MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
23
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μίλαν Κούντερα: Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός συγγραφέας

Ο γεννημένος στην Τσεχία συγγραφέας, που έμεινε στην ιστορία για σπουδαία μυθιστορήματα όπως «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» και «Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης», πέθανε σε ηλικία 94 ετών, σύμφωνα με την τσέχικη τηλεόραση.

Μίλαν Κούντερα: Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός συγγραφέας
Monopoli Team

Ο συγγραφέας Μίλαν Κούντερα έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου, σε ηλικία 94 ετών, ανέφερε η τσεχική τηλεόραση σύμφωνα με το Reuters. Μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, δραματουργός, δοκιμιογράφος και ποιητής, ο Κούντερα προκάλεσε αίσθηση στον χώρο της λογοτεχνίας με σπουδαία έργα όπως η «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι», «Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης» και το «Αστείο».

Ο βραβευμένος συγγραφέας ήταν γνωστός για έργα που συνδυάζουν την ερωτική κομεντί με την πολιτική κριτική και τον φιλοσοφικό στοχασμό. Σε αυτά κατάφερνε να εμβαθύνει στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα πιστεύω του ατόμου, καθώς και σε ζητήματα γύρω από το σεξ και τις σχέσεις.

Ο Μίλαν Κούντερα γεννήθηκε στο Brno της Τσεχίας, 1η Απριλίου 1929. Στα νεανικά του χρόνια σπούδασε μουσική, ωστόσο σταδιακά έστρεψε το ενδιαφέρον του στο γράψιμο και ξεκίνησε να διδάσκει λογοτεχνία στην Ακαδημία Μουσικής και Δραματικών Τεχνών της Πράγας. Τη δεκαετία του 1950 θα κυκλοφορήσει πολυάριθμες ποιητικές συλλογές και συλλογές διηγημάτων, ενώ θα γράψει και ένα επιτυχημένο μονόπρακτο, τους «Κλειδοκράτορες», το οποίο θα παρουσιαστεί το 1962 από το Εθνικό Θέατρο της Πράγας με μεγάλη επιτυχία. Αργότερα θα το αποκηρύξει.

Το 1967 θα ακολουθήσει το μυθιστορηματικό ντεμπούτο του και ένα από τα σημαντικότερα έργα του, «Το Αστείο», μια κωμική και ειρωνική ματιά στην ιδιωτική ζωή των Τσέχων στα χρόνια του Σταλινισμού, το οποίο θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θα του χαρίσει διεθνή αναγνώριση. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις τσέχικες αρχές -ήδη από το 1950 είχε εκδιωχθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα για “αντικομμουνιστική δράση”- εντάθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το 1975 θα καταφύγει στη Γαλλία, ενώ το 1979 θα του αφαιρεθεί η τσεχική υπηκοότητα.

Η εξορία στη Γαλλία

Στη Γαλλία θα εκδοθούν σπουδαία μυθιστορήματα όπως το «Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης» (1989) και το αριστούργημα του, «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» (1984), για ένα ερωτικό τρίγωνο με φόντο τα γεγονότα της «Άνοιξης της Πράγας» που τον κατέστησε λογοτεχνικό σταρ παγκοσμίως. Τα έργα του θα απαγορευθούν στην πατρίδα του έως το 1989. Το τελευταίο μυθιστόρημα που θα γράψει στη μητρική του γλώσσα είναι η «Αθανασία» (1988).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤέσσερα εμβληματικά έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου συστήνονται ξανά μέσα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός12.09.2018

Έπειτα αρχίζει να γράφει στα Γαλλικά με έργα όπως «Η Βραδύτητα» (1994), η «Ταυτότητα» (1997), η «Άγνοια» (2000) και «Η Γιορτή της Ασημαντότητας» (2013). Άλλα σημαντικά βιβλία του που αποκαλύπτουν το εύρος της γραφής του: «Η Ζωή είναι Αλλού» (1969), «Το Βαλς του Αποχαιρετισμού» (1976), «Η Τέχνη του Μυθιστορήματος» (1986), «Οι προδομένες διαθήκες» (1993) κ.α.

Μετά από 40 χρόνια στην εξορία η Τσεχική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την υπηκοότητα του το 2019.

Περισσότερα από Βιβλία