Η UNESCO έκανε γνωστό ότι θα συστήσει να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο των πολιτιστικά σημαντικών τοποθεσιών που κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Ο πολιτιστικός οργανισμός αναφέρει ότι η ιστορική ιταλική πόλη αντιμετωπίζει κινδύνους σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, του μαζικού τουρισμού και της αστικής ανάπτυξης.
Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όργανο του οργανισμού του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά στην εφαρμογή μέτρων προστασίας στην πόλη.
Το 2021, η UNESCO πίεσε τους Ιταλούς νομοθέτες να περιγράψουν λεπτομερώς τις περαιτέρω προσπάθειες που θα έπρεπε να κάνουν για τη διατήρηση της πόλης. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Dario Franceschini, είχε δηλώσει ότι η έμφαση στη βιωσιμότητα της Βενετίας “πρέπει να παραμείνει υψηλή”.
Επιστήμονες και υποστηρικτές που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή έχουν παρακολουθήσει στενά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις εύθραυστες υποδομές του ιταλικού νησιού.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η UNESCO δεν έχει σταματήσει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το 2019, προειδοποίησε τις αρχές για τα προβλήματα που προκαλούσαν με τα κρουαζιερόπλοια που διέρχονταν από το δημοφιλές λιμάνι και απειλούν τη σταθερότητα των υποβρύχιων υποδομών της.
Έτσι, με καθυστέρηση δύο χρόνων, τον Αύγουστο του 2021, η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο μεγάλων εμπορικών σκαφών στα κανάλια San Marco και Giudecca του νησιού, ως απάντηση στις προειδοποιήσεις του οργανισμού.
Φυσικά, τα κρουαζιερόπλοια δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή για την διάσημη πόλη. Ο οργανισμός εκδίδει εδώ και χρόνια δηλώσεις σχετικά με τον κίνδυνο που αποτελεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας στη Βενετία, αλλά και σε άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που “διαφωνούν” με τις προειδοποιήσεις της UNESCO, συμπεριλαμβανομένων Ιταλών αξιωματούχων του υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης, που αναφέρουν ότι ο τουρισμός παραμένει σημαντικός οικονομικός μοχλός για την πόλη.
Προς το παρόν συνιστώμενος χαρακτηρισμός της Βενετίας ως “πόλη που βρίσκεται σε κίνδυνο”, ο οποίος έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις προσπάθειες διατήρησης των πολιτιστικών χώρων που κινδυνεύουν, δεν είναι ακόμη οριστικός.
Η ψηφοφορία σχετικά με την εισαγωγή της Βενετίας στον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, όταν οι 21 οργανισμοί-μέλη του οργανισμού συναντηθούν σε επικείμενη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Ο οργανισμός δήλωσε ότι η συντήρηση των προστατευτικών θαλάσσιων τειχών που εφαρμόστηκαν από τους Ιταλούς αξιωματούχους μετά τις προειδοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστεί. Οι αξιωματούχοι της UNESCO στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας που εποπτεύει τον πολιτισμό δεν συνεργάστηκε με τις προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία σε μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημίας στο οικοσύστημα της Βενετίας.
Πηγή: Artnews