MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ρόμπιν Γουίλιαμς: Ο άνθρωπος που μάς έκανε να γελάμε, ακόμη κι αν υπέφερε…

Σαν σήμερα, πριν από 9 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο εξαιρετικά ταλαντούχος και πολύ αγαπημένος μας κωμικός ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο θάνατος του οποίου σόκαρε τον κόσμο, που τον αγάπησε όσο κανέναν άλλο.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 21 Ιουλίου του 1951 γεννήθηκε ο ταλαντούχος και πολύ αγαπητός ηθοποιός, Ρόμπιν Γουίλιαμς. Οι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και ο ίδιος ήταν από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς του, τόσο σε κωμικούς, όσο και σε δραματικούς ρόλους. Όμως, όσο συχνά έπαιζε στην μεγάλη οθόνη κωμικούς ρόλους, άλλο τόσο συχνά στην ζωή του κυριαρχούσε το δραματικό στοιχείο.

Φοίτησε με υποτροφία στη φημισμένη δραματική σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. Γνωστός κατάφερε να γίνει από το ρόλο του εξωγήινου Μορκ στην τηλεοπτική σειρά Μορκ & Μίντι (1978-1982), για τον οποίο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού στην κατηγορία κωμική σειρά ή μιούζικαλ. Από τότε ξεκίνησε η επιτυχημένη πορεία του στον χώρο του κινηματογράφου, σε κυρίως κωμικούς ρόλους, που είναι μέχρι και σήμερα χαραγμένοι στο μυαλό του κοινού.

Είχε βραβευτεί με Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου το 1997 για την ταινία “Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ”, ενώ είχε προταθεί τρεις φορές για βραβείο Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Είχε επίσης βραβευθεί με δύο βραβεία Έμμυ, έξι Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών και τέσσερα βραβεία Γκράμι.

Η άγνωστη μάχη του με μία νευροεκφυλιστική ασθένεια

Σύμφωνα με τη βιογραφία του που ετοίμασε ο Ντέιβ Ιτσκοφ, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς προς το τέλος της ζωής του δυσκολευόταν πάρα πολύ να θυμηθεί τα λόγια του. Η εξομολόγηση της μακιγιέζ του, Σέρι Μινς, ήταν άκρως αποκαλυπτική. «Έκλαιγε με αναφιλητά στην αγκαλιά μου στο τέλος κάθε μέρας. Ήταν φρικτό. Είπα στους δικούς του, “Είμαι μακιγιέζ. Δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό που συμβαίνει”. Απλώς έκλαιγε κι έλεγε: “δεν μπορώ, Σέρι. Δεν ξέρω πια πώς να το κάνω. Δεν ξέρω πώς να είμαι αστείος».

Ο λόγος που δυσκολευόταν τόσο πολύ ήταν η σοβαρή νευροεκφυλιστική ασθένεια από την οποία έπασχε και σταδιακά του αφαιρούσε την ικανότητα να σκεφτεί και να δράσει σωστά -κάτι το οποίο όμως δεν ήξερε, με αποτέλεσμα να κατηγορεί τον εαυτό του για ότι του συνέβαινε.

Ο διάσημος ηθοποιός άρχισε σταδιακά να χάνει βάρος, η κάποτε δυνατή φωνή του άρχισε να τρέμει και είχε γίνει σκυθρωπός, κάτι που παρατήρησαν γρήγορα οι παραγωγοί και συνάδελφοί του. Στο πλατό του Μια νύχτα στο Μουσείο, έπαθε μια έντονη κρίση πανικού, που τον οδήγησε να πάρει αντιψυχωτικά φάρμακα, ενώ το 2014 διαγνώστηκε με Πάρκινσον, κάτι που κράτησε μυστικό από το κοινό και μοιράστηκε μόνο με τα μέλη της οικογένειάς του και πολύ κοντινούς φίλους του.

Το τέλος του αγαπημένου μας ηθοποιού

Για τον Ρόμπιν, αυτός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του και η συνειδητοποίηση πως όλα πλέον αλλάζουν. Το σοκ για τον ηθοποιό ήταν μεγάλο και όμως μέχρι και το βράδυ πριν από την αυτοκτονία του, φαινόταν ότι όλα βρίσκονταν υπό έλεγχο. Η σύζυγος του περιέγραψε την τελευταία τους συνομιλία ως άκρως φυσιολογική και ενθαρρυντική με την εμφανή βελτίωση της διάθεσης του Ρόμπιν να την χαροποιεί. Το επόμενο πρωί όμως, το θέαμα του απαγχονισμένου ηθοποιού διέψευσε τις ελπίδες της.

Η είδηση της αυτοκτονίας του σόκαρε και στεναχώρησε το κοινό και τους συναδέλφους του, βαθύτατα. Ήταν κλειστός χαρακτήρας και δεν είχε γνωστοποιήσει σε πολλούς τα προβλήματα υγείας του.

Έτσι ο θάνατος ήταν ξαφνικός, για έναν άνθρωπο που με αυταπάρνηση και ευκολία, όπως φαινόταν, έκανε τους πάντες γύρω του να γελούν.

