Επαναπατρίστηκαν στην Ιταλία 266 αρχαιότητες που κατασχέθηκαν στις ΗΠΑ
Ανάμεσα στα αντικείμενα που επαναπατρίστηκαν βρέθηκαν 145 αρχαιότητες που ανήκαν στον αρχαιοκάπηλο Robin Symes, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε λεηλατήσει εκατοντάδες αρχαιοελληνικά κειμήλια, τα οποία πρόσφατα επιστράφηκαν στην Ελλάδα.
Η Ιταλία παρέλαβε πρόσφατα 266 αρχαιότητες που είχαν λεηλατηθεί και πωληθεί σε ιδιώτες συλλέκτες και μουσεία στις ΗΠΑ. Οι αρχές δήλωσαν ότι τα αντικείμενα αυτά είχαν αξία “πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ”.
Σύμφωνα με το Associated Press, στα αντικείμενα περιλαμβάνονται 65 αντικείμενα που ένας συλλέκτης προσέφερε στη συλλογή Menil στο Χιούστον, το οποίο αρνήθηκε τελικά να τα παραλάβει.
Η μονάδα τέχνης της αστυνομίας Καραμπινιέρι της Ιταλίας ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι ο συλλέκτης “επέστρεψε αυθόρμητα” τα αντικείμενα στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προέρχονταν “από παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους” και ότι είχαν εξαχθεί παράνομα.
Το δελτίο Τύπου ανέφερε επίσης ότι τα αντικείμενα αποτελούσαν ήδη μέρος της Συλλογής Μενίλ, αλλά το μουσείο δήλωσε στο Associated Press ότι αυτό δεν ισχύει. Αφού ένας συλλέκτης επικοινώνησε με το μουσείο πέρυσι για να του χαρίσει τα αντικείμενα, ένας έφορος του μουσείου κατεύθυνε τον συλλέκτη στον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, “ο οποίος ειδοποίησε το μουσείο ότι η Ιταλία διεκδικεί τα αντικείμενα”.
“Η συλλογή Menil απέρριψε αυτά τα έργα από τον συλλέκτη και δεν αποτέλεσαν ποτέ μέρος της συλλογής του μουσείου”, δήλωσε εκπρόσωπος της συλλογής Menil σε δήλωσή του στο Associated Press.
Στα αντικείμενα που θα επαναπατριστούν στην Ιταλία περιλαμβάνονται επίσης 145 αρχαιότητες, που κατασχέθηκαν πρόσφατα από μια αποθήκη στη Νέα Υόρκη που ανήκε στον Βρετανό Robin Symes, τον αρχαιοκάπηλο και έμπορο έργων τέχνης, που είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη και με την Ελλάδα, λόγω εκατοντάδων αρχαιοτήτων, οι οποίες επιστράφηκαν επισήμως στη χώρα πριν από τρεις μήνες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα αντικείμενα που επιστράφηκαν περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αγγείο από την Απουλία, το οποίο χρονολογείται από το 335 π.Χ., δύο ετρουσκικές κεραμογραφίες από το 440 π.Χ., πέντε χρυσά νομίσματα και μια χρυσή καρφίτσα από τα τέλη του 3ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ..
Το αγγείο διαθέτει ζωγραφισμένες σκηνές από τον μύθο της Ντίρτσε και είχε φωτογραφηθεί και συμπεριληφθεί στο περίφημο αρχείο Polaroid των Μεντίτσι. Η εισαγγελία του Μανχάταν δήλωσε ότι ο Symes “ξέπλυνε” το κομμάτι μέσω του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο και ότι κατασχέθηκε από ιδιωτική συλλογή της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 2023.
Τα ετρουσκικά ζωγραφισμένα πλακάκια στόλιζαν προηγουμένως έναν τάφο στο συγκρότημα της νεκρόπολης Cerveteri – λεηλατήθηκαν τη δεκαετία του 1980 πριν ο Symes τα πάρει στην κατοχή του. Το 1992, ο Symes πούλησε τα πλακάκια στη White και τον σύζυγό της, Leon Levy, έναντι 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ζευγάρι επέστρεψε τα πλακίδια στον Symes αφού πολλοί μελετητές έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την προέλευσή τους, αλλά παρέμειναν στην αποθήκη του εμπόρου τέχνης στη Νέα Υόρκη μέχρι την κατάσχεσή τους νωρίτερα φέτος τον Μάρτιο.
Τα χρυσά αντικείμενα λεηλατήθηκαν και βγήκαν λαθραία από την Ιταλία και τελικά αγοράστηκαν από τους White και Levy στην Ariadne Galleries στη Νέα Υόρκη.
Η επιστροφή αυτών των 266 αντικειμένων σηματοδοτεί τον πέμπτο επαναπατρισμό σε λιγότερο από τρεις μήνες που συνδέεται με τον Symes. Τον περασμένο μήνα, το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν επαναπάτρισε δύο αντικείμενα στη Λιβύη που εκτιμάται ότι είχαν αξία 1,26 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τον Μάιο η Ιταλία και η Ελλάδα είχαν ανακτήσει εκατοντάδες αρχαιότητες από την εταιρεία του Symes, Symes Ltd, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Με πληροφορίες από το ArtNews