚΜ): Η Στέγη της Μουσικής στην Πόλη

H σφαίρα με τα 15.000 κόκκινα χειροποίητα κεραμίδια στεγάζει την αίθουσα όπερας 2040 θέσεων.

Καρδιά του Istanbul Music Festival η μεγάλη αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας πάνω από 2000 θεατών, που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (Atatürk Cultural Centre), το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό κέντρο της Τουρκίας. Αρχικά χτισμένο το 1969, το ΑΚΜ άνοιξε ξανά το 2021 μετά δύο χρόνια εργασιών ανακατασκευής, με νέα δομή και σύγχρονους χώρους που στεγάζουν πολλαπλές πολιτιστικές δράσεις: βιβλιοθήκες, εκθέσεις, παραστάσεις χορού, θεάτρου κλπ.

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, φιλοξένησε διάσημους σολίστες και μεγάλα ορχηστρικά σύνολα μεταξύ των οποίων οι: Mozarteum Orchestra Salzburg, Tekfen Philharmonic, Borusan Istanbul Philharmonic, Camerata Royal Concert gebouw Orchestra, Munich Chamber Orchestra, Borusan Quartet κα. Εκεί απολαύσαμε την καναδή σταρ της όπερας Barbara Hannigan να διευθύνει την Φιλαρμονική του Borusan Istanbul– μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Τουρκίας- σε έργα Ives, και την ίδια σε ρόλο σοπράνο να ερμηνεύει κομμάτια από μιούζικαλ του Gershwin.

Barbara Hannigan και η Φιλαρμονική του Borusan Istanbul. photo: Muhenna Kahveci

2. Biz İstanbul: Η παράδοση συναντά το fine dining

Biz İstanbul

Την εμπειρία μας από το ΑΚΜ απογείωσε η επίσκεψη στο Biz İstanbul, το γκουρμέ εστιατόριο στην κορυφή του κτιριακού συγκροτήματος, που προσφέρει πανοραμική θέα στην Πόλη. Αν και η διακόσμηση του χώρου παραπέμπει σε μοδάτο bar restaurant η κουζίνα του σε «ταξιδεύει» στις γευστικές παραδόσεις της περιοχής όπου συνυπάρχουν οι αρμένικοι μεζέδες και τα κλασικά πιάτα της Τουρκίας με τις συνταγές των Σεφαραδιτών Εβραίων με μια γκουρμέ προσέγγιση!

Biz İstanbul

3. Balat: Μουσικές διαδρομές στην πολύχρωμη γειτονιά

Η «πολύχρωμη» συνοικία της Κωνσταντινούπολης ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στάσεις στη μουσική διαδρομή του φεστιβάλ. Το Μπαλάτ, με τα χαρακτηριστικά και πολύ-φωτογραφημένα ξύλινα σπίτια, βρίσκεται μέσα στα περίφημα τείχη του 5ου αιώνα και αποτελούσε παραδοσιακά την «καρδιά» των εβραϊκών και ορθόδοξων κοινοτήτων της Πόλης. Σήμερα είναι μια από τις πιο δημοφιλής περιοχές γεμάτη καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Duo Ciampa Piccotti (Gian Marco Ciampa κιθάρα και Erica Piccotti τσέλο) στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. photo: Onur Cakin

Για το Istanbul Music Festival, ιστορικοί χώροι όπως η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου (γνωστή και ως η Σιδερένια Εκκλησία), η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η Μεγάλη του Γένους Σχολή-το οποίο ακόμα λειτουργεί- άνοιξαν για το κοινό και πλημμύρησαν με μουσικές διαφόρων ειδών. Ειδικά στη δική μας ξενάγηση προστέθηκε και μια επιπλέον στάση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, κέντρο της Ορθοδοξίας από τον 6ο αιώνα, που βρίσκεται στη διπλανή συνοικία Φανάρι.

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή. Photo: Muhenna Kahveci

4. Μουσική σε… απρόσμενους χώρους!

Μετά το Μπαλάτ, «ακολουθήσαμε» τη μουσική και σε άλλα σημεία της Κωνσταντινούπολης. Επόμενη στάση ήταν το ατμοσφαιρικό Κέντρο Επισκεπτών Mevlanakapı, στα Βυζαντινά Τείχη της Πόλης, από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία και ιδανικό σκηνικό για ν’ απολαύσουμε τους δεξιοτέχνες μουσικούς του Anatolia Ensemble σε κομμάτια παραδοσιακής τουρκικής μουσικής που ηχεί τόσο οικεία στα δικά μας αυτιά.

Mevlanakapi. Photo: Salih Ustundag

Σε εντελώς διαφορετικό σκηνικό, στην κοσμοπολίτικη ταράτσα του Four Seasons Bosphorus Atik Pasha, με θέα το Βόσπορο, ολοκληρώσαμε τη μουσική μας περιπλάνηση με τους βιρτουόζους της τζαζ Omer Klein και Alexej Gerassimez να ερμηνεύουν τις πρωτότυπες συνθέσεις τους εμπνευσμένες από το αριστούργημα του Ιγκόρ Στραβίνσκι “Το πουλί της φωτιάς!

Omer Klein και Alexej Gerassimez στο Four Seasons Bosphorus Atik Pasha

5. Η εμπειρία του τούρκικου πρωινού

Γνωστό και ως “kahvaltı”, το πρωινό κατέχει ξεχωριστή θέση στην τουρκική κουλτούρα και θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Όπως μάθαμε, ειδικά τις Κυριακές αποτελεί αγαπημένη οικογενειακή συνήθεια ή αφορμή για φιλικές συγκεντρώσεις. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε στο υπέροχο Perispri, ένα ιδιαίτερο εστιατόριο που θύμιζε αντικερί στην καρδιά του Μπαλάτ. Ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι με πορσελάνινα σερβίτσια γεμάτο με φρεσκοψημένο ψωμί, διάφορα είδη τυριών, ελιές, ποικιλία από μαρμελάδες, αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, αλοιφές, κρέμες, λαχανικά και αυγά μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους. Φυσικά από το γεύμα μας δεν έλειψε το δυνατό, αρωματικό μαύρο τσάι στα χαρακτηριστικά γυάλινα ποτηράκια σε σχήμα τουλίπας.

6. Istanbul Modern: Μια κιβωτός πολιτισμού στις όχθες του Βόσπορου

Το πρόσφατα εγκαίνια του Istanbul Modern, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια εικαστική κοινότητα και φυσικά η επίσκεψη σ’ αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμά μας. Το κτίριο, που φέρει την υπογραφή του Renzo Piano, βρίσκεται στην προκυμαία Karaköy, όπου συναντώνται ο Βόσπορος και ο Κεράτιος Κόλπος.

Σχεδιασμένο σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται – το υδάτινο στοιχείο μοιάζει να είναι «δομικό» στοιχείο του κτιρίου- θυμίζει πλοίο που ταξιδεύει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ η πανοραμική θέα από το ψηλότερο σημείο του κόβει την ανάσα.

Το κτίριο των 15.500 τμ αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα και στεγάζει εκθεσιακούς χώρους αλλά και άλλους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από τη μόνιμη συλλογή του, που περιλαμβάνει κυρίως έργα τούρκων καλλιτεχνών του 20ού και 21ου αιώνα, παίρνεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για την σύγχρονη τέχνη της χώρας.

7. Περατζάδα και tapas στην προκυμαία του Γαλατά

Muutto Anatolian Tapas Bar

Το «αναγεννημένο» Istanbul Modern δεν είναι το μόνο hot spot στην προκυμαία του Γαλατά. Ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν δυναμικό κόμβο πολιτισμού, design και ψυχαγωγίας γεμάτο εστιατόρια, bar και ψαγμένες μπουτίκ τούρκων σχεδιαστών. Στη δική μας βόλτα μας περίμενε μια ακόμα γαστρονομική έκπληξη: Το Muutto ένα φοβερό tapas bar με ευφάνταστους μεζέδες της τουρκικής κουζίνας -με πολλές vegan επιλογές- και συγκλονιστικά κοκτέιλ! Ότι ακριβώς χρειαζόταν πριν ανεβούμε στον Πύργο του Γαλατά, που από το 1384, αποτελεί το πιο διάσημο παρατηρητήριο για την καλύτερη 360 εμπειρία της Πόλης.

8 -Μουσείο Sakıp Sabancı: Η υψηλή τέχνη της καλλιγραφίας

To μουσείο Sakıp Sabancı

Στο Emirgan, έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Βοσπόρου, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Sakıp Sabancı. «Κρυμμένο» μέσα σ’ ένα καταπράσινο κτήμα, το επιβλητικό αρχοντικό με τον μπαρόκ διάκοσμο που αποτελούσε το εξοχικό της οικογένειας Sabacni, φιλοξενεί σήμερα μια μεγάλη συλλογή αφιερωμένη στην ιστορία της οθωμανικής καλλιγραφίας, με σπάνια χειρόγραφα του Κορανίου, άλμπουμ, πίνακες, διατάγματα και καλλιγραφικά εργαλεία. Στους εκθεσιακούς χώρους είδαμε επίσης έργα τούρκων ζωγράφων καθώς και πίνακες ξένων καλλιτεχνών που έζησαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

9. Κρουαζιέρα στον Βόσπορο και απόβαση στο Kadıköy

Στην κορυφή της λίστας με τα «μη χάσετε» κάθε ταξιδιωτικού οδηγού για την Πόλη, η περιήγηση με τουριστικό σκάφος, παραμένει ο καλύτερος και ο πιο σύντομος τρόπος για να δεις –τουλάχιστον απ’ έξω- τα διάσημα ιστορικά της κτίρια: Την Αγιά Σοφιά, το χαρακτηριστικό Μπλε Τζαμί, το παλάτι Τοπκαπί, τον πύργο του Γαλατά, το παλάτι Beylerbeyi, το φρούριο Rumeli, το παλάτι Dolmabahçe, καθώς και τα εκατοντάδες αρχοντικά της οθωμανικής εποχής, γνωστά και ως “yalı” που είναι κτισμένα κατά μήκος των όχθων του Βοσπόρου.

Η δική μας υδάτινη διαδρομή ξεκίνησε από το Emirgan και ολοκληρώθηκε στην παραθαλάσσια συνοικία Kadıköy, στην ασιατική πλευρά της Πόλης, μια πολύβουη γειτονιά που αποπνέει νεανική ενέργεια και αρτιστικ ατμόσφαιρα με αμέτρητα καφέ, μπαρ και μαγαζάκια με τουριστικά είδη. Απαραίτητη γαστρονομική στάση στην περιοχή, το εστιατόριο Çiya για τα διάσημα -και τόσο οικεία για εμάς- πιάτα της τουρκικής κουζίνας: μεζέδες, κεμπάπ, ντολμάδες, χούμους και φυσικά μπακλαβά!

10. Τουριστική στάση στα “must-see” ιστορικά μνημεία

Η πιο ηλιόλουστη μέρα του 4ημέρου ήταν αφιερωμένη στα πιο δημοφιλή ιστορικά αξιοθέατα της Πόλης, που όσες φορές και αν τα έχεις επισκεφτεί, πάντα θέλεις να επιστρέφεις: Αγιά Σοφιά, Μπλε Τζαμί, Βασιλική Κιστέρνα, Ιπποδρόμιο, Αρχαιολογικό Μουσείο και Μεγάλο Παζάρι χώρεσαν όλα σε λίγες ώρες, χάρη στην «προνομιακή» θέση μας ως καλεσμένοι του İKSV που μας επέτρεπε να παρακάμπτουμε την αναμονή στις ατέλειωτες ουρές των τουριστών.

Aρχαιολογικό Μουσείο

Βασιλική Κιστέρνα

Αγια Σοφιά

Στα highlights αυτής της διαδρομής η στάση στο εστιατόριο Sarnıç, μια ιδιαίτερη εμπειρία fine dining που στεγάζεται σε μια δεξαμενή (κιστέρνα) 1500 ετών!

Το εστιατόριο Sarnıç στεγάζεται σε μια δεξαμενή 1500 ετών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα του Istanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV) για την οργάνωση και ζεστή φιλοξενία καθώς και την ξεναγό μας Elif Malkoç Kamar για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας έδωσε για την Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερα από Ιστορίες