Η πραγματική ιστορία και ο μύθος του Συνδρόμου της Στοκχόλμης που «κρατάει» 50 χρόνια
Ο μύθος για τον σύνδρομο που θύματα τρέφουν συμπάθεια για τους απαγωγείς του. Η γυναίκα που βασίστηκε ο μύθος μιλάει για την «ασθένεια».
Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, ένας μύθος «βαφτισμένος» ως ψυχική ασθένεια που δεν αποδείχθηκε ποτέ επιστημονικά. Είναι πραγματικότητα ή ψέμα;
«Πέστε κάτω στο πάτωμα. Το πάρτι ξεκινάει». Φωνάζοντας στα αγγλικά, ο Γιαν-Έρικ Όλσον μπήκε στις 23 Αυγούστου του 1973 σε μια τράπεζα της Στοκχόλμης, έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, ταραγμένος και κρατώντας ένα αυτόματο οπλοπολυβόλο.
Έτσι ξεκίνησε ένα δράμα ομηρείας που έμελλε να διαρκέσει έξι ημέρες και να δώσει όνομα στον όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», μια παγκόσμιας χρήσης έννοια που περιγράφει τον συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσουν όμηροι με τους απαγωγείς τους.
Αστυνομικοί και δημοσιογράφοι πολύ σύντομα κατέκλυσαν την πλατεία έξω από το υποκατάστημα της Kreditbanken και ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν στα γειτονικά κτίρια με τις κάννες των όπλων τους στραμμένες προς την τράπεζα.
Ο Όλσον χρησιμοποίησε δύο ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδεςκαι απείλησε να τους σκοτώσει.
«Αργότερα, σκεφτόμουν συχνά την παράλογη κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε. Τρομοκρατημένοι και ανάμεσα σε δύο απειλές θανάτου, από τη μια η αστυνομία και από την άλλη ο ληστής» θυμάται η Κριστίν Ένμαρκ, πρώην όμηρος και τότε 23 ετών στο βιβλίο της με τίτλο «Έγινα το Σύνδρομο της Στοκχόλμης».
Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr.