Code of Dialog: Μια ομαδική έκθεση για τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία στην Chili Art Gallery
Ουκρανοί καλλιτέχνες μετατρέπουν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου σε εικαστική δύναμη και ανθεκτικότητα παρουσιάζοντας, στην Chili Art Gallery, την έκθεση σύγχρονης ουκρανικής τέχνης «Code of Dialog».
Η έκθεση της σύγχρονης ουκρανικής τέχνης με τίτλο «Code of Dialog» θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί «Chili Art Gallery» από την 27η Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Παρά τον πόλεμο οι Ουκρανοί καλλιτέχνες επιδεικνύουν εξαιρετική ανθεκτικότητα, μετατρέποντας κυριολεκτικά τη σκληρή πραγματικότητα σε δύναμη της τέχνης.
«Code of Dialog»: Λίγα λόγια για την έκθεσηΟ διοργανωτής της έκθεσης, πολιτιστικό κέντρο «ArtLine», στοχεύει να επιδείξει το πλούσιο μωσαϊκό των στιλ, τη ζωντάνια και τη ζωοδόχο ενέργεια, που πηγάζει από τη σύγχρονη ουκρανική τέχνη, η οποία είναι πάντα ανοιχτή σε έναν πολιτισμικό διάλογο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, χάρη στην οποία δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος, όπου διασταυρώνονται διαφορετικές στιλιστικές κατευθύνσεις, θα δει το φως της δημοσιότητας η σύγχρονη ουκρανική ζωγραφική και οι γραφικές τέχνες. Επίσης, στην έκθεση λαμβάνει μέρος ο οίκος «Oksana Brenzovych» με τα καταπληκτικά φουλάρια του, που αντικατοπτρίζουν τις ουκρανικές παραδοσιακές πτυχές καθώς και ο οίκος κοσμημάτων «OLAFA», τα έργα του οποίου μας ταξιδεύουν στην αρχαία παράδοση της επεξεργασίας του σμάλτου από την εποχή των Ρως του Κιέβου.
Η έκθεση «Code of Dialog» είναι ένα είδος συλλογικού «πορτρέτου» σε μικρογραφία των σημερινών μεταμορφώσεων της πραγματικότητας και της συνείδησης, μια όψη των μετασχηματισμών της σύγχρονης κοινωνίας, η ζωή της οποίας τα τελευταία χρόνια της είναι γεμάτη από έντονα γεγονότα.
Ως προς την οργάνωση και το περιεχόμενο η έκθεση αντικατοπτρίζει το σύμπλεγμα των απρόβλεπτων συνθηκών, τις αναταράξεις, που κατέκλυσαν τον σύγχρονο κόσμο, καταδεικνύει τη διασταύρωση πολύπλοκων, μερικές φορές δυσνόητων πτυχών της πραγματικότητας, εκείνης της ειρήνης και του πολέμου, του «πριν» και του «τώρα». Όμως η καλλιτεχνική ικανότητα μας δίνει την ευκαιρία να προβλέψουμε το μέλλον, την αόρατη μέχρι στιγμής πραγματικότητα της εποχής του «μετά» τον πόλεμο.
Έτσι, στο πλαίσιο της έκθεσης, οι καλλιτέχνες χτίζουν έναν διάλογο ανάμεσα στην πραγματικότητα της ειρήνης και του πολέμου, μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πατρίδας και της «κοιτίδας του πολιτισμού» της Ελλάδας, ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.
«Στην έκθεση, παρόλο που εκφράζονται διαφορετικά στιλ και περιεχόμενα, είναι έντονα αισθητή η ζωντάνια της σύγχρονης ουκρανικής τέχνης. Αυτή η δύναμη και η πίστη ενσωματώνονται στα φωτεινά χρώματα. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, ο ουκρανικός πολιτισμός είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο με όλον τον κόσμο, εκδηλώνοντας απαράμιλλο πνεύμα και δίψα για ζωή…», υπογραμμίζει η επιμελήτρια της έκθεσης, Marianna Abramova.
Επιμέλεια: Marianna Abramova (Ουκρανία), μέλος της Εθνικής Ένωσης Ζωγράφων της Ουκρανίας και της Ένωσης Οπτικών Τεχνών της Κεντρικής Ελλάδος (VAACG), διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου «ArtLine».