Διαδρομές Μνήμης: Έκθεση του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη Αριστείδη Πατσόγλου στην γκαλερί «Thalatta.Art»
Τον τρόπο που η προσωπική και η συλλογική μας ιστορία επηρεάζουν την ταυτότητά μας και την κατανόηση του κόσμου γύρω μας μάς καλεί να εξερευνήσουμε ο γλύπτης, χαράκτης και ζωγράφος, Αριστείδης Πατσόγλου, μέσα από την ατομική του έκθεση «Διαδρομές Μνήμης», στην γκαλερί «Thalatta.Art».
Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης διεθνώς παρουσιάζει η γκαλερί «Thalatta.Art». Η ατομική έκθεση «Διαδρομές Μνήμης» του πολυβραβευμένου γλύπτη, χαράκτη και ζωγράφου, Αριστείδη Πατσόγλου θα φιλοξενείται έως τις 31 Ιουλίου στο χώρο της γκαλερί, Χρήστου Λαδά 5-7, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά το έργο του σημαντικότερου εν ζωή Έλληνα καλλιτέχνη της εποχής μας.
Η γκαλερί «Thalatta.Art» είναι ένας νέος εικαστικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας, που επιδιώκει να προωθεί τόσο έργα Ελλήνων εικαστικών διεθνούς παρουσίας και διαρκών ανησυχιών, όπως του Αριστείδη Πατσόγλου, όσο και Ελλήνων και μη-Ελλήνων νέων καλλιτεχνών, εγκαταστημένων στην σύγχρονη Αθήνα και εμπνεόμενων από τους κοινωνικούς της παλμούς και την αναβράζουσα αστική κοινωνική πραγματικότητά της. Την πραγματικότητα, όπου η αισθητική του Κλεινού Άστεως αναδιατάσσεται, μέσα από την ανήσυχη αισθητική του παρόντος του.
«Διαδρομές Μνήμης»: Λίγα λόγια για την έκθεσηΣτην έκθεση την οποία διοργανώνει η Imagine Visual Arts, ο Αριστείδης Πατσόγλου μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τον τρόπο που η προσωπική και η συλλογική μας ιστορία επηρεάζουν την ταυτότητά μας και την κατανόηση του κόσμου γύρω μας. Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Ελένη Γατσά, στο εισαγωγικό της κείμενο για τον κατάλογο της έκθεσης:
«Ο Πατσόγλου εμπνέεται από την ιστορία, την κοινωνία και τα γεγονότα του περιβάλλοντός του, μετασχηματίζοντας αυτές τις επιρροές σε προσωπικές μυθολογίες που αφήνουν χώρο για ποικίλες ερμηνείες. Οι γλυπτικές του δημιουργίες προσφέρουν μια αινιγματική και συμβολική απεικόνιση της ανθρώπινης ύπαρξης, αναδεικνύοντας θέματα όπως η ταυτότητα, η θηλυκότητα, οι εσωτερικοί διάλογοι και η σχέση ανάμεσα στον ατομικό και τον κοινωνικό εαυτό. Με την επιλογή των στοιχείων από την αρχαία ελληνική τέχνη, αποδίδει στα έργα του μια διάσταση διαχρονικότητας και παράδοσης, ενώ οι σύγχρονες τάσεις προσδίδουν μια σύγχρονη αισθητική και συναίσθημα. Συνολικά, δημιουργεί έναν διάλογο ανάμεσα στην αρχαιότητα και το σήμερα, αναδεικνύοντας τη συνέχεια μέσα από την τέχνη του».
Στο περιθώριο της έκθεσης, την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 19:30, η επιμελήτρια της έκθεσης καθώς και ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα είναι παρόντες σε μια μοναδική ξενάγηση, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να τον γνωρίσουν προσωπικά, να ακούσουν ιστορίες και προσωπικά βιώματα της σημαντικής διαδρομής του και να θαυμάσουν ορισμένα από τα ορόσημα της τέχνης του.
Λίγα λόγια για τον Αριστείδη ΠατσόγλουΓεννήθηκε το 1941 στη Λέσβο και παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου με δάσκαλο τον Θανάση Απάρτη, τον Μικρασιάτη Έλληνα γλύπτη, από τους σημαντικούς εκπροσώπους της μοντέρνας γλυπτικής στην Ελλάδα. Από το 1965 έως το 1969 σπούδασε γλυπτική με δάσκαλο τον Γ. Παππά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
1970 τον βρήκε να ζει στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική, με δασκάλους τους César και R. Collamarini και στη χαρακτική, με δάσκαλο τον J. Lagrange. Ενώ ζούσε στο Παρίσι ίδρυσε την ομάδα «Logos» μαζί με 50 διεθνείς καλλιτέχνες Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Μέσα σ’ αυτή την ομάδα ήταν Γάλλοι καλλιτέχνες και ξένοι που ζούσαν στο Παρίσι. Από τους Γάλλους εικαστικούς ήταν ο Αντρέ Μασόν, ο Σεζάρ, ο Κολομαρίνι. Από τους Έλληνες ήταν ο Τσαρούχης, ο Πιερράκος, ο Ανδρέου, κι από τους λογοτέχνες ήταν ο Αξελός, ο Άναλης κ.ά. Διαβάζονταν ποιήματα, γίνονταν ομιλίες διάφορες, και πάνω στην πολιτική, αλλά το ζητούμενο ήταν καθαρά πολιτιστικό…».
Η νοσταλγία για τη γενέθλια γη του τον έφερε να ζει πια μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στον αριθμό των ατομικών του εκθέσεων – οι οποίες ξεπερνούν τις 70– και έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βέλγιο, η Ελβετία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Σουηδία.
Έργα του βρίσκονται σε κορυφαία μουσεία και συλλογές, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κεμπέκ στον Καναδά, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καναδά και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τυνησίας. Έργα του βρίσκονται τέλος στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος» στην Αθήνα, στο Gare de l’Est στο Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.