Μπορεί ο αγαπητός ηθοποιός να έχει φύγει εδώ και εφτά χρόνια από τη ζωή, θα τον θυμόμαστε όμως για πάντα μέσα από τις αξέχαστες ερμηνείες του, που πάντα κατάφερναν να μας φτιάξουν τη διάθεση. Ακολουθούν μερικές από τις αγαπημένες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝικηφόρος Βρεττάκος: Ο ποιητής «του φωτός και της αγάπης»12.09.2018

Σκοτεινός θάλαμος του Μαρκ Ρόμανεκ (2002)

Μία σκοτεινή ταινία που αποτυπώνει το εύρος του ταλέντου του ηθοποιού. Στο ρόλο του Σάι, ενός μοναχικού φωτογράφου που φαντασιώνεται ότι αποτελεί μέλος της οικογένειας των Γιόρκιν, των οποίων εκτυπώνει για πολλά χρόνια τις φωτογραφίες, ο Ρόμπινς κερδίζει την προσοχή του κοινού. Αυτή η κατάσταση στο μυαλό του όμως, παίρνει επικίνδυνη τροπή όταν μαθαίνει πως ο σύζυγος απατά την γυναίκα του και ο φωτογράφος το παίρνει τόσο προσωπικά που αποφασίζει να τον τιμωρήσει.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών του Πίτερ Γουάιαρ (1989)

Ο ρόλος του ως καθηγητή Κίτινγκ, ενός επαναστατικού και εμπνευσμένου καθηγητή, που μαθαίνει τους μαθητές ενός ιδιωτικού κολεγίου να ονειρεύονται πολύ και να παθιάζονται με ότι κάνουν, όπως και ο ίδιος, έμεινε χαραγμένος στο μυαλό όλων, σε αυτή την κλασική ταινία.

Ξυπνήματα, της Πένι Μάρσαλ (1990)

Βασίζεται σε αληθινή ιστορία και οι ερμηνείες του Γουίλιαμς και του συμπρωταγωνιστή του, Ρόμπερτ ντε Νίρο καθηλώνουν. Ο Ρόμπιν ενσαρκώνει ένα γιατρό που ανέλαβε την παρακολούθηση μιας ομάδας ασθενών που είχαν χτυπηθεί από επιδημία εγκεφαλίτιδας χρόνια πριν και από τότε μοιάζουν με ανθρώπους “αγάλματα”. Με ένα πειραματικό φάρμακο που θα χορηγήσει στον πρώτο του ασθενή (Ντε Νίρο), θα μάθει και ο ίδιος πως να ζει από την αρχή και πως να χαίρεται τα μικρά πράγματα της ζωής.

Καλημέρα, Βιετνάμ του Μπάρι Λέβινσον (1987)

Ήταν η ερμηνεία που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ. Μοναδικές ατάκες, έξυπνο χιούμορ, χαρακτηριστική φωνή και ένας τρόπος να αποδείξει τις μοναδικές του ικανότητες στον αυτοσχεδιασμό. Ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, που κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, κατετάγει στον Αμερικανικό στρατό.

Κα Ντάουτφαϊρ του Κρις Κολόμπους (1993)

Ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες του ηθοποιού. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ως κυρία Ντάουτφαϊρ, χαρίζει γέλιο με τους μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς του και κερδίζει την συμπάθεια του κοινού.

Insomnia του Κρίστοφερ Νόλαν (2002)

Σε ένα παιχνίδι κυνηγιού μεταξύ της γάτας, Αλ Πατσίνο, και του ποντικιού, Ρόμπιν Γουιλιαμς, όλα μπορούν να ανατραπούν, μέχρι να βρεθεί ο δολοφόνος ενός νεαρού εφήβου. Ο Ρόμπιν, στον ρόλο του κακού, συναρπάζει με την ερμηνεία του, που δύσκολα κανείς μπορεί να ξεχάσει.

Αλαντίν του Ρον Κλέμεντς και του Τζον Μάσκερ (1992)

Παρά τις πολλές ερμηνείες του Τζίνι από διάφορους ηθοποιούς, τόσο στο θέατρο όσο και στη κινηματογραφική οθόνη, μία είναι αυτή που έχει σημαδέψει τον αγαπημένο χαρακτήρα του παραμυθιού. Ο Ρόμπιν απέδωσε τόσο άρτια τον χαρακτήρα και είχε τόσο ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό, που τελικά οι παραγωγοί έχτισαν τον ρόλο και τα λόγια του Τζίνι, πάνω στις αυθόρμητες αντιδράσεις του Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ του Γκας Βαν Σαντ (1997)

Η ερμηνεία του αυτή του χάρισε το πολυπόθητο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου το 1998, για τον ρόλο του ψυχοθεραπευτή της μαθηματικής ιδιοφυΐας, Γουίλ Χάντινγκ. Οι χαρακτηριστικές ερμηνείες, οι μοναδικές σκηνές και η ατάκα “Δεν φταις εσύ” έκαναν την ταινία αυτή να βρίσκεται στην κορυφή του Χόλιγουντ. Μία ταινία που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά το εύρος του ταλέντου του ηθοποιού και την ικανότητά του να βγάλει εις πέρας όποιον ρόλο του είχε δοθεί, με μεγάλη επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Φόρεστ Γκαμπ μέχρι τον Ναυαγό: Πέντε ερμηνείες του Τομ Χανκς που έχουν αφήσει εποχή12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες