Εικόνες του άλλου μας εαυτού: Η ζωή στην πόλη μέσα από τα μάτια των ανθρώπων της “Σχεδίας” στο Τελλόγλειο
Νέα έκθεση με τίτλο “Εικόνες του άλλου μας εαυτού” που αφορά τη ζωή στην πόλη μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του περιοδικού δρόμου «σχεδία» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης.
Νέα έκθεση με τίτλο “Εικόνες του άλλου μας εαυτού” που αφορά τη ζωή στην πόλη μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του περιοδικού δρόμου «σχεδία» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης.
Τον Οκτώβριο του 2013, δέκα διανομείς του περιοδικού δρόμου «σχεδία» πήραν στα χέρια τους από μια φωτογραφική μηχανή και με την καθοδήγηση του γνωστού φωτογράφου Νίκου Πηλού, ο οποίος τους βοήθησε να δουν πέρα από τον φωτογραφικό φακό, περιπλανήθηκαν στην πόλη της Αθήνας αποτυπώνοντας τη ζωή σε αυτή. Κατέγραψαν αυτά που τους γοητεύουν, τους θλίβουν, τους κάνουν να χαμογελούν, να θυμώνουν, να ελπίζουν, αυτά που τους κινούν το ενδιαφέρον, παρουσιάζοντάς μας την πόλη μέσα από τη δική τους, μοναδική οπτική.
Δέκα χρόνια μετά, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους της «σχεδίας», παρουσιάζονται από την Τρίτη 20 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες.
Το υλικό που δημιουργήθηκε συνθέτει μια μοναδική κοινωνική καταγραφή: για την Ελλάδα της κρίσης, για εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά, για τον άνθρωπο που δεν το βάζει κάτω, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει, να ονειρεύεται, να αγωνίζεται. Από αυτό το υλικό, ο Νίκος Πηλός επέλεξε και συνδύασε τα έργα από οκτώ ανθρώπους της «σχεδίας» που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε έκθεση την άνοιξη του 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Στα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες και η ζωή όλων έχει αλλάξει πολύ και απρόβλεπτα. Αυτό που δεν έχει αλλάξει, όμως, είναι η δύσκολη πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που βιώνουν οικονομικές και κοινωνικές αντιξοότητες. Η έκθεση αυτή παραμένει επίκαιρη, όσο και αποτύπωμα της εποχής που πρωτοπαρουσιάστηκε και η οποία στιγμάτισε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Φωτογράφοι: Λευτέρης Ελευθεράκης, Μπέσσυ Ζαχάρη, Γιάννης Κώτσος, Χρήστος Μπακογιάννης, Αλέξανδρος Νάνος, Ματίνα Πασχάλη, Ιουλία Συμεωνίδου, Γιάννης Φωκάς.