Πριν από 81 χρόνια, το «ντέρμπι του θανάτου» που ενέπνευσε τη χολιγουντιανή «μεγάλη απόδραση των 11»
Πριν από 81 χρόνια, Ουκρανοί κρατούμενοι των Ναζί έπρεπε να επιλέξουν αν θα χάσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή θα κερδίσουν και θα εκτελεστούν. Επέλεξαν το δεύτερο.
Σε μια τραγική συγκυρία, σήμερα συμπληρώνονται 81 χρόνια, από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως το «ντέρμπι του θανάτου». Αντίπαλοι ήταν Ουκρανοί ποδοσφαιριστές που ήταν κρατούμενοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και μια ομάδα επίλεκτων Ναζί. Οι πρώτοι έπρεπε να χάσουν για να ζήσουν. Αλλά προτίμησαν να πεθάνουν. Και κέρδισαν. Σήμερα 81 χρόνια αργότερα η Ελλάδα είναι βυθισμένη στο πένθος εξαιτίας της δολοφονίας του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ από νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεπ. Σύγκριση ανάμεσα στα δυο γεγονότα προφανώς και δεν μπορεί να υπάρχει. Αυτό που μπορεί να υπάρχει, ωστόσο, είναι μια δραματική υπενθύμιση πως το τέρας του φασισμού παραμένει ολοζώντανο και απειλεί ξανά.
Το ντέρμπι του θανάτουΛίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν δει τη χολιγουντιανή ταινία δράσης «η μεγάλη απόδραση των 11» με τον Πελέ να κάνει τα δικά του και τον Σιλβέστερ Σταλόνε να δοκιμάζει την τύχη σαν τερματοφύλακας. Ακόμα πιο λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν πως η ταινία αυτή βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία. Ήταν ένας αγώνας ανάμεσα στους εργαζόμενους ενός τοπικού φούρνου, πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου και Λοκομοτίβ Κιέβου (την FC Start) και σε στρατιώτες των ναζιστικών ενόπλων δυνάμεων (τη Flakelf). Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι πρώτοι έπρεπε να χάσουν αλλιώς θα το πλήρωναν με την ίδια τους τη ζωή. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως δεν είχαν καμία διάθεση να κάτσουν και να χάσουν.
Είναι καλοκαίρι του 1942. Στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στο Κίεβο το οποίο βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή. Ο Γερμανός διοικητής της ουκρανικής πρωτεύουσας θέλει να ανεβάσει το ηθικό των στρατιωτών του και αποφασίζει να διοργανώσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Η μια ομάδα θα ήταν η γερμανική Flakelf. Εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, το να βρεθεί αντίπαλος ήταν μάλλον… δύσκολο. Τελικά, βρέθηκαν οκτώ ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου, και της Λοκομοτίβ Κιέβου οι οποίοι ήταν αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ντάρμιτσα αλλά και κάποιοι εργάτες από ένα φούρνο που ήταν κοντά στο γήπεδο οι οποίοι και σχημάτισαν την FC Start.
Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr.