7ο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Δυναμική καλοκαιρινή έκδοση με συναυλίες και πρωτότυπες μουσικές παραστάσεις
Με νέες παραγωγές, κλασική μουσική, ποίηση, ρεμπέτικο αλλά και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη επιστρέφει δυναμικά η καλοκαιρινή έκδοση του 7ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου.
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το προαύλιο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Μεστά, η παραλία Καρφάς, τα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο, το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το Κτήμα Σπύρου Στεφάνου στον Κάμπο, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής” και ο αύλειος χώρος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Συκούση είναι τα τοπόσημα του νησιού που θα φιλοξενήσουν φέτος τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, 1-13 Αυγούστου 2023.
Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε πριν από έξι χρόνια με σκοπό την ανάδειξη των φυσικών τοπίων και της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς της Χίου, μέσα από συναυλίες και μουσικές παραστάσεις, ενώ φέτος ταξιδεύει ξανά στις Οινούσσες για μία συναυλία.
Το πλούσιο πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού περιλαμβάνει την πρωτότυπη παραγωγή μουσικής αφήγησης «Λουκῆς Λάρας», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Δημήτριου Βικέλα, την συμμετοχική δράση παραστατικής ανάγνωσης, ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ) που έχει ως σημείο αναφοράς ένα ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, και συναυλίες μιας ευρείας γκάμας ρεπερτορίου, από κλασική και σύγχρονη μουσική με διεθνούς φήμης σολίστ, μέχρι τζαζ, μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων αλλά και ρεμπέτικο. Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει η συναυλία που θα δώσουν για πρώτη φορά οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ετήσιο εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, ενώ η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και μια «πολύτιμη μοιρασιά ψυχής»
Αύλειος χώρος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, Μεστά
Συναυλία κλασικής μουσικής για βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο. Οι συναυλίες μουσικής δωματίου με διακεκριμένους σολίστ από όλον τον κόσμο που ανοίγουν κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, αποτελούν πλέον μια αγαπημένη παράδοση του φεστιβάλ, την οποία το κοινό ακολουθεί πιστά. Αυτή τη φορά, η βιολονίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Όλγα Holdorff Μυριαγκού υποδέχεται δύο πολύπλευρους μουσικούς: την πολωνικής καταγωγής βιολονίστα Maria Jadziewicz και τον αυστραλιανής καταγωγής βιολοντσελίστα Martin Smith. Μαζί θα ερμηνεύσουν διάσημα έργα των Françaix, Eisler και το θρυλικό έργο του Bach, “Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ”.
Συντελεστές:
Όλγα Holdorff Μυριαγκού: Βιολί
Maria Jadziewicz: Βιόλα
Martin Smith: Βιολοντσέλο
Μουσείο Μαστίχας Χίου
Tο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή, με τίτλο «Λουκῆς Λάρας» βασισμένη στο ομότιτλο λογοτεχνικό έργο του Δημήτριου Βικέλα. Το κείμενο, που μεταφέρεται για πρώτη φορά επί σκηνής με τη μορφή μουσικής αφήγησης για φωνή και βιολοντσέλο, ακολουθεί τη διαδρομή μιας «αντιηρωικής» μορφής των χρόνων του αγώνα, που βιώνει την τραγωδία της Σφαγής της Χίου, απέχοντας όμως κατά πολύ από την ατμόσφαιρα των πατριωτικών εξάρσεων και των ηρωικών υμνολογιών της εποχής του.
Τη σύλληψη και σύνθεση υπογράφει ο Λευτέρης Βενιάδης, ο οποίος σημειώνει: «Μεγαλωμένος στη Χίο, αισθάνομαι το βάθος και το περιεχόμενο του γραπτού αυτού λόγου και αντιλαμβάνομαι ότι το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής τέμνεται με κάποιον τρόπο με τη σημερινή πραγματικότητα».
Συντελεστές:
Λευτέρης Βενιάδης: Μουσική σύνθεση, σύλληψη, σκηνοθετική επιμέλεια
Δημήτρης Χαλιώτης: Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθετική επιμέλεια
Σάκης Μπιρμπίλης: Φωτισμοί, εικαστική επιμέλεια
Κώστας Μπερικόπουλος: Ηθοποιός
Nίκος Ζιάζιαρης: Τενόρος
Αλέξανδρος Μποτίνης: Βιολοντσέλο
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης: Ηχοληψία
Αιμιλία Καραντζούλη: Βοηθός
- Παρασκευή 4 Αυγούστου, ώρα 21:00 | Αμφιθέατρο Οινουσσών, Οινούσσες
- Σάββατο 5 Αυγούστου, ώρα 21:00 | Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος Χίου
Μια πραγματικά μοναδική συναυλία με έργα που ερμηνεύονται σπάνια θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, χάρη στο EnsembLesAlpes, το οποίο ιδρύθηκε το 2020 και αποτελείται από διεθνούς φήμης σολίστ, που έχουν βάση τους την Ελβετία και θέλουν να κάνουν γνωστά στο ευρύ κοινό ανεξερεύνητα και εν μέρει ξεχασμένα αριστουργήματα Ελβετών συνθετών από την κλασική, ρομαντική και σύγχρονη περίοδο. Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Ernest Bloch και Thüring Bräm, που οριοθετούν με λυρισμό εικόνες από πανοραμικά τοπία των Άλπεων.
Συντελεστές:
Matthias Bruns: Βιολί
Ola Sendecki: Βιολί
Agnes Mauri: Βιόλα
Samuel Justitz: Βιολοντσέλο
Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο της Χίου
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με τον οργανισμό ΔΗΩ, που συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανοίγοντας έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ εικαστικών τεχνών και μουσικής, οργανώνεται φέτος μια συναυλία με τραγούδια από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μια μουσική γιορτή, ένα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου, με τους συμμετέχοντες στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρόσφυγες του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, σε διδασκαλία της Ανδριάννας Νεαμονίτη. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε συνεργασία με το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το ρεπερτόριο της συναυλίας θα βασιστεί στη θεματολογία της εικαστικής έκθεσης «Το Παρελθόν Είναι Μια Ξένη Χώρα».
Συντελεστές:
Ανδριάννα Νεαμονίτη: Διδασκαλία
Συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Πρόσφυγες του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου
Αύλειος χώρος Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Συκούση
Με πρωτοβουλία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου και κατόπιν πρόσκλησης της Κρατικής και Καθεδρικής Χορωδίας του Βερολίνου, το Μουσικό Σχολείο Χίου επισκέφθηκε τον περασμένο Μάρτιο το Βερολίνο, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων μια συναυλία-αφιέρωμα στο ρεμπέτικο στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου (UdK). Η επιλογή του ρεπερτορίου δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς με τον τρόπο αυτό οι μαθητές υπογράμμισαν το γεγονός ότι η Χίος, ήταν μία από τις πρώτες πόλεις υποδοχής των Σμυρνιών προσφύγων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και ως ένα χωνευτήρι μελωδιών μεταξύ ανατολής και δύσης φιλοξένησε αυτοδίδακτους μουσικούς της εποχής, που με τη σειρά τους σημάδεψαν τον σύγχρονο ελληνικό μουσικό ήχο. Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Μουσικού Σχολείου Χίου με το φεστιβάλ, από τον πρώτο κιόλας χρόνο διεξαγωγής του, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τη συναυλία-αφιέρωμα στο ρεμπέτικο μαζί με μια διάλεξη-προσέγγιση της ιστορικής και κοινωνιολογικής διάστασης αυτού του μουσικού είδους.
Συντελεστές:
Ορχηστρικό και Χορωδιακό σύνολο των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου
Φαίδρα Γιαννέλου, Μιχάλης Πιλαβάς: Διδασκαλία
Μιχάλης Πιλαβάς: Ιστορική έρευνα, Επιμέλεια κειμένων
Αύλειος χώρος Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής»
Με αφορμή τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη “Κοραής” θα παρουσιάσουν στον αύλειο χώρο της μια παραστατική ανάγνωση που βασίζεται στο βιβλίο του Μιχάλη Pichler Μυριαγκού, ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ), που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Άγρα. Με βασικό σημείο αναφοράς το ποίημα “Η Πόλις” του Κ. Π. Καβάφη, ο Ελληνοαυστριακός δημιουργός έγραψε το λογοτεχνικό έργο ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ) κατασκευάζοντας και παραθέτοντας 44 παραλλαγές του ποιήματος του Καβάφη, οι οποίες ενθαρρύνουν πολλαπλές συγκριτικές αναγνώσεις.
Τα ποιήματα διχοτομούνται, διπλασιάζονται, καθρεφτίζονται, αντιστρέφονται, περιστρέφονται και οι αφηγήσεις έρχονται να λειτουργήσουν με παρόμοιους τρόπους για τον θεατή. Το σύνολο της παράστασης παράγει μια αλυσίδα μετασχηματισμών, στην οποία κάθε έννοια που πραγματεύεται το έργο του Pichler Μυριαγκού μεταμορφώνει και μεταμορφώνεται. Το έργο θα αποτυπωθεί μουσικά και σκηνικά από την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα της Χίου υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Θάνου Παπαδόγιαννη και του συνθέτη Παύλου Κατσιβέλη.
Η παράσταση θα σημάνει τα εγκαίνια της έκθεσης ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ) και την έναρξη της πρωτοβουλίας “Ανοιχτό Ράφι για τις Εκδόσεις ως Έργα Τέχνης”, σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη “Κοραής”.
Συντελεστές:
Michael Pichler: Συγγραφέας
Θάνος Παπαδόγιαννης: Σκηνοθεσία
Παύλος Κατσιβέλης: Μουσική σύνθεση
Παραλία Καρφάς
Το Balkan Spirit Ensemble είναι ένα πενταμελές μουσικό σχήμα που προέκυψε μετά από μακρά και δυναμική συνεργασία μεταξύ μουσικών που έχουν αφιερώσει την καλλιτεχνική τους πορεία στη σύζευξη του τζαζ αυτοσχεδιασμού με την παραδοσιακή μουσική. Ειδικά για τη συναυλία τους στη Χίο, έχουν προσκαλέσει έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς της Βουλγαρίας, τον σολίστ του καβάλ, Nedyalko Nedyalkov. Με πολυετή παρουσία τόσο στον χώρο της παραδοσιακής βαλκανικής μουσικής όσο και στη σύγχρονη μουσική, ο Nedyalkov έχει αναπτύξει ένα προσωπικό στιλ παιξίματος και σύνθεσης που τον κατατάσσει ανάμεσα στους πιο καταξιωμένους μουσικούς της γενιάς του. Το εκρηκτικό ρεπερτόριο που θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, συνδυάζει τις μελωδίες και τους ρυθμούς της βουλγαρικής, ελληνικής, ρουμανικής, και σερβικής παράδοσης, δημιουργώντας μια νέα μουσική γλώσσα που θα παρασύρει τους ακροατές με τη ζεστασιά και τη ζωντάνια, την αρμονία και το ηχόχρωμά της.
Συντελεστές:
Vladimir Karparov: Καλλιτεχνική διεύθυνση, διασκευές, σαξόφωνο
Katya Tasheva: Φωνή
Daniel Stawinski: Πιάνο
Igor Spallati: Κοντραμπάσο
Δημήτρης Χρηστίδης: Ντραμς
Nedyalko Nedyalkov: Καβάλ
Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά
Συντελεστές:
Σταύρος Λάντσιας: Πλήκτρα
Μιλτιάδης Παπαστάμου: Ηλεκτρικό βιολί
Γιώτης Κιουρτσόγλου: Ηλεκτρικό μπάσο
Μιχάλης Καπηλίδης: Τύμπανα
Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ηλεκτρική κιθάρα, φωνή
Βαγγέλης Λάππας – Βασίλης Δρούγκας: Ηχοληψία
Μαρία Βενετάκη: Σχεδιασμός φωτισμών
Παραγωγή: Roll Out Vision Services
Επιμέλεια παραγωγής: Αθύρ
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν η Όλγα Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Allianz, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με δωρεά του The John S Fafalios Foundation, με την υποστήριξη του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου και του Δήμου Χίου, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, του Συμβουλίου Τεχνών Ελβετίας Pro Helvetia, της Cass Technava και με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Ensemble Les Alpes – Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος Χίου: €10 γενική είσοδος, €8 μειωμένο
Αλκίνοος Ιωαννίδης – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, περιοχή Καστρομηνά: €17 προπώληση, €15 προπώληση μειωμένο*, €20 ταμείο (γενική είσοδος).
*Το μειωμένο εισιτήριο αφορά: ανέργους, μαθητές, φοιτητές, άνω των 65, καλλιτεχνικές ατέλειες, ΑμεΑ, και ισχύει μόνο στην προπώληση.
Η προπώληση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας εισιτηρίων ticketservices.gr ή από το κατάστημα Πυξίδα στη Χίο.
- Ticket Services: Τηλεφωνικά: 210 7234567 και online: https://www.ticketservices.gr/event/chios-music-festival/
- Κατάστημα Πυξίδα, Απλωταριάς 34, Χίος. τηλ. 22710 26666
Σε όλες τις υπόλοιπες παραστάσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για την εκδήλωση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη: Τηλ.: +30 22710 72212 καθημερινά 10:00 – 18:00, εκτός Τρίτης.